Amikor a vállalkozás székhelye a lakás

ART

Nyomtatás
Forrás: ADÓnet

Nem kizárt, hogy a székhely, telephely egybeessen az egyéni vállalkozó magánszemély – vagy családtagja lakásával. Ezesetben azzal kell számolni, hogy a hivatalos levelezés, kapcsolattartás, hatósági ellenõrzés a lakásban zajlik, a magánélet szabadsága ezzel a döntéssel ilyen korlátozást szenved.

Vállalkozási költségek elszámolása a lakásban

Ha a lakás és a telephely mûszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet a kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemzõ mértékegységek - például nap, m2, m3 – alapulvételével - az üzlet, a mûhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fûtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex költsége vonatkozásában.

Ha a használat csak részben szolgálja a tevékenységet, tételes elkülönítés nélkül - az internet használati díjának 30 százaléka, de legfeljebb évente 60 ezer forint számolható el költségként.

A telefon árának és beszerelési díjának 50 százaléka számolható el költségként abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó lakása és telephelye mûszakilag nem elkülönített.

A telefonfejlesztési hozzájárulás, továbbá a közmûfejlesztési hozzájárulásnak a helyi önkormányzat által visszatérített összeggel csökkentett része, azzal, hogy ha a hozzájárulás alapjául szolgáló berendezést a lakástól mûszakilag el nem különült telephelyre szerelik be, költségként az egyéni vállalkozó által fizetett magasabb hozzájárulás és az ilyen esetben magánszemélyként egyébként fizetendõ összeg különbözete számolható el.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra