Adómentes fuvarozás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha a fuvarozó olyan terméket szállít ki harmadik országba, amit kiviteli eljárás alá vontak, akkor a szolgáltatása mentes az adó alól.

Adómentes fuvarozás

Adómentes továbbá a termékimportot megvalósító fuvarozás, ha a fuvar ellenértéke beépül a termékimport adóalapjába. Adómentes többek között az a fuvarozás melynek eredményeképpen a terméket betárolják vámraktárba, vagy adóraktárba. Ezért ha a magyar fuvarozó egy kizárólag belföldön letelepedett magyar adóalanynak állítja ki adómentesen a számlát, mivel a teljesítési hely Magyarország és az ügyletet a törvény mentesíti az adó alól, akkor a számlán megjegyzi, hogy az ügylet adómentes és hivatkozik a megfelelõ jogszabályi helyre. E tevékenység ellenértékét a 1065 bevallás 01. sorában kell szerepeltetni.

Kissé árnyaltabb a helyzet akkor, ha a magyar fuvarozó a közösség más tagállamában letelepedett adóalanynak teljesít az elõzõekben említett adómentes fuvarfeladatot. Például német adóalanynak szállít ki terméket Németországból Oroszországba. E tevékenység mivel a német a megrendelõ Németországban teljesített, viszont a német szabályok szerint is adómentes (EU-n belüli szabályzási azonosság). Ekkor a magyar fuvarozó számláján feltünteti, hogy külföldön teljesített az ügylet, de már nem azt szerepelteti a számlán, hogy a vevõ az adófizetésre kötelezett, hanem azt, hogy mentes a HÉA alól. Erre azért van szükség, mivel a 10A60 összesítõ nyilatkozatban csak az adóköteles ügyleteket kell jelenteni (Art. 8. mell. 1./e pont), vagyis ezen ügylet nem szerepeltetendõ a nyilatkozatban. A megkülönböztetõ számlafelirat elsõsorban a könyvelõk és az adóellenõrzést végzõk munkáját segíti elõ. Jelen ügyletet az Áfa bevallás tájékoztató 88. sorában sem kell szerepeltetni, de erre direkt elõírás nincs a törvényekben, vagy a bevallás kitöltési útmutatójában. Viszont mivel a bevallás útmutatója szerint az összesítõ nyilatkozatnak meg kell egyeznie a bevallás értékadatával, így amelyik ügylet az összesítõbõl hiányzik, annak a bevallásból is hiányoznia kell.

Fel kell hívnom a figyelmet, arra hogy az adott eljárás csak az adómentes ügyletekre vonatkozik, pontosabban azokra, amit a teljesítési hely szerinti tagállamban adómentesnek minõsít az adott tagállam jogszabálya.

Ezzel ellentétesen nem adómentes az a fuvar, aminél minden megtett kilométer harmadik országra esik. Például, ha az elõzõekben említett német megrendelõ azzal bízza meg a magyar fuvarost, hogy Moszkvából szállítson el valamit Pekingbe. Ezen ügylet teljesítési helye Németország, de az EU szabályok nem mentesítik az ügyletet az adó alól. Így a számlát adó nélkül állítja ki a fuvaros és megjegyzi, hogy a vevõ az adófizetésre kötelezett. Az ügyletet szerepelteti az 1065 és a 10A60 elektronikus nyomtatványokon.

Harmadik országban letelepedett adóalany megrendelõ esetében jellemzõen nem vizsgálandó az adómentesség, mivel minden esetben harmadik ország a teljesítési hely, így az adómentességre vonatkozó elõírásoknak relevanciája nincs.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2010/2. számában olvasható/

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra