Adóregisztráció - és az a kockázatos kérdőív

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu | Szerző: NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága

Címkék: adószám, KOCKERD, adóregisztráció


Ügyvezető váltásoknál kell nagyon figyelni: a KOCKERD nyomtatvány határidőn túli visszaküldése csak abban az esetben nem vonja maga után az adószám törlését, ha adózó kimentési kérelmet is csatol a visszaküldött kérdőív mellé melyben olyan hitelt érdemlően igazolható okokat terjeszt elő amelyek valóban indokolják a késedelmet.

Az adóregisztráció jogintézményének bevezetése miatt jelentősen változott a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó szabályozás.

Azon adózók esetében, akiknél az állami adóhatósághoz történő bejelentkezés a cégbejegyzési kérelem benyújtásával egyidejűleg teljesül, az adószám megállapítását megelőzően az állami adóhatóság adóregisztrációs eljárást folytat le. Az eljárás eredményétől függ az adószám megállapítása vagy megtagadása, végső soron a cégbejegyzés teljesíthetősége. Az adóregisztrációs eljárás kiterjed az új valamint a már bejegyzett társaságokra, ha ott a vezető tisztségviselő, képviseletre jogosult tag személyében következik be a változás.

Az adószám megállapítását, illetve a változásbejegyzést követően az adóhatóság kockázatelemzési eljárást folytat le mely során az adózó részére kérdőív (KOCKERD jelű nyomtatvány) kerülhet kiküldésre, melyet adózónak annak átvételétől számított 10 napon belül vissza kell küldenie. A kitöltött kérdőív adattartalma alapján az adóhatóság azt elemzi, hogy a végezni kívánt tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek fennállnak –e a vállalkozásnál.

Az eljárás során kiemelt jelentőséggel bír a kérdőív teljes körű kitöltése és az adóhatóság részére történő határidőn belüli visszaküldése. Ha az adózó a kérdőívet legkésőbb a kézhezvételtől számított 10. napon nem adja postára, vagy személyesen nem nyújtja be a NAV ügyfélszolgálatán, az adóhatóság az adózó adószámát minden további figyelmeztetés vagy mérlegelés nélkül azonnal törli és a cégbíróságnál is kezdeményezi az adózó cégnyilvántartásból való törlését. Ehhez párosul még egy súlyos jogkövetkezmény, miszerint a mulasztó társaság vezető tisztségviselője és tulajdonosa 5 évben belül gazdasági társaságban ilyen pozíciót nem tölthet be.

Fontos információ, hogy a kérdőív határidőn túli visszaküldése csak abban az esetben nem vonja maga után az adószám törlését, ha adózó kimentési kérelmet is csatol a visszaküldött kérdőív mellé melyben olyan hitelt érdemlően igazolható okokat terjeszt elő amelyek  valóban indokolják a késedelmet.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra