Adófizetés könnyítése a gazdasági válságban

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A gazdálkodók az árbevétel csökkenése mellett a megnövekedett kintlévõségekben jelölik meg leginkább fizetési nehézségük okát. Jellemzõ, hogy a gazdasági partnerek jelentõs csúszásban vannak kifizetéseikkel, ezáltal kényszerhelyzetet teremtenek, mivel a termeléshez szükséges folyamatos tõkét egyre nehezebben tudják elõteremteni. A pénzintézetek a lejáró hitelszerzõdéseket esetenként nem hosszabbítják meg, illetõleg a korábban biztosított hitelkeretet csökkentik...

___________________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - FIZESSE ELÕ ÖN IS!

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. "Az elsõ számtól olvasom és  elõfizetem az újságot. Eddig csak jó tapasztalatom van, mindig azt írják, amire kíváncsi vagyok, ami aktuális, fontos. 18 éve vezetek egy könyvelõirodát, a jó ötleteket, a segítséget mindig szívesen fogadom."  A lap megjelenik minden hónap elsõ napján - elõfizetõk részére kézbesíti a Magyar Posta Hírlapüzletága. A lap kereskedelmi forgalomban megvásárolható az In Medio és Relay üzletekben 1.260,-Ft fogyasztó áron. 20 éves az Önadózó – fizesse elõ Ön is. Elõfizetéssel többet kap.

Megrendelés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Az adótartozásra fizetési kedvezmény kérés:

Fizetési nehézség esetén az adózóknak lehetõségük van az adóhatóságtól mind adóra, mind illetékre fizetési könnyítést (halasztást, részletfizetést), vagy kivételes esetben mérséklést kérni. E kérelmeket – amelyeknek 2.200,-Ft utalással, vagy csekken teljesítendõ eljárási illetékvonzata van – az adóhatóság fizetési kedvezményi osztályai bírálják el (az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 133-134.§-aiban leírt rendelkezéseknek megfelelõen).

Részletfizetés, illetve halasztás iránt kérelmet nyújthat be az adózó, amennyiben az adó megfizetési problémájával szembesül (pl. a társaságoknál a vevõi nem fizetnek, vagy a magánszemély munkaviszonya megszûnt). Amennyiben él ezzel a lehetõséggel, feltárja a fizetési nehézség keletkezési körülményeit, leírja, hogy a kötelezettségét várhatóan milyen forrásból, milyen módon és milyen ütemezéssel tudja pénzügyileg teljesíteni. A gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók esetében az ismertetett körülmények mellett fontos, hogy a gazdálkodásának számszerûsített adatait (pl. fõkönyvi kivonat, analitikus és egyéb nyilvántartások, megrendelések) is bemutassa. Megjegyzendõ, hogy (az Art. 133. (3) bekezdésében és a Tbj. 56. § (2) bekezdésében foglalt tiltó rendelkezései alapján) nem engedélyezhetõ fizetési könnyítés a magánszemélyek jövedelemadójának elõlegére és a levont jövedelemadóra, valamint a kifizetõ által a magánszemélytõl levont járulékokra, továbbá a magán-nyugdíjpénztári tagdíjra, valamint a tagdíjtartozás után felszámított késedelmi pótlékra és önellenõrzési pótlékra Magánszemélynek a megélhetésével kapcsolatos adatokat be kell mutatnia (igazolnia) annak alátámasztására, hogy az adókötelezettségét és az elõírt illetéket csak késõbbi idõpontokban képes megfizetni.

Az adómérséklés lehetõségét is kérhetik az adózók a jogszabályban meghatározott keretek között. Az erre irányuló kérelemében a magánszemély adózónak azt az élethelyzetet kell felvázolnia, amelyben igazolja, hogy a kötelezettségének megfizetése saját maga és a vele együtt élõ közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Fontos kiemelni, hogy a törvényi tilalom miatt a magánszemélyt terhelõ járuléktartozás méltányossági szempontok figyelembe vételével sem mérsékelhetõ.

Egyéni vállalkozó, gazdálkodó, illetve egyéb szervezet részére a méltányossági eljárásban a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére csak akkor kerülhet sor, ha az adózó igazolja, hogy a pótlék és bírság tartozás megfizetése a kérelmezõ gazdálkodási, vállalkozási tevékenységét ellehetetlenítené, annak megfizetésére szolgáló forrással nem rendelkezik.

Az adóhatóság a kérelmek elbírálásához felhasználhatja a rendelkezésre álló bevallások adatait, külsõ nyilvántartásokat: gépjármû és a földhivatali lekérdezések, és esetenként a végrehajtás során keletkezett információkat.

Miként nyújtható be a kérelem?

Beadható papír alapon, kötetlen formátumban, illetve egy adatlap kitöltésével, melyet az APEH honlapjáról lehet (APEH→Letöltések menü alatt→Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták→Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához) letölteni. Az adatlap az elbíráláshoz elengedhetetlen valamennyi adatot tartalmazza, így annak kitöltésével további adatokat nem kell az adózótól bekérni.

2008. évtõl már elektronikus formában is lehetõvé vált a fizetési könnyítési és méltányossági kérelmek benyújtása, amely egyszerûbb ügyintézést biztosít a vállalkozások, magánszemélyek számára. Az elektronikus kérelem benyújtásának gyakorlati eljárása a www.apeh.hu oldalról letölthetõ program segítségével valósul meg (APEH →Letöltések menü alatt →Nyomtatványkitöltõ programok). Az adózó az ügyfélkapun keresztül nyújthatja be a kérelem benyújtására, módosítására és visszavonására rendszeresített 08FAG01, 08FAG01M, 08FAG01V, 08FAM01, 08FAM01M, 08FAM01V jelû ûrlapok közül az adózói jogállásának és kérelme tárgyának megfelelõ formátumot.

2009. januártól tapasztaltak:

A gazdasági válság begyûrûzõ hatásait az adóhatóság a beérkezett kérelmek tartalmán keresztül egyre inkább érzékeli.

A gazdálkodók az árbevétel csökkenése mellett a megnövekedett kintlévõségekben jelölik meg leginkább fizetési nehézségük okát. Jellemzõ, hogy a gazdasági partnerek jelentõs csúszásban vannak kifizetéseikkel, ezáltal kényszerhelyzetet teremtenek, mivel a termeléshez szükséges folyamatos tõkét egyre nehezebben tudják elõteremteni. Ilyen likviditási körülmények között a munkaerõ megtartása is nagyon nehéz feladat, melyet sokszor csak külsõ segítséggel tudnak megoldani (pl. „Munkahelyek megõrzéséért” pályázat). Amennyiben ez nem hoz eredményt, a sikeresség helyett, egyenes út vezet a kényszerû létszámleépítéshez.

A pénzintézetek a lejáró hitelszerzõdéseket esetenként nem hosszabbítják meg, illetõleg a korábban biztosított hitelkeretet (rullírozó folyószámla hitel)  csökkentik, továbbá elõfordult, hogy a korábbi hiteligérvénnyel ellentétben ismételt hitelbírálatot folytatnak le, amelynek eredményeként a megítélt hitelösszeg jóval kisebb lett.

A magánszemélyek – elsõsorban az illetékkérelmek kapcsán - a korábban felvett hitelek törlesztõ részleteinek drasztikus emelkedésére, a munkahelyek bizonytalanná válására, esetenként már a megszûnésére, a keresetek csökkenésére, a megélhetési helyzet rosszabbodására hivatkoznak.

A fizetési kedvezmények elbírálásához kapcsolódó jogszabályi változás ebben az évben nem következett be, az adóhatóság a döntéseinél a kérelmekben leírtakat és a különbözõ módon rendelkezésre álló adatokat veszi figyelembe.

Néhány adat:

Az elmúlt évben a régióban benyújtott 20.513 kérelemben 19.454 millió forintra kértek kedvezményt az adózók. (Ebbõl például a Gyõr-Moson-Sopron megyei adat mintegy a fele: 9.481 db és 10.294 mFt.) Az adózói kérelmek megalapozottságát tükrözi, hogy a kiadmányozott határozatok több mint 60%-ában - részben, vagy egészben - helyt adó döntés született. Az év eddig eltelt idõszakában ez az arány néhány százalékponttal emelkedett, melyben kifejezésre jutottak a gazdasági körülményekben bekövetkezett negatív hatások is.

Tájékoztatás a fizetési kedvezményekrõl:

A fizetési kedvezményekkel kapcsolatban bõvebb információ kapható az ügyfélszolgálatokon beszerezhetõ, illetõleg az APEH honlapjáról letölthetõ (Adózási információk →Információs füzetek 2009.) Információs füzetek 2009/30-as számában.

2009. évtõl, az adózás rendjérõl szóló törvény megváltozott (133/A.§). Lehetõséget biztosít a magánszemélynek 4 havi pótlékmentes részlet kérésére, abban az esetben, ha vállalkozási tevékenységet nem végez, áfa fizetésre nem kötelezett és a benyújtandó 0853-as bevalláson a 100.000,- forintot nem haladja meg a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Ezt a bevallásban kell megjelölni, így a kedvezmény automatikusan érvénybe lép, s a megfizetést is ennek megfelelõen kell teljesítenie. Ebben az esetben még a 2.200,-Ft eljárási illetéket sem kell megfizetni.

APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság Felszámolási és Fizetési Kedvezmények Fõosztály
www.apeh.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megjelenés: 2009. április 6.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra