Áfa csalás esettanulmányok: a számlagyár

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A valótlan bizonylatokat két cég állította ki, amelyek gyakorlatilag csak számlagyárként mûködtek, tehát nem gazdálkodtak, csak számláztak. A számlák teljes bruttó értékét a befogadó cégek átutalták a számlagyáraknak, amelyek képviselõje a pénzt felvette, majd a jutalékkal csökkentett részt személyesen adta vissza. Egy ilyen pénzátadásnál érték tetten a pénzügyi nyomozók a feleket; az éppen gazdát cserélõ pénzt azonnal le is foglalták.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Áfa csalás esettanulmányok: a számlagyár

Több mint 900 millió forintot csalt el az a hat cég, amely fiktív számlákat fogadott be két "számlagyártól"; a cégek vagyonát lefoglalták, így az okozott kár vélhetõen teljes egészében megtérül - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

Hat cég - közülük az egyik egy nemzetközi élelmiszerkereskedelmi hálózat tagja - az eddigi adatok szerint összesen 870 millió forinttal csökkentette befizetendõ általános forgalmi adóját, és ezen felül 40 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul a fiktív számlák befogadásával - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A valótlan bizonylatokat két cég állította ki, amelyek gyakorlatilag csak számlagyárként mûködtek, tehát nem gazdálkodtak, csak számláztak. A számlák teljes bruttó értékét a befogadó cégek átutalták a számlagyáraknak, amelyek képviselõje a pénzt felvette, majd a jutalékkal csökkentett részt személyesen adta vissza. Egy ilyen pénzátadásnál érték tetten a pénzügyi nyomozók a feleket; az éppen gazdát cserélõ pénzt azonnal le is foglalták - írták.

Az akcióban az ország tizennyolc pontján egyszerre száz pénzügyi nyomozó dolgozott: házkutatást tartottak és lefoglalták a cégek vagyonát. Bankszámlán zároltak 30 millió forintot, lefoglaltak egy 500 millió forint értékû ingatlant, továbbá 20 millió forint készpénzt és jelentõs árukészleteket zároltak.

Mint írták, egyelõre két embert helyeztek elõzetes letartóztatásba, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A hamis számlát kiállító és befogadó társaságok adócsalást, csalást és magánokirat-hamisítást követtek el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra