Adószakértõi javaslat: 20 %-os szja, 23 %-os áfa

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Egységesen 20 százalékos, 15 millió forint feletti jövedelemnél 30 százalékos szja kulcsot, a különadó és késõbb az iparûzési adó eltörlését, az áfa 23 százalékra történõ emelését, a munkaadói tb járulékok 10 százalékpontos mérséklését javasolják egyebek között adószakértõk és adótanácsadók.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

A kedden Budapesten sajtótájékoztatón ismertetett, a Deloitte, az Ernst and Young, a KPMG és a PWC szakértõi által összeállított javaslatban szerepel még a minimálbér adómentességének megszüntetése és értékalapú ingatlanadó bevezetése is.

Az adórendszer érdemi átalakításához a szakértõk elengedhetetlennek tartják az újraelosztás tavalyi, a GDP 40 százalékát is kitevõ mértékének az elsõ évben legalább 1,5-2,5,  közép távon 4,2-4,5 százalékpontos csökkentését, a költségvetési kiadások mérséklését, a feketegazdaság visszaszorítását és az adórendszer egyszerûsítését.

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója ismertette: a javasolt intézkedések a bevezetésüket követõ elsõ évben már 1 százalékponttal, akár 4,5 százalékra növelhetnék a GDP bõvülési ütemét, és ebben az évben akár 2,8 százalékponttal is mérsékelhetik az inflációt, a foglalkoztatottságot pedig fél-fél százalékkal javíthatják a bevezetés és az azt követõ évben.

László Csaba a KPMG partnere ismertette: a javaslat jelentõs, 1.000-1.100 milliárd forintos költségvetési hatása miatt a lépéseket nem egyszerre, hanem 2-4 év alatt javasolják megvalósítani, a konvergenciapályát nem veszélyeztetve és az államháztartási hiányt nem növelve.

A szakértõ szerint a 270 milliárd forintos többletbevételt jelentõ áfa emelésének átmeneti inflációs hatása még "vállalható", különösen azt szem elõtt tartva, hogy a többi intézkedés a dezinfláció irányába hat.

A foglalkoztatási terhek csökkentése 320-330, - az iparûzési adó nélkül - a vállalkozásokat érintõ változások pedig 210 milliárd forint, összesen 600 milliárd forintos költségvetési "áldozatvállalást" tesz szükségessé.

Lõcsei Tamás, a PWC adópartnere elmondta: szükség van a bevételen alapuló jövedelemátalányok (ekho, egyéni vállalkozó, õstermelõ) megszüntetésére és a munkáltatói tb járulékok csökkentésére úgy, hogy a nyugdíjbiztosítási járulék 24-rõl 19 százalékra, az egészségbiztosítási pedig 5 százalékról 0 százalékra csökkenjen. Ellentételezésként a tételes egészségügyi hozzájárulás jelenlegi 1.950 forintról 8.000 forintra történõ emelését javasolják.

A munkavállalóknál és munkáltatóknál 15 millió forintra emelkedne az egységes tb járulékplafon. Meggondolásra érdemesnek nevezik a 3 százalékos munkáltatói járulék megszüntetését, illetve a 1,5 százalékos munkavállalói járulék megemelését 1,5, vagy 3 százalékponttal.

Rencz Botond, az Ernst and Young partnere a vállalkozásokat érintõ javaslatok közül említést tett még a tõkejövedelmek egységes, 20 százalékos adójáról a jelenlegi 25, illetve 35 százalék helyett, illetve a kis adók (innovációs, kulturális járulék, szakképzési hozzájárulás és rehabilitációs járadék) megszüntetésérõl.

Az azonnali forrásteremtõ intézkedések közé tartozik, az adójóváírás megszüntetése - ezt tényleges rászorultsági alapú szociális támogatás váltaná fel -, az eho, a munkavállalói nyugdíjjárulék plafon és az áfa emelése, az értékalapú ingatlanadó bevezetése, valamint a hatósági ellenõrzések szigorítása. Az ingatlanadóból a számítások szerint, szja-ból leírható, valódi piaci értékhez igazodó, 0,5 százalékos kulcsú adó legalább 100 milliárdos bevételi többletet jelenthet a költségvetésnek.

A forrásteremtõ lépéseket, illetve a foglalkoztatás adóterheit érintõ változásokat, valamint a tõkejövedelmek 20 százalékos adóját a javaslat készítõi együttesen, egyszerre és mielõbb javasolják bevezetni. Ezek 320-350 milliárd forintos bevételkiesését jelentenek a PM számításai szerint.

A különadó eltörlését is az elsõ körben javasolják, a többi, a vállalkozásokat érintõ módosítások végrehajtását pedig késõbb a központi kiadások csökkentésével összhangban. 

Támogatja a javaslatokat a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is.

MTI

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra