Adózás az USÁ-ban

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az Egyesült Államokban a jobban keresõk többet adóznak. Az évi 35 ezer dolláros keresetûek átlagosan jövedelmük 10 százalékát fizetik be. A 200 ezer dolláros jövedelmûeknél ez az arány 24, az 1 millió dollár feletti jövedelem esetén pedig 27 százalék.

Az amerikaiak közel fele nem fizet szövetségi jövedelemadót a 2009. évi jövedelme után, részben a különösen engedékeny adószabályozás miatt - írta a pénteki USA Today címû napilap.

A népesség 47 százaléka tudta kihasználni az adóvisszatérítési lehetõségeket, kedvezményeket és mentességeket úgy, hogy egyetlen centet sem fizet jövedelme után a szövetségi kasszába - közölte az Adópolitikai Központ nevû pártfüggetlen washingtoni intézet.

Minden dolgozó amerikainak április 15-ig kellett benyújtania adóbevallását. A nulla összegû adót megjelölõ háztartások felének az alacsony jövedelme miatt nincs tartozása az adóhatóság felé, a másik fele pedig különbözõ címeken írta le nullára adókötelezettségét. Az adókedvezmények széles körének köszönhetõen a gyermekes családok jelentõs része tud nullás adóbevallást készíteni.

A 47 százalékos arány magasnak számít, a szövetségi adót nem fizetõk hányada a korábbi években ugyanis 38 százalék körül mozgott. A szakértõk egy része a recesszióval magyarázza a szám növekedését. Rámutatnak: az amerikaiak 75 százaléka adózik jövedelme függvényében az államnak, csak más formákban, például társadalombiztosítási járulékkal vagy a Medicare-be, az idõsek betegbiztosítási programjába való befizetésekkel. Ugyancsak jut a szövetségi költségvetésbe a forgalmi adókból, az ingatlanadókból és az üzemanyagadókból, bár a szabályozás államonként eltérõ.

A szövetségi jövedelemadó-bevételek 73 százaléka az amerikai dolgozók legjobban - átlagosan évi 366 ezer dollárt - keresõ 10 százalékától származik. A jövedelmi skála alsó 40 százalékos szegmensében levõk viszont nemhogy nem fizetnek adót, hanem még pénzt is kapnak az államtól.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a leggazdagabb amerikaiak között is van egy csekély hányad, amelyik egyáltalán nem fizet jövedelemadót. Az évi 500 ezer dollárnál többet keresõknek például 1,5-2 százaléka készít nullás bevallást.

Az Egyesült Államokban a jobban keresõk többet adóznak. Az évi 35 ezer dolláros keresetûek átlagosan jövedelmük 10 százalékát fizetik be. A 200 ezer dolláros jövedelmûeknél ez az arány 24, az 1 millió dollár feletti jövedelem esetén pedig 27 százalék.

A szövetségi adóhatóság (IRS) a jövedelemadót fizetõ mintegy 150 millió amerikaitól körülbelül 1 ezer milliárd dollár adót gyûjt be. Ez a kormány legjelentõsebb bevételi forrása.

Az amerikai szövetségi jövedelemadó-szabályozás rendszerét mind többen bírálják, különösen azért, mert Barack Obama elnök részben a gyengélkedõ gazdaság felélénkítésére, a kereslet fokozására kibõvítette az adókedvezmények körét, ugyanakkor növelte a gazdagok adóit. Elõdje, George Bush az egységes adócsökkentés híve volt.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra