Alkotmányellenes a 98 százalékos különadó

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság (Ab) a 98 százalékos különadót és visszamenõleges hatállyal megsemmisítette.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Alkotmányellenes a 98 százalékos különadó

Az Alkotmánybíróság (Ab.) október 26-án nyilvános ülésen hirdette ki a 98 százalékos különadót vizsgáló határozatát. A döntés a törvényt alkotmányellenesnek találta, és a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítette. Az Ab. a határozatát egyhangúlag hozta meg.

A törvény lényeges szabályai szerint a magánszemélyeknek különadót kell fizetniük az olyan bevétel után, amelyet a munkavégzésre irányuló jogviszonyuk megszûnésével összefüggésben szereztek meg, feltéve, hogy a bevétel állami forrásból származik és a kétmillió forintot meghaladja. A különadóra vonatkozó szabályokat a 2010. január 1-jétõl megszerzett jövedelmekre, vagyis a törvény hatálybalépését, 2010. október 1-jét megelõzõen juttatott jövedelmekre is alkalmazni kell. A már kifizetett összegekre vonatkozó különadót 2010. október 31-ig kellett volna megfizetni. A törvény ebben a részében visszaható hatályú.

Az Ab.-hoz több mint nyolcvan indítvány érkezett; számos magánszemély, három szakszervezet, egy egyesület és egy országgyûlési képviselõ kezdeményezte a törvény alkotmányellenességének vizsgálatát.

A különadóról szóló törvény elfogadásával összefüggésben augusztus 11-én kiegészült az Alkotmány közteherviselési szabálya. Az alkotmánymódosítás elsõsorban azt tette lehetõvé, hogy az állami forrásból származó, jó erkölcsbe ütközõ módon juttatott jövedelmeknél a visszaható hatályú jogalkotás általános tilalmát a törvény mellõzze. Az Ab. megállapította, hogy a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nemcsak a jó erkölcsbe ütközõ módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyan jövedelmekre is, amelyek törvényi elõírás alapján, alanyi jogon járnak. A törvényhozó által meghatározott mértékû és jelenleg is fenntartott kifizetések nem tekinthetõk jó erkölcsbe ütközõnek, így ezekre a törvény az Alkotmány új rendelkezése alapján sem terjeszthette volna ki a visszaható hatályt.

Az Ab. a törvény jövõre szóló szabályait vizsgálva szintén hangsúlyozta, hogy a szabályozás olyan kifizetésekre is vonatkozik, amelyeknek a juttatása nem ütközik a jó erkölcsbe, hiszen az érintettek más törvények kötelezõ rendelkezéseit hajtják végre. A közszférából való távozással összefüggésben olyan adóról van szó, amelyet jogszabály alapján, rendeltetésszerû joggyakorlás keretei között teljesített kifizetésekre is alkalmazni kell, és amely alanyi jogon szerzett jövedelemtõl fosztja meg az érintetteket. Az Ab. megállapította, hogy a törvényalkotó jelen esetben a „külön mértéket” teljes elvonásként értelmezte, ezzel túllépett az alkotmányi felhatalmazáson, és megsértette az Alkotmány közteherviselési szabályát.

Az Ab. hangsúlyozta: a jó erkölcsbe ütközõ, államtól származó jövedelmek külön mértékû adóztatása az adott adóévben az Alkotmány módosított szabályából eredõ lehetõség. A törvényhozó ezért a most vizsgált különadótól eltérõ módon élhet az Alkotmánynak azzal a felhatalmazásával, amely a jó erkölcsbe ütközõ módon juttatott jövedelmeknek a közteherviselés rendszerébe illesztésérõl rendelkezik.

Az egyhangúlag meghozott határozathoz Bihari Mihály, Kiss László, Lenkovics Barnabás és Stumpf István párhuzamos indokolást csatolt.

A határozat teljes szövege megtalálható az Alkotmánybíróság honlapján (www.mkab.hu).

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra