Áfa levonási és visszaigénylési jog értelmezése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Ha az egyébként megszerzett visszaigénylési jogosultsággal az adózó az adott bevallási idõszakban nem kíván élni, akkor a bevallásban nem kell elszámolnia visszaigényelhetõ adóként a negatív áfa-különbözetet, hanem azt a következõ idõszakra átvihetõ követelésként kell szerepeltetnie.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 131. § (2) bekezdés a) pontjának értelmezésével kapcsolatos tájékoztató

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 131. § (1) bekezdése alapján a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adómegállapítási idõszakban megállapított fizetendõ adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen vagy korábbi adómegállapítási idõszakban (idõszakokban) keletkezett levonható elõzetesen felszámított adó összegével.

Ugyanezen szakasz (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha az (1) bekezdés szerint megállapított különbözet elõjele negatív, a különbözetet a belföldön nyilvántartásba vett adóalany

   1.      a soron következõ adómegállapítási idõszakban veheti figyelembe úgy, mint az akkori adómegállapítási idõszakban az (1) bekezdés szerint megállapított fizetendõ adó együttes összegét csökkentõ tételt, illetõleg
   2.      a 186. §-ban meghatározott feltételek szerint és módon az állami adóhatóságtól visszaigényelheti.

A fenti rendelkezés értelmében, amennyiben az adóalanynak adott adómegállapítási idõszakban az elszámolás eredményeként keletkezett különbözete negatív elõjelû, azt döntése alapján a következõ adómegállapítási idõszakra átviheti a fizetendõ adóját csökkentõ tételként, vagy visszaigényelheti az adóhatóságtól. Utóbbira természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a visszaigénylés feltételei egyébként fennállnak. Attól, hogy a negatív különbözet vonatkozásában az áfatörvény 186. §-a alapján (tekintettel az adóalanyra irányadó értékhatár elérésére, valamint a megfizetettségi feltétel teljesülésére) teljesülnek a visszaigényelhetõség feltételei, az adózó nem köteles érvényesíteni a visszaigénylési jogcímét, lehetõsége van a negatív különbözetre az áfatörvény 131. § (2) bekezdés a) pontját alkalmazni, azaz átvinni azt a következõ idõszakra a fizetendõ adót csökkentõ tételként. Ebben az esetben a negatív különbözet összege nem jelenik meg követelésként az adózó adó folyószámláján.

A törvényi rendelkezéssel összhangban, az áfa bevallás visszaigényelhetõ adót tartalmazó sorában akkor kell (elõjel nélkül) adatot szerepeltetni, ha a tárgyidõszakban az elszámolás eredményeként (az elõzõ idõszakról áthozott negatívummal együtt vagy anélkül) keletkezett különbözet összege mínusz elõjelû és a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adóösszeg levonása után még marad az áfatörvény 186. § (1) bekezdésében meghatározott értékhatárt elérõ összegû visszaigényelhetõ adó; valamint visszaigénylési jogosultságát érvényesíteni is akarja az adóalany. Így, ha az elõzõekben ismertetettek szerint az egyébként megszerzett visszaigénylési jogosultsággal az adózó az adott bevallási idõszakban nem kíván élni, akkor a bevallásban nem kell elszámolnia visszaigényelhetõ adóként a negatív áfa-különbözetet, hanem azt a következõ idõszakra átvihetõ követelésként kell szerepeltetnie.

Amennyiben az adott idõszakban az áfatörvény 186. §-ában biztosított visszaigénylési jogcímek közül valamelyik érvényes az adózóra és azt érvényesíteni is szeretné az áfatörvény 131. (2) bekezdés b) pontja alapján, akkor a visszaigényelni kívánt összeget az áfa bevallásban visszaigényelhetõ adóként kell szerepeltetnie, valamint a bevallásban az aktuálisan érvényes visszaigénylés jogcímére is hivatkozni kell. A visszaigénylési jogosultság érvényesítésével egyidejûleg az adózónak megnyílik a rendelkezési jogosultsága a visszaigényelt összeg felett. Amennyiben az adózó tárgyidõszakban visszaigénylési jogosultságával él, a bevallás benyújtásakor a visszaigényelt összeg sorsáról is minden alkalommal rendelkeznie kell a bevallási nyomtatvány megfelelõ rovatában.

A visszaigényelt összeg tekintetében az adózó háromféle módon rendelkezhet:

    *      választhat, hogy az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 43. § (6) bekezdése alapján az adó teljes összegének tényleges kiutalását kéri (amennyiben köztartozása nincs);
    *      vagy az Art. 43. § (4) bekezdésében biztosított lehetõségével élve (az átvezetési kérelmet mellékelve) az adóhatóságnál vezetett más adó folyószámlájára vezetteti át a visszaigényelt összeg egészét vagy egy részét;
    *      rendelkezhet úgy is, hogy a teljes összeget, vagy abból a más adó folyószámlára történõ átvezetést követõen fennmaradó részt az adóhatóságnál vezetett áfa folyószámláján hagyja a korábbi hátraléka vagy a késõbb esedékes adó kiegyenlítése (Art. 43. § (6) bekezdés) céljából.

(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 6012/2009. -  APEH Ügyfélkapcsolati és tájékoztatási fõosztály 227881310)

Forrás: www.apeh.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra