APEH ellenõrzési irányelvek 2010-re

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) a megelõzésre és a gyors reagálásra fordít kiemelt figyelmet az idén, az ellenõrzési irányelvek tehát alapvetõen nem változnak.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

APEH ellenõrzési irányelvek 2010-re

Az ellenõrzések idei kiemelt célpontjai közé sorolta a fõosztályvezetõ a papír- és nyomdaipart, valamint az õrzõ-védõ szolgáltatások területén mûködõ alvállalkozói láncolatokat és a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelmet. Az ellenõrzés fokozott lesz egyebek között a vegyes termékkörû ügynöki nagykereskedelem és a zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem területén.

Sibinger Márta ellenõrzési fõosztályvezetõ a csütörtöki  sajtótájékoztatón jelezte: elsõsorban azokat a vállalkozásokat vizsgálják majd a kiemelt területeken, amelyeknek a jövedelmezõsége alacsonyabb az ágazatra, tevékenységi körre jellemzõnél.

Az APEH elõzetes informálódási lehetõségeit könnyíti, hogy a cégek hátterét vizsgáló kockázatelemzõ rendszer új informatikai megoldásokkal bõvül.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ellenõrzések egyik szempontja a cégek többszöri székhely-, illetve tulajdonosváltása. Az adatgyûjtésre és az adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenõrzések során az APEH kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jogelõd nélkül alakult vállalkozások tagjainak, vezetõ tisztségviselõinek adózási szokásait vizsgálja - tette hozzá Sibinger Márta.

Az utólagos ellenõrzések között folytatódik egyebek között a transzferárak ellenõrzése, ezen a területen az APEH több mint 28 milliárd forintnyi adókülönbözetet tárt fel tavaly, ami 85 százalékos növekedés 2008-hoz képest. 

A tavaly kijelölt feladatok közül folytatódik a határokon is átnyúló körbeszámlázásos ügyletek és értékesítési láncolatok felderítése.

A következõ évek adóellenõrzéseit elõkészítõ adatgyûjtések között az APEH kiemelt figyelmet fordít a bevallásukban járulékalany foglalkoztatottat nem szerepeltetõ adózókra, illetve a takarító vállalkozások láncolataira is - mondta el Sibinger Márta.

Az adóhatóság 2010. január 1-jétõl ellátja a helyi iparûzési adóval kapcsolatos feladatok döntõ részét is - emlékeztetett a fõosztályvezetõ.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a személyi jövedelemadó (szja) bevallások benyújtására elõírt határidõ az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó megfizetésére kötelezett magányszemélyek esetén február 25., míg az egyéb magánszemélyek számára a határidõ május 20. A visszaigényelhetõ adót, járulékot ebben az évben is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2010 március 1-jétõl, elektronikus bevallás esetén pedig már február 1-jétõl kaphatják meg az adózók. 

Kriskó Csaba, az APEH bevallási fõosztályának vezetõje elmondta, hogy a tavaly bevezetett egyszerûsített adóbevallás igénylésére a benyújtás 2010 február 15-i határidejéig több mint 341 ezer darab nyilatkozat érkezett az adóhatósághoz.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra