Adótanácsadók figyelmébe!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ki végezhet adótanácsadói tevékenységet 2009 január 1-tõl? Mikortól kezdõdik a kötelezõ továbbképzési idõszak? Meddig érvényesek a jelenlegi adószakértõi igazolványok?

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Változások az adótanácsadói tevékenység végzésében

Jogszabályok

Mint ismert, 2009. január 1. napjától adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenységet az a természetes személy folytathat, aki rendelkezik a pénzügyminiszter  erre jogosító engedélyével (hatósági igazolvánnyal) és ennek alapján az ilyen tevékenységet folytatók nyilvántartásában (névjegyzékében) szerepel. Jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb szervezet adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenységet akkor folytathat, ha legalább egy tagja, vagy alkalmazottja a névjegyzékben szerepel.

Ezeket az szabályokat az adózás rendjérõl 2003. évi XCII. törvény 175.§/16/ bekezdése tartalmazza.

2008. szeptember 29-én hatályba lépett a  26/2008. (VIII. 30.) PM rendelet - az adótanácsadói, az adószakértõi és az okleveles adószakértõi tevékenység végzésére jogosító engedélyek kiadásának és visszavonásának feltételeirõl, továbbá a kapcsolódó nyilvántartás vezetésének és a nyilvántartásban szereplõk továbbképzésének szabályairól.

Ezzel egyidejûleg az adószakértõi mûködés engedélyezésének szabályairól szóló 20/1994. (VI. 17.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) hatályát vesztette.

Külön adótanácsadói, adószakértõi, és okleveles adószakértõi névjegyzék kerül felállításra. Ezek keretszabályait az Art. 175.§/18/-/19/  bekezdése tartalmazza.

Adótanácsadókra vonatkozó rendelkezések

A már mûködõ adótanácsadóknak – ahhoz, hogy tevékenységüket 2009. január 1-tõl is végezhessék – kérniük az új adótanácsadói igazolványt, illetve felvételüket az adótanácsadói névjegyzékbe. (Az adószakértõkre külön rendelkezések vonatkoznak, az igazolványuk lejártáig végezhetik tevékenységüket.)

Adótanácsadói igazolványt  - erre irányuló kérelme esetén - annak a természetes személynek kell kiadni, illetve õt a névjegyzékbe felvenni, aki
a) büntetlen elõéletû, és nem áll az adott tevékenység vonatkozásában foglalkozástól eltiltás mellékbüntetés hatálya alatt,
b) nem áll cselekvõképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezést megállapító jogerõs bírói ítélet hatálya alatt.
c) rendelkezik adótanácsadó szakképesítéssel.

Az igazolvány kiadása és az alapján a névjegyzékbe történõ felvétel iránti kérelmet a PM. rendelet 4. számú melléklet szerinti adatlapon kell a pénzügyminiszternél - a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett külön közleményében megjelölt címen – a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságainak egyikénél,  vagy a Pénzügyminisztérium ügyfélszolgálati irodájánál  - kell benyújtani, amelyhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:
a) 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt,
b) 1 darab 2,5x3,2 cm-es, 6 hónapnál nem régebbi igazolványképet,
c) az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló dokumentumot (a postai készpénzátutalási megbízás igazoló szelvényrészének vagy a bankszámla megterhelését tartalmazó bankkivonatnak a másolatát),
d) az egyéb - a nyilvántartásba vételi feltételek között fel nem tüntetett - szakképesítéseket igazoló oklevelek, illetve nyelvvizsga-bizonyítványok másolatát, amennyiben kéri e szakképesítése, illetve nyelvtudása nyilvánosságra hozatalát,
e) adótanácsadók esetében az adótanácsadói szakképesítést igazoló okirat másolatát,
f) adószakértõk esetében a 2. § (4) bekezdésében meghatározott végzettséget, szakképesítést igazoló oklevél, bizonyítvány másolatát, valamint a szakmai gyakorlat igazolására alkalmas tartalmú és részletességû szakmai önéletrajzot,
g) okleveles adószakértõk esetében az okleveles adószakértõi szakképesítést igazoló oklevél másolatát.

A díj összege a nyilvántartásba vételi kérelem esetén a Rendelet 11. §-ának (2) bekezdése szerint 9.000.-Ft.  A Rendelet 4. § (3) bekezdése szerint a kérelmezõ választhat, hogy maga szerzi be a nyilvántartásba vételi eljáráshoz a hatósági erkölcsi bizonyítványát, vagy az eljáró hatóságtól kéri az adatlapon annak beszerzését. Ebben az esetben a nyilvántartásba vételi kérelem esetén a díj összege 9.000.- Ft helyett 10.000.- Ft, s az erkölcsi bizonyítvány kiállításának 2.200.- Ft-os díját is meg kell fizetni.
A díjat a 10032000-01454055 számú Pénzügyminisztérium, Budapest elnevezésû számlára kell befizetni. A befizetés készpénz átutalási megbízással, vagy banki átutalással teljesíthetõ, amelyen csak a kérelmezõ neve szerepelhet.

Kötelezõ továbbképzés

A névjegyzékben szereplõ természetes személy szakmai továbbképzésen köteles részt venni azon a szakterületen, amely tevékenységet folytatók névjegyzékében szerepel. A továbbképzési idõszak tartama 5 év. Az elsõ továbbképzési idõszak az igazolvány kiállítási napjával, a további továbbképzési idõszakok az elõzõ továbbképzési idõszak utolsó napját követõ nappal kezdõdnek.  A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési idõszak alatt  összesen legalább 100 kreditpontot kell teljesítenie úgy, hogy a továbbképzési idõszak legalább három naptári évében részt vesz valamely továbbképzésen.

Tehát az elsõ továbbképzési idõszak az új igazolvány kiállításával kezdõdik.  Az 5 éves továbbképzési idõszak végét követõ 30 napon belül a  továbbképzésen való részvétel teljesítésérõl szóló nyilatkozatot az igazolásokkal együtt be kell majd jelenteni a pénzügyminiszternél. Ennek elmulasztása a névjegyszékbõl való törléssel jár.

Adószakértõkre, okleveles adószakértõkre vonatkozó rendelkezések

Adószakértõk esetében az igazolvány kiadása, illetve a névjegyzékbe történõ felvétel fentieken túli további feltétele, hogy a kérelmezõ rendelkezzen
a) szakirányú (jogász; közgazdász; igazgatásszervezõi szakon) egyetemi vagy fõiskolai végzettséggel, illetve szakirányú alapképzésben vagy mesterképzésben (a jogi és igazgatási vagy a gazdaságtudományok képzési területhez tartozó szakon) szerzett végzettséggel és szakképzettséggel, és adótanácsadó vagy pénzügyi tanácsadó (adó- és illeték szakon vagy adó-, illeték- és vámszakon) vagy okleveles könyvvizsgáló szakképesítéssel, valamint hároméves, a szakképesítés megszerzését követõen, a kérelem benyújtását megelõzõen adótanácsadás vagy pénzügyi tanácsadás területén megszerzett szakmai gyakorlattal; vagy
b) nem szakirányú egyetemi avagy fõiskolai végzettséggel, illetve nem szakirányú alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett végzettséggel és szakképzettséggel, és adótanácsadó vagy pénzügyi tanácsadó (adó- és illeték szakon vagy adó-, illeték- és vámszakon) vagy okleveles könyvvizsgáló szakképesítéssel, valamint ötéves, a szakképesítés megszerzését követõen, a kérelem benyújtását megelõzõen adótanácsadás vagy pénzügyi tanácsadás területén megszerzett szakmai gyakorlattal.

Okleveles adószakértõk esetében az igazolvány kiadása, illetve a névjegyzékbe történõ felvétel további feltétele, hogy a kérelmezõ rendelkezzen okleveles adószakértõ szakképesítéssel.

A korábban kiadott adószakértõi igazolványok - érvényesek

A korábban kibocsátott – jelenleg érvényes - adószakértõi igazolványok az abban megállapított érvényességi idõig jogosultságot biztosítanak az adószakértõi tevékenység gyakorlására. Érvényességük meghosszabbítására nincs lehetõség.  Az új rendelet szerinti elsõ adószakértõi igazolvány kiadása iránti kérelemhez kizárólag az  1 darab 2,5x3,2 cm-es, 6 hónapnál nem régebbi igazolványképet, és az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló dokumentumot (a postai készpénzátutalási megbízás igazoló szelvényrészének vagy a bankszámla megterhelését tartalmazó bankkivonatnak a másolatát), valamint a régi adószakértõi igazolványukat kötelesek csatolni.

Továbbképzési kötelezettségük, illetve idõszakuk az új igazolvány kiadásának napjával veszi kezdetét.

Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra