Áfa csalások a Közösségen belüli gépjármű-kereskedelemben

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága | Szerző: dr. Klock Georgina

Biztosan mindenki látott már különböző internetes fórumokon használtautó hirdetéseket, melyekben igen kedvező áron kínálnak külföldi használtautókat. De vajon elgondolkodott-e már valaki azon, hogy vajon miért tudnak egyes kereskedők ilyen jó áron értékesíteni, míg más kereskedésekben akár többszázezer forintért drágábban vásárolhatjuk meg ugyanazt a típust? Lehet, hogy arról van szó, hogy egyes kereskedők lemondanak a haszonról, és minimális nyereséggel értékesítenek, míg a többiek nem ennyire önmegtartóztatóak?

Az adóhivatal tapasztalatai szerint sajnos nem erről van szó: az igen kedvező ár oka rendszerint az, hogy az adott gépjármű közösségi beszerzése során valamelyik adózónál elmarad az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség teljesítése. A mechanizmus úgy működik, hogy vannak olyan gazdasági társaságok, akiknek a feladata a használtautók felderítése, beszerzése az Európai Közösség valamelyik tagállamában. Ezek a „beszerzők” aztán Magyarországon értékesítik, vagy bizományba adják az autókat bizonyos nagyobb autókereskedéseknek, majd eltűnnek a hatóságok elől anélkül, hogy belföldön megfizetnék a gépjármű értékesítése utáni általános forgalmi adót.
 
Végül a nagyobb autókereskedésben vásárolhatjuk meg az autót, de mi laikus „végső vevők”, tehát akik már nem továbbértékesítési céllal vásároljuk az autót, sokszor nem is tudjuk, hogy kitől is vásároltunk valójában, ki annak az adott autónak a tulajdonosa. Ennek az oka az, hogy a beszerző cég és az értékesítő autókereskedés osztozik a hasznon, a be nem fizetett általános forgalmi adó összegén, és a céljuk, hogy az autókat minél előbb értékesítsék anélkül, hogy a vevő érdeklődne az autó tényleges tulajdonosa és a részletek felől. Jól bejáratott mechanizmus ez: az értékesítő cégek minden segítséget megadnak a vevőknek az ügylet minél gyorsabb lebonyolítása érdekében. Egyes magánszemély vevők nyilatkozataiból kiderült, hogy az értékesítő kereskedés intézte az autóvásárlás finanszírozásához szükséges hitelt, de közreműködött az autó belföldi forgalomba helyezésénél is, magára vállalva önként a regisztrációs adó megfizetésével kapcsolatos eljárás lebonyolítását.
 
Szintén a beszerző és az értékesítő cég összejátszását támasztotta alá az a körülmény, hogy a más tagállambéli autókereskedésekben maga az „értékesítő” autókereskedés képviselője, vagy alkalmazottja járt el, azaz, ő választotta ki azokat az autókat, melyeket aztán a „beszerző” cég továbbértékesített számára.
 
Az adóhatóság az ilyen esetek utólagos ellenőrzésekor az ügyletek sok apró körülményének feltárásából, az ellentmondások összegyűjtéséből építkezik, és azt vizsgálja, hogy kik az általános forgalmi adó bevételek elmaradásáért felelőssé tehető személyek, kik voltak a csalási mechanizmus működtetői. Ez elengedhetetlen a jogszabálykövető kereskedések védelme, illetve a költségvetési bevételek megóvása érdekében.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra