Adóbevételi elõirányzatok

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A társasági adó alapja szélesedik, mértéke 16 százalékról 18 százalékra emelkedik, a bevétel így ebbõl az adónembõl az idei évre elõirányzott 530,627 milliárd forintról 730 milliárd forintra nõ. A társas vállalkozások és egyéni vállalkozók 4 százalékos különadója ugyanakkor 2009-tõl megszûnik, így ebbõl a költségvetésnek jövõre nem lesz bevétele.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

***

A gazdálkodó szervek befizetéseibõl 2009-ben 1.251,634 milliárd forint bevételt vár a kormány, 7 százalékkal többet a tavalyi elõirányzatnál - derül ki a jövõ évi költségvetési törvény tervezetébõl.
A társasági adó alapja szélesedik, mértéke 16 százalékról 18 százalékra emelkedik, a bevétel így ebbõl az adónembõl az idei évre elõirányzott 530,627 milliárd forintról 730 milliárd forintra nõ.
    A társas vállalkozások és egyéni vállalkozók 4 százalékos különadója ugyanakkor 2009-tõl megszûnik, így ebbõl a költségvetésnek jövõre nem lesz bevétele.
    A hitelintézeti járadék címén tervezett bevétel 15 milliárd forint, megegyezik az idei elõirányzattal.
    Az egyszerûsített vállalkozói adóból tervezett bevétel 180,7 milliárd forint, ami a 2008. évi elõirányzathoz viszonyítva mintegy 7 százalékos növekedést jelent.
    A bányajáradék tervezett bevétele 33,5 milliárd forint, az elõzõ évi elõirányzatot mintegy 15 százalékkal haladja meg, s döntõ részét – több mint 90 százalékát – továbbra is a kõolaj és a földgáz termékek adják.
    A szerencsejáték piacon ténykedõ vállalkozók 2009-ben várhatóan az elõzõ évi 75,9 milliárd forintos elõirányzathoz képest minimális, 3 százalékkal nagyobb összegû játékadó-befizetést teljesítenek.
    Az ökoadó elõirányzat 25 milliárd forint, ezen belül a kormányzat továbbra is számol környezetterhelési díj bevétellel, amelynek 2009-re tervezett összege mintegy 32 százalékkal haladja meg az elõzõ évi elõirányzatot.
    Az energia adó 2009-tõl a szénre is kiterjed, aminek becsült hatása 400-450 millió forintra tehetõ.
    Az egyéb befizetések tervezett bevételének összege - 31 milliárd forint - megegyezik a 2008. évi elõirányzattal, döntõ részét továbbra is
az állami adóhatóság által beszedett bírságok, pótlékok teszik ki.
    Az energetikai vállalkozások különadójából (alapja a korrigált adózás elõtti eredmény, mértéke 8 százalék) a 2009. évi költségvetés 30 milliárd forint bevétellel számol.
    A cégautó adóból 37,5 milliárd forint a bevételi terv. Az eddigi, a magáncélú használatra tekintettel személyi jövedelemadóként fizetett
cégautó adó a gépjármûadóról szóló törvény részeként vagyoni típusú adóvá alakul át, az adóbázis szélesedik, a terhelés alacsonyabb lesz.
    A fogyasztáshoz kapcsolt adókból 3.251 milliárd forint a bevételi terv, 6 százalékkal több az idei elõirányzatnál.
    Az áfa bevételi terv 2.270 milliárd forint, mintegy 7 százalékkal több az idei évre elõirányzottnál. Az áfa törvény módosítása sem az áfa kulcsok szerkezetét, sem az adómértékeket nem érinti, így a szabályozás módosulásától érdemi költségvetési hatás nem várható a tervezet szerint.
    A jövedéki adó tekintetében a várható költségvetési bevétel 889,5 milliárd forint. Az adócsomag 2009. január 1-jei hatállyal – az üzemanyagok kivételével – a jövedéki adó 10 százalékos emelését irányozza elõ, ami a költségvetésnek várhatóan mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelent.
        A jövõ évre tervezett regisztrációs adóbevétel 91,5 milliárd forint, mintegy 2 százalékkal marad el a 2008. évi elõirányzattól. A prognózis az új személygépjármûvek esetében 2009-re változatlan forgalommal számol.
    A lakosság befizetései jövõre 2.277,3 milliárd forintot tesznek ki, mintegy 8,4 százalékkal többet az idei elõirányzatnál.
    A személyi jövedelemadózásban az adótábla sávhatára 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedik, míg az adómértékek nem változnak. Az szja bevétel a tervezet szerint 2.104,4 milliárd forint, mintegy
9 százalékkal több az idei irányzatnál.
    A magánszemélyek különadójából származó bevétel a tervezet szerint 31 milliárd forint, a 2008. évi elõirányzatnál mintegy 15 százalékkal több.
    Az adóbefizetések - 5,3 milliárd forint - a bérfõzési szeszadóból és egyéb vámbefizetések utólagos elszámolásából származó befizetéseket tartalmazzák, amely az elõzõ évi elõirányzattal megegyezõen tervezhetõ.
    Illetékekbõl a központi költségvetés várható bevételi elõirányzata mérsékelten, mintegy 4 százalékkal növekszik az elõzõ évihez képest és 136,6 milliárd forintot tesz ki.

MTI
***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó). Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizetés:  info@onadozo.hu  Személyesen: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra