Átalakul a k+f adókedvezmények rendszere

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adótörvény-javaslatok számos ponton módosítják a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó szabályozást, ami fájdalmasan érintheti azokat a cégeket, amelyek eddig meglévõ kedvezményektõl esnek el, az átláthatóbb keretek és egységesebb szabályozás megteremtése viszont hosszú távon kedvezõ folyamatokat indíthat el a Deloitte szerint.

____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Jelentõsen átalakul a k+f adókedvezmények rendszere

A tanácsadó cég hírlevelében emlékeztet arra, hogy a kormány tavasszal a Nemzeti Reform Programban 2020-ra vállalta az 1,8 százalékos GDP arányos k+f ráfordítás elérését, gyakorlatilag - a GDP növekedését feltételezve - a jelenlegi, évek óta 1 százalék körül mozgó ráfordítás megduplázását tûzte ki célul, amiben jelentõs szerep jutna a vállalati ráfordítások növelésének is.

Márkus Csaba, a Deloitte kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatója szerint az eddig ismertté vált, 2012-re tervezett módosítások tükrében egyelõre nem egyértelmû, hogy a k+f adókedvezmények rendszerének átalakítása rövid távon támogatni fogja-e ezeket a célkitûzéseket. A tervezett módosítások szerint eltûnik ugyanis a k+f adókedvezmények egy része: a k+f tevékenység közvetlen költsége 2012-tõl nem csökkenti az innovációs járulékot, továbbá a k+f tevékenység bérköltsége és a szoftverfejlesztõk alkalmazására tekintettel elszámolt bérköltség 10 százaléka nem vehetõ majd figyelembe társasági adókedvezményként - mutat rá a társaság hírlevelében.

A tervezett módosítások között vannak ugyanakkor egyértelmûen pozitív irányba mutató változtatások is. Az eddig különbözõ törvényekben megtalálható k+f definíciókat az adótörvény-módosítások egyetlen törvényben, a kutatás-fejlesztésrõl és a technológiai innovációról szóló törvényben vonják össze. Ezzel párhuzamosan az újonnan definiált k+f szabályok néhány esetben bõvebbek lesznek a jelenlegieknél, így például k+f-nek (azon belül kísérleti fejlesztésnek) minõsülhet a kereskedelmi felhasználásig nem jutó prototípus elkészítése is.

A törvényjavaslat definiálja továbbá a saját tevékenységi körben végzett k+f tevékenységet is, amely a társasági adóban alapjául szolgálhat az adózás elõtti eredmény csökkentésének. Ennek értelmében saját tevékenységi körben végzett k+f-nek minõsül az adózó saját eszközeivel és alkalmazottaival, a saját eredményére és kockázatára végzett k+f tevékenység, ha annak eredményét az adózó hasznosítja, illetve az a k+f tevékenység, amelyet az adózó a saját eszközeivel és alkalmazottaival más adózó megrendelésére teljesít. Annak minõsülhet továbbá a kutatás-fejlesztési megállapodás alapján, közös k+f tevékenység keretében egymás között megosztva végzett k+f tevékenység is.

Csak az új szabályok elfogadását és életbe lépését követõen lehet azonban megítélni, hogy a jogszabályban rögzíteni tervezett, pontosított és új fogalmak ténylegesen mekkora segítséget nyújtanak majd a gyakorlatban - tette hozzá a szakértõ.

Márkus Csaba szerint pozitív irányba hathat, hogy a nehezen megítélhetõ tevékenységek k+f jellegének meghatározására a törvényjavaslat egy olyan "hivatalos" minõsítési rendszert vezetne be, amelynek megállapításai az adóhatóságot is köthetik, nagyobb kiszámíthatóságot és jobb tervezhetõséget nyújtva ezzel a cégeknek. A minõsítéssel összefüggõ eljárás részletszabályai még nem ismertek, annyi viszont bizonyos, hogy a NAV egy ellenõrzés során a k+f témakörben megkeresheti a kutatás-fejlesztési tevékenység minõsítésével összefüggõ eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkezõ szakértõ intézményt. Fontos továbbá, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység minõsítését is igénylõ feltételes adómegállapítás iránti kérelem esetén a cégeknek csatolniuk kell majd a kutatás-fejlesztési tevékenység minõsítésével összefüggõ eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkezõ hatóság elõzetes minõsítést tartalmazó határozatának másolati példányát.

Fontos változás, hogy a törvényekbõl kikerül az OECD országokban általánosan elfogadott - és az elmúlt években Magyarországon is egyre szélesebb körben alkalmazott - Frascati-kézikönyvre való hivatkozás, így a kézikönyv k+f tevékenységekre vonatkozó ajánlásai a jövõben nem irányadóak, a k+f tevékenységek azonosítására kizárólag az újonnan definiált szabályokat lehet felhasználni.

Márkus Csaba a közleményben kiemelte: bár a 2014-2020 közötti programozási idõszakban az EU a jelenlegi, 2007-2013-as idõszakhoz képest jelentõsen többet tervez k+f-re költeni, nagy kérdés, hogy a megnövekedett forrásból jut-e arányosan annyi - vagy annyival több -  a Magyarországon mûködõ cégeknek, hogy a k+f adókedvezményekhez kapcsolódó tervezett módosítások hatását is kompenzálva megduplázza, vagy akár megháromszorozza a hazai vállalati k+f ráfordításokat 2020-ra.

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra