Áfa visszaélések a gabonakereskedelem területén

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az adóelkerülési céllal mûködtetett adózók körében gyakran tapasztalja az adóhatóság, hogy a vizsgált adóalanyok nem tudják igazolni a gabonabeszerzéseik eredetét, a megnevezett beszállítók újabb, és újabb beszállítóktól származtatják a kiszámlázott gabonamennyiséget.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Áfa visszaélések a gabonakereskedelem területén

A NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága a korábbi évekhez hasonlóan 2011. során is végzett bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenõrzéseket a gabonakereskedelmet folytató vállalkozók körében, melyek kapcsán többször súlyos visszaéléseket tárt fel.

Ezen adózói körben az adóhivatal által megállapított adókülönbözetek összege – mellyel az adózók a központi költségvetést megkárosították – gyakran a többszáz millió forintos nagyságrendet is elérte.

Természetesen nem beszélhetünk az egész gabonavertikum fertõzöttségérõl, de az adóhatóságnak kiemelt feladata az adóelkerülési céllal alakult vállalkozások kiszûrése, mielõbbi vizsgálat alá vonása a megfelelõ adózási morállal rendelkezõ adózók közül. Az adóelkerülési céllal mûködtetett adózók körében gyakran tapasztalja az adóhatóság, hogy a vizsgált adóalanyok nem tudják igazolni a gabonabeszerzéseik eredetét, a megnevezett beszállítók újabb, és újabb beszállítóktól származtatják a kiszámlázott gabonamennyiséget, ugyanakkor a láncolat alján szereplõ adózó már semmivel nem tudja igazolni, hogy egyáltalán létezett-e a gabona, vagy azt éppen honnan szerezte be. Elõfordult olyan eset is, hogy nem létezõ magánszemélyekkel kötött adásvételi szerzõdésekkel kívánták utólag igazolni az értékesített termények eredetét. Ilyen esetekben az adóhatóság nem fogadja el a beszerzések utáni áfa levonási jogot, hiszen a levonási jog gyakorlásának alapvetõ tárgyi feltétele a beszerzéseket hitelesen tanúsító dokumentumok megléte. Adózók gyakran hivatkoznak arra a körülményre, hogy a láncolatban alattuk álló adózók magatartásáért, illetve a számlák hiteltelenségéért õk nem felelõsek, viszont az adóhivatal az esetek többségében bizonyítani tudja, hogy a kereskedelmi láncolat létrehozását, a különbözõ láncszemek beiktatását semmilyen ésszerû ok nem indokolta, a minél hosszabb értékesítési láncolat létrehozásának indoka egyedül az volt, hogy az adóhatóság vizsgálatát nehezítsék, a kérdéses termény eredete ellenõrizhetetlen legyen.

Az utóbbi idõben tapasztalatunk az is, hogy a visszaélések egyre inkább „nemzetközivé” válnak, olykor nem létezõ, érvénytelen adószámú közösségi vagy harmadik országbéli partnerek számláit, szállítási dokumentumait csatolják a vizsgált magyar adóalanyok a beszerzések valódiságának alátámasztására. Megtörtént az is, hogy adózók közösségi termékértékesítésként tüntették fel a belföldi értékesítéseiket, így áthárítva az adófizetési kötelezettséget a más tagállambéli partnerre, aki azonban nem létezett, így bebizonyosodott, hogy az értékesített termény értékesítése belföldön történt meg. Az adóhivatalnak az Európai Közösség többi tagállamával kialakult információcsere-gyakorlata következtében, illetve a szállítást végzõ adózók, illetve a szállítás körülményeinek ellenõrzésével sikerült feltárni ezeket a visszaéléseket, és megállapítani az adójogi következményeket.

Általánosságban elmondható, hogy az adóhivatal a gabonavertikum területén jelentkezõ visszaélések visszaszorítása érdekében határozottan lép fel, az adókülönbözetekért felelõssé tehetõ személyek büntetõjogi felelõsségre vonását minden esetben kezdeményezi a NAV illetékes Bûnügyi Igazgatóságánál, mely fellépésnek remélhetõleg preventív hatása lesz a jövõben.

dr. Klock Georgina
Általános Forgalmi Adó Ellenõrzési 2. Osztály vezetõje
NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra