Áfa adózási mód választás december 31-ig!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóév utolsó napja az általános forgalmi adó alanyainak igen fontos határidõ, hiszen december 31-ig lehet az áfa különféle adózási módjaival kapcsolatos változtatási szándékot az állami adóhatóság felé bejelenteni. Ön mit választ?

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Milyen adózási mód változásokat kell bejelenteni december 31-ig?

Vannak olyan tevékenységek – ingatlanértékesítés, ingatlan bérbe adás -, amelyek mentesek az áfa kötelezettség alól, de az adózó adómentesség helyett adókötelezettséget is választhat. Az erre vonatkozó döntést az év utolsó napjáig be kell jelenteni az állami adóhatóság felé. Ez jellemzõen akkor fordulhat elõ, ha az adózó az adólevonási jogának gyakorlásával gazdaságilag elõnyösebb helyzetbe kerülhet. Meg kell fontolni azonban a bejelentést, mert aki élt a választás jogával, attól a választás évét követõ ötödik naptári év végéig nem térhet el, vagyis addig nem választhatja újra az adómentesség lehetõségét. 

Az adóalany áfa fizetési kötelezettség helyett a következõ adóévre választhat alanyi adómentességet az év végéig történõ bejelentéssel, ha a bejelentés adóévében bevétele nem fogja meghaladni az alanyi adómentesség feltételeként meghatározott 5 millió forintot.

Az alanyi adómentesség lényege, hogy az adózó a megadott értékhatár alatti bevétele esetén adófizetésre nem kötelezett, de adólevonási jogát sem gyakorolhatja, áfa bevallást sem kell benyújtania. Bejelentési kötelezettség terheli az adóév utolsó napjáig azt az adózót is, aki a bejelentkezésekor alanyi adómentességet választott és ezt a döntését a következõ adóévre meg kívánja változtatni.

Elõfordulhat, hogy az alanyi adómentes adózó évközben túllépi az 5 millió forintos értékhatárt, ezt a változást viszont annak bekövetkezésétõl számított 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz. Amennyiben az értékhatár túllépése miatt az adózónak át kell térnie az általános szabályok alkalmazására, úgy az alanyi adómentességet a megszûnés évét követõ második naptári év végéig nem választhatja.

Az alanyi adómentesség választásának joga a mezõgazdasági õstermelõket is megilleti, az elõzõkben ismertetett módon, azonban mezõgazdasági tevékenységére különleges adózási módot, kompenzációs felárat is igénybe vehet. A kompenzációs felár alkalmazása esetén az adózó bármikor, így évközben is áttérhet az általános szabályok hatálya alá.  Amennyiben azonban az õstermelõ az általános szabályok alkalmazását, így pl. alanyi adómentességet választott, ettõl a döntésétõl a választás évét követõ második naptári év végéig nem térhet el.     

Az adóalany választhatja általános szabályok alkalmazása helyett az adó megállapításának valamelyik különleges módját az utazásszervezési szolgáltatásra, használt ingóságokra, mûalkotásokra, gyûjteménydarabokra és régiségekre, viszonteladókra,  A következõ adóévre vonatkozó választás szándékát az adóév utolsó napjáig be kell jelenteni.

Egyes esetekben, ha az adózó élt a különleges adózási mód választás jogával, attól meghatározott ideig nem térhet el, így például a viszonteladó a választás évét követõ második év végéig.

www.apeh.hu  Dél-alföldi Regionális Igazgatóság

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra