APEH ingatlanadó-kalkulátor - csak január elején

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az APEH valószínûleg 2010. január 1-jén teszi mindenki számára elérhetõvé a hivatalos ingatlanadó-kalkulátort a honlapján.

Az APEH eredetileg november 15-re, majd ezt követõen egy hónappal késõbbre tervezte a számítógépes rendszer elindítását, ugyanakkor a hatóság tájékoztatása szerint a program tesztelése még mindig nem fejezõdött be.

Szollár Domokos kormányszóvivõ korábban arról számolt be, hogy a kalkulátor használata során a lekérdezés ingyenes lesz, és mintegy 5 percet vesz majd igénybe. Az érdeklõdõknek egy ûrlap kitöltése során meg kell adniuk az ingatlannal kapcsolatos fõbb adatokat: címet, alapterületet, az épület korát, a felújításának idejét, a közmûvesítés szintjét és a lakás komfortfokozatát, a lakószobák tájolását és fekvését, valamint az ingatlan fajtáját, illetve megközelíthetõségét.

Az érdeklõdõk automatikusan e-mailben kapják meg a végeredményt, azaz az ingatlan becsült forgalmi értékét. Hozzátette: ha az adózó az adóhatóság által becsült adatot tünteti fel a bevallásában, akkor az APEH az ellenõrzés során akkor sem bírságolja meg, ha késõbb, az ellenõrzés során esetleg magasabb értéket állapítana meg.
 
Az Országgyûlés tavaszi ülésszakán döntött a nagy értékû vagyontárgyak után fizetendõ adóról szóló törvényrõl, a vagyonadó bevezetésérõl, amely szerint 2010-tõl egyes lakóingatlanok, a vízi és légi jármûvek, valamint a nagy teljesítményû személygépkocsik után adót kell fizetni.

A vagyonadót elõször 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlõ részletben kell, elõször az szja-val egyidejûleg a bevallás benyújtásával, majd szeptember 30-ig.

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerûen benne lakik - közölte Szollár Domokos. Szintén mentesül a második lakóingatlan, ha a forgalmi érték 15 millió forint alatt van; a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra