Árfolyamnyereség elõleg számlán - áfa

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Belföldi vevõ 2007-ben EUR-ban elõleget fizetett. A 2008.évi teljesítés során az EUR-ban történõ kiegyenlítés miatt árfolyamnyereség keletkezett az elõleg számlán. Az árfolyamnyereség után kell-e ÁFÁ-t fizetni.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2008. évben még 1.100,-Ft/hó. Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizethetõ: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 Elõfizetés info@onadozo.hu

***

Belföldi vevõ 2007-ben EUR-ban elõleget fizetett - a 2008-ban kiszállítandó termék értékének 30%-át.  A 2008.évi teljesítés során  az EUR-ban történõ kiegyenlítés miatt árfolyamnyereség keletkezett az elõleg számlán. Az árfolyamnyereség után kell-e ÁFÁ-t fizetni,  ha igen, az árfolyamnyereség az ÁFÁ-t is tartalmazza, vagy alapja az áfa kötelezettségnek?

Az áfa tv szerint az elõleg teljesítési idõpontja a pénz átvételének (jóváírásának) napja. A kapott elõleget ezen napi árfolyamon kell a fizetendõ adók között bevallani.  2008-ban a pénzügyi teljesítés már csak a végösszeg és az elõleg közötti különbözetre történik. A végszámlában leszámlázott EUR összeg után nem teljesen kell áfát fizetni, csak a még nem "áfázott" részre. Ezt kell a teljesítés napján érvényes árfolyamon átszámítani.
 
Így az elõlegen nem keletkezhet árfolyamnyereség, hiszen az elõleg árfolyama nem változhat át a teljesítéskori árfolyamra. Végeredményképpen a teljes EUR összeg kétféle árfolyammal van átszámítva azért, mert azt egyébként két áfa bevallásban kellett szerepeltetni: az elõleg idõszakában és a végteljesítés idõszakában.
 
A kérdésben egyértelmû rendelkezés nincs a törvényben. Viszont az APEH eddigi határozott véleménye, hogy az elõleghez és magához az ügylethez is határozott teljesítési idõpont kapcsolható. Ha az elõleget leadózta utána dolga már nincs vele, a maradék összeg, akkor adózik amikor az ügylet teljesült. Így nincs szükség korrekcióra az árfolyam nyereség után. Ha késõbb mégis lenne igazából terhelõ megállapítást nem lehetne tenni, mivel amit fizetendõ adóként megállapítanak azt levonhatóként is meg kell.

Önadózó
***

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL - Hogy a könyvelés rendben legyen !

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra