Az adóhivatal a kis ügyekkel többet törõdik

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy, de sikamlós problémákat - erre következtetett a hozzá érkezett panaszokból Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyûlési biztosa, aki tapasztalatairól csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be. Az APEH egybõl válaszolt is.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Az adóhivatal a kis ügyekkel többet törõdik - mondja az ombudsman

Az ombudsman elmondta: saját hatáskörben vizsgálta a pénzügyi jogi problémákat, amelyeket felerõsített a gazdasági válság. Az adóhatóság mellett a magánnyugdíjpénztárakat is vizsgálta, és megállapította, hogy ezek a nonprofit szervezetek profitorientált tevékenységet végeznek.

A biztos tavasszal a bankok és a biztosítók közszolgáltatási tevékenységét vizsgálta. E körbe tartoztak a támogatott lakáshitelek, és a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítások. A mostani vizsgálat átfogta az adózás állampolgárokkal kapcsolatos szabályait és gyakorlatát.

Az egyik probléma a méltányosság volt. Az APEH-en belül ezt kiemelten figyelik, mivel alapot adhat a korrupcióra. Ugyanakkor számos esetben a néhány ezer forintos tartozás behajtása sokkal több közpénzbe kerül, mint amennyihez a végén hozzá jut a hivatal - mondta a biztos.

Gazdaságossági-alkotmányossági problémát vet fel az, hogy az adóhivatallal szembeni alapvetõ elvárás a költségvetés bevételi oldalának a biztosítása. Adott esetben az átlátható állami pénzköltés többet jelentene, mint az adóhivatali szigor.

A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban azt a megállapítást tette a biztos, hogy a jelenlegi jogszabályi és intézményi környezetben nincs garancia a nyugdíjas kori járadék maradéktalan kifizetésére. A befizetett pénzbõl, és annak hozamából kalkulált járadék ugyan is nem biztos, hogy kitart a pénztártag haláláig. Ha elõbb fogy el, akkor - a pénztár nonprofit jellege miatt - nincs saját tõkéje, amibõl tovább fizethetné a járadékot.

***

Az APEH válasza az ombudsmannak

„Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy ,de sikamlós problémákat „– többen így foglalták össze Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának a véleményét egy csütörtöki háttérbeszélgetést követõen. Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal szerint néhány ügybõl nem lehet általánosítani.

Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának egy zártkörû mûhelybeszélgetést követõen megtartott sajtótájékoztatója során elhangzottakra reagálva fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az állami adóhatóság évente több százezer ellenõrzést és végrehajtási cselekményt végez, több tízmillió bevallást dolgoz fel, határozatot ad ki, és mindez az állami adóhatóság tevékenységének csak egy része. Ehhez képest az elmúlt három évben összesen 149 darab ombudsmani megkeresés érkezett az állami adóhatósághoz, ebbõl 136 alkalommal az ombudsman elfogadta az adóhatósági választ, tehát nem tárt fel visszásságot, 4 esetben jogszabály-módosítást kezdeményezett és mindösszesen 5 esetben kellett intézkedést tennie az állami adóhatóságnak. Látható, hogy a több tízmilliós állami adóhatósági ügybõl elenyészõ töredéket ismerhet meg az ombudsman és még elenyészõnek sem értékelhetõ számú – konkrét egyedi – ügyben tár fel visszásságot (a több tízmillióval szemben 3 év alatt 5 esetben).

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa nem ismeri, nem is ismerheti az állami adóhatóság tevékenységének teljes spektrumát, összetettségét, csak azt a kis szeletét, amelyrõl a panaszosok tájékoztatják. Ebbe a kis szeletbe pedig értelemszerûen nem tartoznak bele a többmilliárd forintos megállapításokkal záruló, kifejezetten „sikamlós” ügyek, amelyek a törvényes jogorvoslati eszközök igénybevételével jellemzõen a bíróság, és természetesen nem az országgyûlési biztos elõtt érnek véget.

Mindezek alapján felelõtlenség messzemenõ – és az adott esetben sajnálatosan szubjektív – következtetéseket levonni egy 15 ezer fõs apparátus tevékenységét illetõen.

Ami pedig a milliárdos hátralékok helyett a kisebb súlyú tartozások nagy ráfordítással történõ behajtásával kapcsolatosan az APEH-et ért vádat illeti, meg kell jegyezni, hogy a mûhelybeszélgetésen egy konkrét jövedéki ügyben merült fel egy kis összegû tartozás kérdése, így teljes mértékben megalapozatlan egyetlen konkrét vámhatósági ügybõl az APEH végrehajtási tevékenységére vonatkozó következtetést levonni, amely ráadásul az állami adóhatóság gyakorlatával köszönõ viszonyban sincs.

***

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra