A vállalkozóvá válás öt szintje - 2. A menedzser perspektíva, kontra vállalkozás

KKV

Nyomtatás
Forrás: action-coach.hu | Szerző: dr. Eszik Zoltán

Címkék: vállalkozás alapítása


Az egyik tipikus félreértés, amivel találkoztam, mióta üzletemberekkel dolgozom együtt, az a szituáció, ha - amikor - egy üzlet nem úgy teljesít, ahogy az elvárható lenne, a cégtulajdonosok abban keresik a megoldás kulcsát, hogy még több alkalmazottat vesznek fel.

Ezzel a hozzáállással a vállalkozások viszonylag gyakran jutnak el a sikeresség állapotába, hacsak nem fordulnak elő olyan koncepcionális problémák, amelyek alkalmanként súlyos megakadásokhoz vezethetnek.
 
Az egyik tipikus félreértés, amivel találkoztam, mióta üzletemberekkel dolgozom együtt, az a szituáció, ha - amikor - egy üzlet nem úgy teljesít, ahogy az elvárható lenne, a cégtulajdonosok abban keresik a megoldás kulcsát, hogy még több alkalmazottat vesznek fel. Ezzel azonban csak elmélyítik a problémát, ahelyett, hogy leásnának a gyökerekig. 
 
Szintén ennek a gondolatnak a megjelenése a növekedés mindenáron való hajszolása. S most nem a profit növeléséről beszélek, ami minden cég egyik legvalódibb növekedésmutatója, hanem növekedni létszámban, telephelyben, struktúrában. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a nagyobb nem törvényszerűen jobb is! Hatékony és biztos alapok nélkül a növekedés csak még több kapkodáshoz, fejfájáshoz vezet. 
 
Számtalan esetben szembesültem azzal, ha egy problémát nem sikerült kezelni, amikor a cég még viszonylag kicsi volt, a növekedéssel csak fokozódtak a nehézségek, s csak nőtt az a fölösleges kiadás, ami helyzet rendbetételének a költségéből fakadt. Ez a szemlélet nem egy esetben a bankcsődhöz vezető legrövidebb út. Az egészben az a legszomorúbb, hogy gyakran nehezen látják be e menedzserperspektíva képviselői, hogy a megalapozatlan növekedéssel hogyan juttatták saját maguk a vállalkozásukat a szakadék szélére.
 
Ebben a látószögben az is tipikus, hogy a menedzser anélkül bújik bele a főnök pozíciójába, ad utasításokat, kér számon másokat, hogy értékén becsülné munkatársai kreativitását, tehetségét. A valódi vezető az, aki inspirálja munkatársait, fejlesztő erőt jelent a környezete számára, abban mutatva meg képességeit, hogy másokat nagyobb célok elérésére ösztönöz. Tény, ez viszonylag ritka minőség, bár tanulható. Azok a menedzserek, - akik valódi vezetőkké váltak – képesek voltak szembenézni a kihívással és felelősséggel, amit az jelent, ha másokat vesznek a szárnyaik alá. 
 
Ha képessé válnak kihozni a legjobbat a csapatukból, az azt jelenti, hogy képesek voltak megosztani az üzleti törekvéseiket is velük, ezáltal adva esélyt távlatosabb célok megfogalmazására és elérésére. Azoknak, akiknek nincs megfelelő alkalmazottjuk, azonban tudomásul kell venniük, a probléma gyökerét saját magukban kell keresniük: abban gyengék, hogy bevonzzák a megfelelő, ha nem a legjobb embereket. Pedig e nélkül nincs valódi vállalkozói siker. A következő szintre, a valódi tulajdonos vezető szintre való föllépéshez nem csak irányítani, de vezetni is tudni kell, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a vállalkozó valódi definíciójához. 

dr. Eszik Zoltán
www.cegfejleszto.eu
www.action-coach.hu
 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra