Adhatunk-e nyugta helyett is számlát?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A kérdésre a válasz, hogy nem. A részletes indoklást a 2006/82. sz. Adózási kérdésben olvashatjuk, s mivel a mindennapok során találkozunk olyan vállalkozással, ahol „minden értékesítésrõl számlát állítanak ki”, mert egyszerûsíteni szeretnék a munkájukat, nem árt, ha ismerjük a vonatkozó szabályokat.

2006/82. Adózási kérdés
gépi nyugtaadási kötelezettség

[az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 70. §]

Az Áfa törvény 70. §-a értelmében a nyugtaadási kötelezettség általános, ez alól csak az ugyanezen törvényhely (2) bekezdésében, illetve a 73. §-ban tárgyalt esetek képeznek kivételt. Egyszerûsített számlát csak a vevõ kérésére kell kibocsátani. Az adózó nem dönthet úgy, hogy azáltal iktatja ki a nyugtaadást, hogy kivétel nélkül minden értékesítésérõl egyszerûsített számlát bocsát ki, mert a törvényi elõírásoknak megfelelõ egyszerûsített számlán a vevõ nevének és címének mindenképpen szerepelni kell.

Amennyiben a vevõ nem hajlandó nevét, címét megadni, részére számlát az eladó - szándéka ellenére - nem tud kibocsátani (azaz a számlával szemben az Áfa-törvényben támasztott tartalmi követelményeknek nem felel meg, ezért nem fogadható el az a számla, amelyben a vevõ adatai nincsenek kitöltve).
Az Áfa törvény 71. § (5) bekezdésében lévõ felhatalmazás alapján a - többször módosított - a számla, egyszerûsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet (a továbbiakban: PM Rendelet) meghatározza azokat a területeket, ahol a nyugtaadás kizárólag pénztárgéppel (pénztárgépfunkcióval felruházott számítógéppel) történhet. A PM Rendelet mellékletében foglaltak szerint az üzletek mûködésérõl szóló kormányrendelet mellékletében szereplõ valamennyi üzlet gépi nyugtaadásra kötelezett, kivéve a PM Rendelet által külön nevesített eseteket (csomagküldõ szolgálat, üvegvisszaváltó üzlet stb.). A gépi nyugtaadási kötelezettség a nagykereskedelmi üzletkörbe tartozó adóalanyok részére is kötelezõ, készpénzes értékesítéseik tekintetében.
Az értékesítést a pénztárgépben kell dokumentálni, még akkor is, ha a vevõ elõre jelzi, hogy számlát kér, mivel a pénztárgép egyben a készpénzforgalom regisztrálására is szolgáló berendezésnek minõsül. Ilyenkor a pénztárgép nyugtáját nem a vevõnek kell átadni, azt a kibocsátott egyszerûsített számla tõpéldányára tûzve kell megõrizni.

Amennyiben a pénztárgép nyugta és egyszerûsített számla kibocsátására egyidejûleg alkalmas, úgy külön nyugtát kibocsátani nem kell. Az ilyen típusjóváhagyott pénztárgép adómemóriájában az egyszerûsített számla adatai éppúgy rögzítésre kerülnek, mint a nyugtáé. [PM Rendelet 7. § (4) bekezdése]

(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 8022/1/2006. - APEH Adójogi fõosztály 8990174316/2006.; AEÉ 2006/10.)


Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra