Áfa bejelentések 2011-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A szabályozás szerint 2011. évtõl az újonnan létrejövõ adózónak akkor is nyilatkozattételi kötelezettsége keletkezik, ha az általános forgalmi adó tekintetében az általános szabályok szerint kíván adózni, azaz adókötelezettséget választ.

A szabályozás szerint 2011. évtõl az újonnan létrejövõ adózónak akkor is nyilatkozattételi kötelezettsége keletkezik, ha az általános forgalmi adó tekintetében az általános szabályok szerint kíván adózni, azaz adókötelezettséget választ.

Abban az esetben, ha
-          az adózó ingatlanértékesítési, ingatlan bérbeadási tevékenységet végez és a törvény által biztosított adómentesség helyett adókötelezettséget választ (melytõl azonban a választás évét követõ ötödik naptári év végéig nem térhet el),
-          az adóalany áfafizetési kötelezettség helyett a következõ évre alanyi adómentességet alkalmazna,
-          a mezõgazdasági õstermelõ a kompenzációs felár érvényesítése helyett át kíván térni az áfatörvény általános szabályainak hatálya alá (azzal, hogy a kompenzációs felárra való jogosultságát, azaz a különleges jogállását az adóév folyamán bármikor megváltoztathatja), vagy
-          az adóalany az adómegállapítás valamelyik különleges módját (pl. utazásszervezési szolgáltatás) választja,
akkor az adózási móddal kapcsolatos változtatási szándékát 2010. december 31-éig kellett bejelentenie a lakóhelye / székhelye szerint illetékes adóhatósághoz.

Az elõzõekben leírt szabályoktól függetlenül kell kezelni azt az esetet, amikor a magánszemély, vagy adóalanyisággal nem rendelkezõ szervezet azért válik az áfa alanyává, mert sorozatjellegû ingatlan értékesítést végez.(Sorozatjellegû az értékesítés, ha a magánszemély vagy nem adóalany szervezet két éven belül negyedik alkalommal értékesít új ingatlant vagy építési telket.) Ebben az esetben az adót az állami adóhatóság határozattal állapítja meg, melynek érdekében az értékesítésrõl az áfatörvény szerinti teljesítés idõpontját követõ 30 napon belül – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon – kell az adóalanynak bejelentést tennie az állami adóhatósághoz.

Az áfatörvény egyik fontos változása a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása volt, mely szerint a belföldi adóalany által más tagállambeli adóalanytól igénybevett, vagy másik tagállambeli adóalany részére nyújtott szolgáltatási tevékenység 2010. január 1-tõl csak közösségi adószám birtokában végezhetõ. (Amennyiben az adóalany még nem rendelkezik közösségi adószámmal, annak megképzését az adóév során bármikor kérheti az illetékes adóhatóságtól.)

Ezt a rendelkezést alkalmazni kell az úgynevezett speciális adóalanyokra is. (Ebbe az adózói körbe tartoznak az alanyi adómentességet választó, a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet végzõ és a kizárólag mezõgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalanyok)

A más tagállambeli adóalany részére nyújtott szolgáltatás okán kiváltott közösségi adószám megléte nem jelenti automatikusan azt, hogy a Közösségen belüli termékbeszerzései után a speciális adóalanyt adókötelezettség terhelné. Adómentesség esetén ugyanis a közösségi adószámot nem kell közölni a Közösségen belüli termékértékesítõvel. Amennyiben azonban ez mégis megtörténik, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha a speciális adóalany a termékbeszerzése tekintetében adókötelezettséget választott volna. Ezen választás miatt az adóalanyt a Közösségen belüli termékbeszerzés teljesítésének napját követõ hónap 20. napjáig terjedõ határidõvel bejelentési kötelezettség is terheli.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra