Adócsökkentési javaslatok - ÖSSZEFOGLALÓ

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A cégautó adója emelkedik, emellett 11 százalékos ehot kell majd fizetni az eddig adómentes természetbeni juttatások után. A munkát terhelõ tb-járulék havi 140 ezer forintig jövõre áprilistól öt százalékponttal csökken. Szja-ban a 18 százalékos adókulcsot tartalmazó alsó sáv a jelenlegi évi 1,7 milliós jövedelemrõl jövõre 2 millióra, 2012-re 3 millióra emelkedik, a 36 százalékos kulcs marad. A 16 százalékos társasági adó jövõre 18 százalékra emelkedik, miközben a 4 százalékos különadó megszûnik.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

A szürke-fekete gazdaságból be nem érkezõ 1.000-1.200 milliárd forintos közteher lehet a most meghirdetett többéves adócsökkentési program fedezete, de a jövõ évi 300 milliárd forintos csökkentés mellett csak 50 milliárd forint jöhet be a fehéredésbõl, tehát az elsõ lépést meg kell finanszírozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülést követõ tájékoztatón.

Amíg az Európai Unióban a szürke-fekete gazdaság aránya átlagosan a GDP 8-10 százaléka, addig Magyarországon 20 százalék - mondta Gyurcsány Ferenc.
A meghirdetett program nemcsak adócsökkentést tartalmaz, de adóegyszerûsítést és az adóbeszedés szigorítását is, ami abból adódik, hogy ma Magyarországon kevesen fizetnek sok adót - rögzítette a miniszterelnök.
"Mindenki egyetért azzal, hogy az adót, a munkát terhelõ adókat csökkenteni kell, de az ehhez szükséges 1.000 milliárd forint nincs a költségvetésben, s az is nyilvánvaló, hogy a konvergenciaprogramot tartani kell, ami jövõre GDP-arányosan 3,2 százalékos, 2010-ben pedig 2,0 százalékos államháztartási hiányt ír elõ" - fogalmazott a miniszterelnök.
A felvázolt jövõ évi adócsökkentési program fedezete a várt 50 milliárd forintos fehéredés mellett az a 300 milliárd forintos adócsökkentési alap, amelybõl 170-180 milliárd forintra szigorúbb költségvetési politikával, tartalékot kíván teremteni fedezetként a kormány.
Néhány adótétel emelkedik, így a cégautó adója, és a cigarettát, valamint és az alkoholt terhelõ jövedéki adó. Emellett 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni az eddig adómentes természetbeni juttatás után. Ezek a tételek együttesen 110-120 milliárd forint költségvetési bevételt hozhatnak.
Az adóváltoztatások keretében a munkát terhelõ tb-járulék havi 140 ezer forintig jövõre áprilistól öt százalékponttal, a program végére 10 százalékponttal csökken.
Változik a személyi jövedelemadó tábla: a 18 százalékos adókulcsot tartalmazó alsó sáv a jelenlegi évi 1,7 milliós jövedelemrõl jövõre 2 millióra, 2012-re 3 millióra emelkedik, a 36 százalékos kulcs marad.
A 16 százalékos társasági adó jövõre 18 százalékra emelkedik, miközben a 4 százalékos különadó megszûnik.
Megvalósíthatónak, de kockázatosnak tartja a kormányfõ 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentõ programját Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, aki szerint a gazdaság fehéredése hozhat többlet bevételt, de az állam kiadásait is csökkenteni kell.
Oszkó Péter kiemelte: a program iránya jó, a négy százalékos vállalati különadó eltörlése és a munkáltatói járulék tíz százalékpontos csökkentése, amelybõl az elsõ körben jövõre öt százalékpont valósulhat meg, megegyezik azzal a javaslattal, amit a nemzetközi tanácsadók összeállítottak.
Az adócsökkentési program a kívánt irányban indult el, ugyanakkor jelentõs kockázatot jelent a fehéredésre építõ bevételi oldal - csatlakozott kollégája véleményéhez Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértõje emlékeztetett arra, hogy a gazdasági fehéredési program 2007-ben 80 milliárd forint többletbevételt hozott a költségvetésnek, de a jegybank szakértõi éppen a héten közzétett inflációs jelentésükben aggályukat fejezték ki az összeggel kapcsolatban.
Jó tárgyalási alapnak nevezte Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a miniszterelnök által szerdán ismertetett adócsökkentési terveket. Az MSZOSZ elnöke úgy vélte, hogy a miniszterelnök által ismertetett tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyeket az érdekvédelmi szervezet már korábban is javasolt. Hozzátette: az ország versenyképességének javítását szolgálnia kell a javaslatnak, de "össze kell kapcsolni a foglalkoztatás bõvítésével".
A LIGA Szakszervezetek szerint a kormányfõ szerdán ismertetett adócsökkentési tervei a vártnál mérsékeltebb intézkedéseket tartalmaznak, miközben a tervezet próbál megfelelni a gazdaság által támasztott kihívásoknak is, így egy óvatosabb, kiszámíthatóbb adó- és járulékcsökkentést céloz meg. A LIGA szerint az adó- és járulékcsökkentés térben és idõben is elosztva jelenik meg, továbbá a tervezet megtartja a jövedelemadóztatás jelenlegi progresszivitásra épülõ modelljét. Ennek eredményeként úgy látják a LIGA-nál, hogy nem kerül veszélybe a közkiadások fedezete, illetve nem sérül a közteherviselés rendje.
A miniszterelnök adóelképzeléseivel nagyvonalakban egyet lehet érteni, mivel a magyar gazdaság számára fontos, hogy a mûködése hatékonyabbá váljon - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fõtitkára. A VOSZ fõtitkára szerint jó volna, ha az adócsökkentésre szánt mintegy 1.200 milliárd forint nem három-négy év alatt kerülne a gazdaság szereplõihez, hanem egy-két részletben, azaz még 2010-ig.
Óvatos derûlátással, ugyanakkor a finanszírozási oldalt tekintve kétkedéssel fogadták a magyarországi adócsökkentési terveket szerdán londoni feltörekvõ piaci elemzõk, akik szerint a csomag az esetleges kedvezõtlen költségvetési hatásai miatt késõbbre tolhatja a pénzügypolitikai enyhítés kezdetét is.
MTI
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra