Adóelkerülésre használható a takarítónõ-szabály

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Teret enged a feketejövedelmek tisztára mosására az adórendszeren kívüli kereset intézménye; mivel ahhoz nem tartozik jövedelemkorlát, az ügyeskedõk feleségeiket küldhetik egymáshoz "takarítani" - hívja fel a figyelmet hétfõi számában a Napi Gazdaság.

A cikk szerint nagy tételben nem biztos, hogy megéri, de kisebb összegeket tisztára lehet mosni az új szabályozással, amely megteremti az adórendszeren kívüli kereset intézményét. Az augusztus 15-én hatályba lépett törvény szerint egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végzõ alkalmazottakat, ha eleget tesznek egy minimális adminisztrációs kötelezettségnek, valamint havonta befizetnek ezer forint regisztrációs díjat a büdzsébe.

A törvény azonban nem rendelkezik arról, hogy az adórendszeren kívüli kereset legfeljebb mekkora összeg lehet. Így havonta akár több millió forintot is utalhat a foglalkoztató a takarítónõnek, kertésznek, vagy magántanárnak - márpedig ezzel elvileg jelentõs összegek moshatók tisztára. Elég, ha az adót fizetni nem akarók egymás feleségeit alkalmazzák takarítónõként, vagy, hogy jobban nézzen ki, magántanárként foglalkoztatják õket. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya - ismerteti a napilap.

Szakértõk szerint azonban a végletekig nem érdemes elmenni, egy érték felett ugyanis már olyan kérdéseket tehet fel az adóhatóság, amelyekre nagyon nehéz válaszolni. Egy-egy ilyen ügylet után ugyanis az ellenõrzés arra irányulhat, honnan volt forrása a foglalkoztatónak, hogy csillagászati összegeket fizessen a háztartási munkáért - olvasható a Napi Gazdaságban.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra