Adómentes termékimport

ART

Nyomtatás
Forrás: ADÓnet

APEH TÁJÉKOZTATÓ - a közösségen belüli termékértékesítéshez kapcsolódó adómentes termékimport 2006. szeptember 1-jével hatályba lépõ szabályairól

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: áfa törvény) 31. § (7) bekezdésében foglalt adómentes termékimportra vonatkozó szabályai az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény (továbbiakban: módosító törvény) 228. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében 2006. szeptember 1-jével hatályukat vesztik. Ugyanakkor a módosító törvény 49. §-ával az áfa törvény 31/A. §-ába beiktatott rendelkezések az eddigieknél szigorúbb feltételek teljesüléséhez kötik az adómentes termékimport megvalósulását.

A módosítás értelmében csak azon Közösségen belüli termékértékesítéshez kapcsolódó termékek importja lesz adómentes, melyek rendeltetési helye a Közösség valamely másik tagállama és:

1. az importáló az importált terméket az áfa törvény 29/A. § a.)-d.) pontja alapján valamely tagállamba közösségi termékértékesítés keretében értékesíti
2. a terméket a szabadforgalomba bocsátásról szóló határozat közlésének napját követõ 30 napon belül belföldrõl másik tagállamba igazoltan eljuttatja
3. az importáló adóbiztosítékot nyújt.

Adómentes termékimportot továbbra is belföldi, illetve külföldi (más tagállami, illetve harmadik országbeli) illetõségû (székhelyû, telephelyû) jogalany egyaránt lebonyolíthat, amennyiben a feltételeknek megfelel.

Újdonság, hogy az adómentes termékimportot az importáló saját maga nem, hanem kizárólag import adójogi megbízott igénybevételével bonyolíthatja, ha belföldön adóalanyként nem jelentkezik be. Import adójogi megbízott igénybevételére azonban belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak nincs lehetõsége.

Az importáló saját nevében - vagyis import adójogi megbízott igénybevétele nélkül - csak abban az esetben járhat el, ha belföldi adóalany. A külföldi adóalany importálónak is lehetõsége van arra, hogy belföldön e tevékenységére nézve adóalanyként bejelentkezzen, és mint belföldi adóalany, saját nevében eljárva bonyolítsa le az adómentes termékimportot. Amennyiben az importáló nem kíván importjára vonatkozóan belföldön adóalanyként bejelentkezni, az adómentes termékimport lebonyolításához import adójogi megbízottat köteles igénybe venni.

Az új szabályok szerint az adómentes termékimport lebonyolításához a vámjogi szabadforgalomba bocsátásra irányuló árunyilatkozat megtételekor az importálónak/import adójogi megbízottnak az adómentes termékimport feltételeinek fennálltát a vámhatóság felé valószínûsítenie kell. Ennek során az importálónak/import adójogi megbízottnak be kell mutatnia az adómentes termékimport megvalósulását megalapozó értékesítésre vonatkozó kereskedelmi okmányokat (így különösen az adásvételi szerzõdést, számlát, fuvarokmányt, ha ilyennel rendelkezik vagy/és egyéb okiratot, bizonyítékot, amely alkalmas a majdani határidõn belül megvalósuló Közösségi termékértékesítés valószínûsítésére), ezen kívül a vámeljárás során az áfa törvény 31/A. §, 66/K. § és az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban art.) 79. § (2) bekezdésében meghatározott adatokról kell nyilatkoznia.

A nyilatkozat, amennyiben az importáló adómentes termékimportját az áfa-törvény 29/A. § a.) - c.) pontjai alapján megvalósuló, azaz vevõ felé történõ "normál" Közösségen belüli adómentes termékértékesítés alapozza meg, az alábbiakat tartalmazza:

1. a belföldön nyilvántartásba vett importáló esetén saját belföldi közösségi adószámát;
2. a belföldön nyilvántartásba nem vett importáló esetén az eljáró import adójogi megbízott közösségi adószámát, valamint az import adójogi megbízott azon nyilatkozatát, hogy ezen megbízása fennáll;
3. a belföldön nyilvántartásba nem vett importáló illetõsége szerinti közösségi adószámát;
4. a vevõ nevét, címét és a termék rendeltetési helye szerinti közösségi adószámát függetlenül attól, hogy az importáló belföldön nyilvántartásba vett adóalany vagy sem, azaz import adójogi megbízott igénybevételére köteles-e vagy sem.

(Az áfa törvény 29/A.§ a.)-c.) pontjainak megfelelõ Közösségi értékesítések esetében nem saját vagyon áthelyezésrõl van szó, hanem olyan "normál" Közösségi értékesítésrõl, ahol van másik szereplõ (vevõ), ezért az importálónak nem feltétlenül szükséges az illetõsége szerinti tagállambeli közösségi adószáma mellett a termék rendeltetési hely szerinti közösségi adószámát megjelölnie - a törvényszövegben az "illetve" kitétel utal erre. Ennek az az oka, hogy az importálónak ezen ügyleteknél általában nem szükséges a vevõ tagállamában adóalanyként bejelentkeznie, tehát értelemszerûen sok esetben a rendeltetési hely szerinti tagállamban közösségi adószámmal nem is rendelkezik.)

Amennyiben az importáló termékimportjának adómentességét az áfa-törvény 29/A. § d.) pontja szerinti Közösségen belüli adómentes termékértékesítés, azaz saját vagyonáthelyezésnek minõsülõ ügylete alapozza meg, a vámhatóság részére megtett nyilatkozat

1. belföldön nyilvántartásba vett importáló esetén saját belföldi közösségi adószámát;
2. a belföldön nyilvántartásba nem vett importáló esetén az eljáró import adójogi megbízott közösségi adószámát, valamint az import adójogi megbízott azon nyilatkozatát, hogy ezen megbízása fennáll;
3. az importáló (belföldön bejegyzett és nem bejegyzett importáló esetén egyaránt) rendeltetési hely szerinti közösségi adószámát

tartalmazza.
(Az e törvényhely szerinti értékesítések esetében saját vagyon áthelyezésrõl van szó, azaz az ügyletben nincs az importálón kívül másik szereplõ, vagyis másik tagállami vevõ. Ebbõl az következik, hogy az importálónak elegendõ megadnia a termék rendeltetési helye szerinti közösségi adószámát és nem feltétlenül szükséges az illetõsége szerinti közösségi adószámát is közölnie - kivéve, ha az importáló belföldi.)

Az adómentes termékimport feltételei között szerepel az is, hogy a terméket a szabadforgalomba bocsátásáról szóló határozat közlésének napját követõ 30 napon belül belföldrõl másik tagállamba el kell juttatni. A termék másik tagállamba kerülését a 30 napos határidõ lejártát követõ 15 napon belül kell igazolnia az importálónak/import adójogi megbízottnak. Lehetõség van arra, hogy a 30 napos határidõt egy alkalommal maximum 30 nappal a vámhatóság határozatban meghosszabbítsa. A határidõ meghosszabbítását viszont a vámhatóság feltételekhez - így különösen ismételt árubemutatási kötelezettséghez - kötheti. A határidõ meghosszabbítására okot adó körülményrõl a vámhatóság felé nyilatkoznia kell az importálónak/import adójogi megbízottnak.

A módosító törvény értelmében az adómentes termékimport feltétele a közösségi termékértékesítés valószínûsítése mellett az is, hogy az importáló/import adójogi megbízott adóbiztosítékot nyújtson. Az adóbiztosíték nyújtása alól akkor lehet mentesülni, ha az importáló/import adójogi megbízott termékimport tekintetében önadózásra jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy bár engedéllyel nem rendelkezik, de a tárgyévet megelõzõ két egymást követõ naptári éven belül és a tárgyévben nem keletkezett és nem állt fenn az adóhatóságnál áfa tekintetében tartozása valamint a vámhatóságnál lejárt esedékességû köztartozása és hozzájárul ahhoz, hogy az adóhatóság ezen adótitoknak minõsülõ adatokat a vámhatóságnak átadja, valamint nem áll csõd, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt. Amennyiben az adóalany nem rendelkezik önadózásra szóló engedéllyel és az elõbbi feltételeket csak a tárgyévet megelõzõ adóévre teljesíti, akkor az adóbiztosíték összege az adó összegének 50 %-a. Az adóbiztosíték két esetben szabadul fel: egyrészt, ha az importáló igazolja, hogy a termék a szabadforgalomba helyezésrõl szóló határozat közlésének napját követõ 30 napon belül belföldrõl másik tagállamba került és ezt 15 napon belül a vámhatóság felé igazolja (a 30 napos határidõt a vámhatóság határozatban egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja), másrészt, ha az adómentesség feltételei ugyan nem teljesültek, de a termékimport után fizetendõ adót a vámhatóság határozata alapján megfizették.

Amennyiben az adómentes termékimport feltételei nem valósulnak meg, azaz a szabadforgalomba helyezéstõl számított 30 napon belül a termék az áfa törvény 29/A.§ a.) - d.) pontja szerinti közösségi értékesítés következtében nem kerül másik tagállamba, vagy nem az elõírt határidõn belül igazolták azt, vagy adóbiztosítékot az arra kötelezett importáló/import adójogi megbízott nem nyújt, nem valósul meg az adómentes termékimport. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben az importálónak/import adójogi megbízottnak a termékimport után adófizetési kötelezettsége keletkezik.

A termékimport utáni adót az import tekintetében önadózásra jogosító engedéllyel nem rendelkezõ adóalanyok esetében a vámhatóság határozattal állapítja meg, míg önadózásra jogosító engedéllyel rendelkezõ adóalanyok áfa bevallásukban rendezik.

Belföldi adóalanyok adómentes termékimportjának lebonyolítása

A belföldi adóalanyok az adómentes termékimport lebonyolítása során - hasonlóan az eddigiekhez - saját nevükben, import adójogi megbízott nélkül járnak el. Az adómentes termékimport megvalósulásához a korábban már kifejtett feltételeknek, azaz

1. az adómentes termékimport megvalósulásának valószínûsítése, illetve az errõl szóló nyilatkozat vámhatóság felé történõ megtétele,
2. az importált termék 30 napon belül másik tagállamba történõ eljuttatása,
3. adóbiztosíték nyújtása

az elõzõekben meghatározott módon kell megfelelniük, figyelembe véve azt, hogy amennyiben az adómentes termékimport feltételei nem teljesülnek, termékimport címén keletkezik adófizetési kötelezettség.

Amennyiben az adóalanyként bejelentkezõ külföldinek kizárólag az adómentes termékimportot megalapozó közösségi mentes termékértékesítése belföldön teljesített, más gazdasági tevékenységet belföldön nem végez, az art. módosító törvénnyel beiktatott 22. § (1) bekezdés g.) pontja szerint e tényt be kell jelentenie az adóhatósághoz. A ilyen adóalanynak az adómentes termékimportjaihoz kapcsolódó termékértékesítésérõl havonta adóbevallást kell benyújtania és - más közösségi értékesítést végzõ adóalanyhoz hasonlóan - negyedévente összesítõ nyilatkozattételi kötelezettségének is eleget kell tennie. Az adóbevallást és az összesítõ nyilatkozatot ugyanazon a nyomtatványokon kell megtenni, mint az egyéb tevékenységet is végzõ belföldi adóalanyoknak. A bevallás- és összesítõ nyilatkozat benyújtásának kötelezettsége nem áll fenn abban a hónapban, amikor adómentes termékimporthoz kapcsolódó termékértékesítést nem valósított meg. Ezen adóalanyoknak - tehát, akik kizárólag e tevékenységükre tekintettel váltak belföldi adóalannyá - az art. 22. § (1) bekezdés g.) pontja és (2) bekezdése alapján az adóhatósághoz be kell jelenteniük azt is, ha az adómentes termékimportot megalapozó közösségi mentes értékesítésen kívül egyéb belföldi teljesítési helyû tevékenységet is végezni kívánnak, azaz ha e státuszukon változtatnak.

Import adójogi megbízott

Amennyiben a termékimportot lebonyolító importáló belföldön nyilvántartásba nem vett külföldi és belföldön e tevékenységére nézve adóalanyként nem jelentkezett be, adómentes termékimportot csak import adójogi megbízott igénybevételével bonyolíthat le.

Import adójogi megbízott az lehet, aki a megbízás elfogadásának évét megelõzõen legalább 2 éve belföldön nyilvántartásba vett adóalany, és aki (amely) nem választott alanyi mentességet valamint nem kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet végez. Az import adójogi megbízott köteles e tevékenysége megkezdését az adóhatóságnak bejelenteni (art. 22. § (1) bekezdés h.) pont).

Az import adójogi megbízott írásbeli megbízás alapján, saját nevében, de a megbízó, azaz az importáló helyett jár el. Ez azt jelenti, hogy az import adójogi megbízottnak kell a vámhatóság felé valószínûsítenie az adómentes termékimport megvalósulásának feltételeit, vagyis neki kell az importáló helyett bemutatnia a kereskedelmi okmányokat, és a vámeljárásban a vámhatóság által erre rendszeresített nyomtatványon nyilatkoznia a saját belföldi közösségi adószámáról, valamint a megbízója illetõsége, illetve rendeltetési hely szerinti - attól függõen, hogy a már részletezettek szerint ügyletfajtától függõen az áfa törvény melyik adószám szerepeltetését írja elõ - közösségi adószámáról; az áfa törvény 29/A. § a.) - c.) pontja alapján megvalósuló "normál" közösségi értékesítésnél a közösségi vevõ nevérõl, címérõl, közösségi adószámáról, illetve, ha a megbízó importáló saját vagyon áthelyezést valósít meg, azaz az importált termék az áfa törvény 29/A. § d.) pontja szerint kerül másik tagállamba, az importáló rendeltetési hely szerinti közösségi adószámáról.

Az import adójogi megbízottnak tehát a vámhatóság felé az áfa törvény 29/A § a.) - c.) pontja szerinti Közösségi termékértékesítés megvalósítása esetén nyilatkoznia kell a

1. saját közösségi adószámáról
2. a megbízó importálónak az illetõsége szerinti közösségi adószámáról (figyelembe véve az elsõ felsorolás végéhez fûzött magyarázatot is)
3. a megbízó importáló közösségi vevõjének nevérõl, címérõl, közösségi adószámáról.

Ha az áfa törvény 29/A. § d.) pontja szerinti Közösségi termékértékesítés, azaz saját vagyonáthelyezést kíván megvalósítani a megbízó importáló, akkor az import adójogi megbízottnak a vámhatóság felé irányuló nyilatkozatában

1. a saját közösségi adószámát
2. a megbízó importáló termék rendeltetési helye szerinti közösségi adószámát kell feltüntetnie (figyelemmel a második felsoroláshoz fûzött megjegyzésre

Ezen kívül az import adójogi megbízottnak a vámeljárásban nyilatkoznia kell az import adójogi megbízás fennállásáról, valamint be kell mutatnia az import adójogi megbízásra vonatkozó szerzõdését. E szerzõdésnek tartalmaznia kell az importáló és az import adójogi megbízott nevét, címét, az import adójogi megbízott belföldi közösségi adószámát, az áfa törvény 29/A. § d.) pontja szerinti saját vagyonáthelyezésnél az importáló rendeltetési tagállam szerinti, illetve az áfa törvény 29/A. § a.) - c.) pontja alapján közösségi vevõnek történõ Közösségi termékértékesítés esetén az illetõsége szerinti közösségi adószámát. A megbízásból egyértelmûen ki kell tûnnie, hogy az mely termék importjára vonatkozik. Az import adójogi megbízottnak elkülönített nyilvántartást kell vezetnie az import adójogi megbízás keretében az importáló helyett teljesített kötelezettségekrõl.

Az import adójogi megbízott köteles az adómentes termékimport megvalósulásának feltételét képezõ adóbiztosíték nyújtására is. Az adóbiztosíték alól az import adójogi megbízott ugyanazokkal a feltételekkel mentesülhet, mint az adómentes termékimportot saját maga bonyolító belföldi adóalany.

Amennyiben az importált terméket az áfa törvény 29/A. § a.) - d.) pontjai szerint úgy értékesítik, hogy az a szabadforgalomba helyezéstõl számított 30 napon belül másik tagállamba kerül és azt 15 napon belül igazolják, az adómentes termékimport megvalósul. Ilyenkor az import adójogi megbízott az általa megfizetett adóbiztosíték felszabadul.

Az import adójogi megbízott az áfa törvény 43. § (6) bekezdése alapján köteles átvállalni az importálótól a Közösségi adómentes termékértékesítésrõl történõ számlakiállítást azzal, hogy a kiállított számlában (egyszerûsített számlában) az importáló adatai (név, cím, illetõség illetve rendeltetési hely szerinti közösségi adószám) mellett a saját nevét, címét, belföldi adószámát és közösségi adószámát is szerepeltetnie kell.

Mindemellett az import adójogi megbízottnak a 0665/650/651/310/320 számú áfa bevallásában és a 0660. számú összesítõ nyilatkozatában szerepeltetnie kell az importáló által megvalósított 29/A. § a.) - d.) pont szerinti közösségi termékértékesítést. Az áfa bevallás kitöltésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy az import adójogi megbízott által lebonyolított ügyletekrõl a törvénymódosítás következtében az adóhatóság által újonnan kialakított 0665/650/651/310/320-07. számú pótlapot is ki kell tölteni, a 0660. számú összesítõ nyilatkozat (d) oszlopában pedig "I" betûvel kell jelölni, hogy az adott közösségi termékértékesítésnek minõsülõ jogügyletben, mint import adójogi megbízott vett részt.

Amennyiben az adómentes termékimport feltételei nem valósulnak meg, azaz a szabadforgalomba helyezéstõl számított 30 napon belül a termék közösségi értékesítés következtében nem kerül másik tagállamba, vagy az elõírt határidõn belül nem igazolták azt, vagy az adóbiztosíték adására kötelezett nem nyújtott adóbiztosítékot, a termékimport után adófizetési kötelezettség keletkezik, amit az import adójogi megbízott köteles teljesíteni. Az import tekintetében önadózásra jogosító engedéllyel nem rendelkezõ import adójogi megbízott részére az áfát a vámhatóság veti ki, míg az engedéllyel rendelkezõk áfa bevallásukban (a 07. sz. pótlap kitöltési útmutatója szerint) rendezik.

Az import adójogi megbízott a termékimport utáni adó teljesítésérõl nyilatkozni köteles az importáló részére. Az importáló helyett megfizetett termékimport utáni áfa levonására ugyanis nem az import adójogi megbízott, hanem az adó megfizetésérõl szóló nyilatkozat és a termék szabadforgalomba bocsátásáról szóló határozat birtokában - az adólevonási jog egyéb feltételeinek teljesülése esetén - az importáló jogosult. A nyilatkozat adattartalmát az áfa törvény 66/K. § (6) bekezdése tartalmazza.

A termékimport utáni adókötelezettség keletkezésének idõpontja az adómentes termékimport meghiúsulása esetén

Az áfa törvénynek a módosító törvénnyel beiktatott új 21. § (2) bekezdése szabályozza az adókötelezettség keletkezésének az idõpontját, amennyiben az adómentes termékimport valamely feltétel hiányában nem valósult meg.

Eszerint ha az importáló, illetve az import adójogi megbízott a szabadforgalomba bocsátástól számított 30 napon (illetve a meghosszabbított határidõn) belül a terméket nem juttatja (fuvarozza) el belföldrõl másik tagállamba, akkor a termékimport utáni adófizetési kötelezettség a másik tagállamba történõ elfuvarozásra, eljuttatásra meghatározott határidõ utolsó napját követõ napon - alapesetben a szabadforgalomba helyezéstõl számított 31. napon - keletkezik.

Abban az esetben, ha az adóhatóság utóbb az ellenõrzése során feltárja, hogy az importáló, illetve az import adójogi megbízott az adómentes termékimportnak az áfa törvény 29/A. § a.)-d.) pontja szerinti adómentes közösségi termékértékesítés megvalósítását tartalmazó feltételét mégsem teljesítette, akkor a termékimport utáni adófizetési kötelezettség azon a napon keletkezik, amikor az adóhatóság a feltétel fennállásának hiányáról a vámhatóságot értesíti.

A termékimportot követõ termékértékesítés

Amennyiben az adómentes termékimport határidõbeli feltételei nem teljesülnek, azonban a terméket késõbb ugyan, de mégis a Közösség más tagországába, a törvény 29/A. § a)-d) pontjai szerinti adómentes termékértékesítés keretében értékesítik, ez a tény már nem mentesíti a külföldi adóalany importálót a Magyarországon adóalanyként történõ bejelentkezés alól. Ezt a termékértékesítést ugyanis már nem nevezhetjük adómentes termékimportot megalapozó értékesítésnek, ezért az ilyen termékértékesítés tekintetében a külföldi adóalany importáló, mint belföldi adóalany teljesíti termékértékesítését. Ezen értékesítés tekintetében az eredetileg külföldi adóalany importáló helyett eljáró import adójogi megbízottnak már nincs szerepe.
A külföldi adóalany importálónak akkor is be kell jelentkeznie belföldön adóalanyként, ha az adómentes termékimport feltételei nem a határidõ be nem tartása miatt, hanem azért nem teljesülnek, mert a terméket nem a Közösség más tagországába történõ adómentes értékesítés útján hanem belföldön értékesítik vagy harmadik országba exportálják.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra