Amit jó tudni az egyszerűsített bevallásról

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV

Címkék: személyi jövedelemadó


Az adózók a 2013. évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségük teljesítésekor ismét választhatják az adóhivatal közreműködésével készülő egyszerűsített bevallást. Ennek feltétele a 1353NY jelű nyilatkozat benyújtása 2014. február 17-ig. A nyilatkozat beküldhető postán, elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, valamint leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon.

A munkáltatók, kifizetők igazolásait nem kell csatolni a nyilatkozathoz, de azokat 2019. december 31-ig meg kell őrizni. Az adóhivatal a benyújtott hibátlan 1353NY nyilatkozat és a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásai alapján készíti el az egyszerűsített bevallásokat, melyeket legkésőbb 2014. április 30-ig küld ki az adózóknak.

A 1353NY jelű nyilatkozatot az adózónak kell kitölteni! A nyilatkozat pontos kitöltése, aláírása a kiértesítések elkerülése és a feldolgozás miatt meghatározó. Fontos, hogy a nyilatkozat főlapján a lakcímnél olyan belföldi címet szerepeltessenek az adózók, mely címen a 1353E jelű egyszerűsített bevallást át tudják venni.

A kitöltés során esetlegesen felmerülő értelmezési és kitöltéssel kapcsolatos kérdésekre a NAV Ügyfélszolgálatainak munkatársai készséggel válaszolnak.

Amennyiben az adózó a kiküldött 1353E jelű egyszerűsített bevallás adataival egyetért, nem kell visszaküldenie az adóhivatalhoz. Ha 2014. május 20-ig nem érkezik vissza az egyszerűsített bevallás, akkor az, az adózó által benyújtott bevallásnak, a megállapított adó az adózó által bevallott adónak minősül.

A nyilatkozat beadási határideje jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható. A határidő után beérkezett nyilatkozatot tevő adózókat a NAV levélben értesíti arról, hogy bevallási kötelezettségüknek csak önadózással, azaz a 1353 számú bevallás illetve a 1353ADÓNYILATKOZAT benyújtásával tehetnek eleget.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra