Áfa - Ingatlanértékesítés adókötelezettségének választása

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2021/12 | Szerző: Junkertné dr. Szűcs Zsuzsanna

Címkék: ingatlanértékesítés


Az ingatlanértékesítés az ingatlan típusától függően lehet adómentes vagy adóköteles. A fő szabály szerint adómentesen értékesítendő ingatlan értékesítésére lehet adókötelezettséget választani.

Választhatjuk az adókötelezettséget általánosan az ingatlanokra, azonban opcionális lehetőségünk, hogy csak a lakóingatlanon kívüli ingatlan értékesítésre válasszuk az adókötelezettséget.

A választást megtehetjük év közben is, ha az adott időpontban vesszük fel a tevékenységi körünk közé az ingatlanforgalmazást és kezdjük meg a tényleges tevékenységet. Amennyiben az ingatlanforgalmazás már a tevékenységi körünkben szerepel és ténylegesen gyakoroljuk, úgy a következő évtől választhatjuk az adóköteles értékesítést, amennyiben ténylegesen nem gyakoroljuk, úgy év közben is választhatjuk a tényleges tevékenység megkezdését megelőzően. Amennyiben választottuk az adókötelezettséget, úgy attól öt évig nem térhetünk el.

Ha nem szerepel a tevékenységi körünkben az ingatlanforgalmazás, de tárgyi eszközt kívánunk eladni, és ennek okán nem is kell felvennünk a tevékenységi körünkbe, úgy az ingatlanértékesítést megelőzően választhatjuk év közben is az adókötelezettséget. E választás esetében lehetséges, hogy meg kell küzdenünk a NAV adóalany nyilvántartó szervezeti egységével, mert sokszor megtagadják a bejegyzést arra hivatkozva, hogy az ingatlanforgalmazás nem szerepel a tevékenységünk között.

Ha üzletágat értékesítünk és az üzletágnak része olyan ingatlan, amelyet főszabály szerint adómentesen kellene értékesíteni, és az átadó választotta az értékesítésre az adókötelezettségét, úgy az üzletágat átvevőnek is választania kell az adókötelezettséget az átvétel időpontjáig, akkor ha szerződő felek az Áfa tv. 17. § alapján nem kívánnak adót fizetni az ügylet után.

Ha az üzletágnak része olyan beépített ingatlan, amelyet adókötelesen kellene értékesíteni, akkor szintén választania kell az átvevőnek az adókötelezettséget, ha az ügylet után nem kívánnak adót fizetni.

A NAV honlapján, az adóalanyok lekéredzése menüpontban a szerződött partnerünk választásáról tájékozódhatunk.

MOST MÉG AZ IDEI ÁRON FIZETHET ELŐ AZ ÖNADÓZÓ!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 10-12. hónapra 5.880,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra