Adószám felfüggesztés és áfa visszaigénylés

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A felfüggesztés idõszakában az adóhatóság a törvény alapján nem teljesítheti a megelõzõ idõszakra vonatkozó visszatérítési kérelmet sem. Ez a jog azonban nem vész el, a törvény e vonatkozásban csak annyi korlátozást tartalmaz, hogy az ilyen kérelem kizárólag a felfüggesztés megszüntetését elrendelõ határozat jogerõre emelkedését követõen teljesítheti. Ez alapján véleményem szerint az adószám felfüggesztés a 45 napos kiutalási határidõt csak annyiban érinti, hogy a a kiutalás idõpontját kitolja legalább a felfüggesztés megszüntetésének idõpontjáig.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Adószám felfüggesztés és áfa visszaigénylés 

Az Art. 24/A.§-a tartalmazza az adószám-felfüggesztés szabályait. A /6/ bekezdés a következõket tartalmazza:

(6) Az adószám (közösségi adószám) alkalmazásának felfüggesztését elrendelõ határozat jogerõre emelkedése és a felfüggesztés megszüntetésérõl szóló határozat jogerõre emelkedése vagy az adószám (közösségi adószám) törlésérõl szóló határozat jogerõre emelkedése közötti idõszakra - ha törvény vagy törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály másként nem rendelkezik - az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatás igénylést a felfüggesztés megszüntetését követõen sem érvényesíthet, illetve ezen idõszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti. Az adóhatóság az adózó felfüggesztést elrendelõ határozat jogerõre emelkedését megelõzõ idõszakra vonatkozó adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési kérelmét, illetve költségvetési támogatás iránti kérelmét kizárólag a felfüggesztés megszüntetését elrendelõ határozat jogerõre emelkedését követõen teljesítheti.”

Az Art. 37.§/4/ bekezdése szerint  a visszaigényelt általános forgalmi adót, ha a visszaigényelhetõ adó összege az 500 ezer forintot meghaladja, 45 napon belül kell kiutalni. A (6) bekezdés szerint ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékû kamatot fizet. Késedelmes kiutalás ellenére sem jár kamat, ha az igénylés (bevallás) az igényelt (bevallott) összeg 50%-át meghaladóan jogosulatlan, vagy a kiutalást az adózó vagy az adatszolgáltatásra kötelezett mulasztása akadályozza.

Ezen rendelkezések alapján az adószám felfüggesztés jelentõsen érinti az adózó áfa visszaigénylési lehetõségeit. Három idõszakot kell vizsgálni a cég áfa elszámolása vonatkozásában:

1. Az adószám felfüggesztés elõtti idõszak.
2. A felfüggesztés elrendelése és megszüntetése közötti idõszak.
3. A felfüggesztés adóhatósági megszüntetése utáni idõszak (feltéve, hogy az adószám felfüggesztés a felfüggesztés megszüntetésével ér véget, most ezt az esetet vizsgáljuk).

Az 1. idõszaknak az a jellemzõje, hogy erre az idõszakra a cég jogosult az áfa visszatérítésre, amennyiben ennek egyéb törvényi feltételei fennállnak.

A 2. idõszakra az áfa levonási jog érvényesítését a törvény kizárja. Továbbá a felfüggesztés idõszakában az adóhatóság a törvény alapján nem teljesítheti a megelõzõ idõszakra vonatkozó visszatérítési kérelmet sem. Ez a jog azonban nem vész el, a törvény e vonatkozásban csak annyi korlátozást tartalmaz, hogy az ilyen kérelem kizárólag a felfüggesztés megszüntetését elrendelõ határozat jogerõre emelkedését követõen teljesítheti. Ez alapján véleményem szerint az adószám felfüggesztés a 45 napos kiutalási határidõt csak annyiban érinti, hogy a a kiutalás idõpontját kitolja legalább a felfüggesztés megszüntetésének idõpontjáig. Amennyiben a 45. nap a megszüntetés idõszakára esik, úgy a kiutalás a felfüggesztés megszüntetésével esedékessé válik. Amennyiben a 45. nap a felfüggesztés megszüntetése utáni idõszakra esik, ez irányadó a megelõzõ idõszaki áfa kiutalásának teljesítésére, tehát a kiutalást az adóhatóságnak a lejárati határidõben teljesítenie kell, függetlenül a korábbi adószám-felfüggesztéstõl.

A 3. idõszakra az adószám felfüggesztés miatt korlátozás nem érvényesül.

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra