Az adóraktár - piaci elõny áfa fizetõ cégeknek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az áfa megfizetése, vagy finanszírozása sok esetben kihívást jelenthet a vállalkozásoknak, hiszen ezt a partnerek fizetési fegyelmének alakulása alapvetõen befolyásolja, és biztosítékok híján a cégek könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az adóraktározás azonban ezt a problémát át tudja hidalni, mivel az oda betárolt áruk áfamentesen értékesíthetõek.

Az adóraktár - mint piaci elõny

A legtöbb vállalkozásnak a bevételek gerjesztése mellett a cash-flow tervezés jelenti a legnagyobb problémát, amit a vezetõk azonnali tõkebevonással próbálnak kompenzálni. Érdemes lenne azonban egyéb lehetõségeket, így például az adóraktárban való értékesítést is megfontolni - hívta fel a figyelmet az RSM DTM Hungary.

Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary adótanácsadója szerint az áfa megfizetése, vagy finanszírozása sok esetben kihívást jelenthet a vállalkozásoknak, hiszen ezt a partnerek fizetési fegyelmének alakulása alapvetõen befolyásolja, és biztosítékok híján a cégek könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az adóraktározás azonban ezt a problémát át tudja hidalni, mivel az oda betárolt áruk áfamentesen értékesíthetõek.

Az adóraktározási eljárás biztosította áfamentesség a beraktározóra, illetve az adóraktárban értékesítõ minden további félre is érvényes. E szereplõknek nem kell a hagyományos módon megfinanszírozniuk az áfát, megtakarításuk az értékesített termékek értékével arányosan nõ - ismerteti a tanácsadó cég.

Az adóraktárba a termék tulajdonosa, vagy meghatalmazottja tároltathatja be az árut, ami a jövedéki termékek - és néhány nagyon ritka árucikk - kivételével bármi lehet.

Amennyiben ezeket belföldrõl szerezték be, akkor a betároláskor már tudni kell, hogy az adott áru kinek, milyen áron kerül majd értékesítésre. A Magyarországon vásárolt, vagy közvetlenül az import vámeljárás után adóraktárban tárolt termékek esetében legalább egy adóraktári értékesítés kötelezõ.

Az Európai Unióból beszerzett termékek esetében már nem feltétel az adóraktári értékesítés, csak a beszerzésrõl kapott számlát kell a betároláskor bemutatni.

"Érdemes megjegyezni, hogy sem az áfamentes értékesítések száma, sem az adóraktárban történõ tárolás ideje nem korlátozott, tehát a termékek az adóraktárban akárhányszor gazdát cserélhetnek, és akármeddig állhatnak" - mutatott rá az RSM DTM szakembere.

Az áfamentes értékesítési lánc a kiraktározásnál ér véget. Mivel a kitárolás minden esetben adóraktáron kívüli értékesítéshez kapcsolódik - ami már áfafizetést von maga után -, az utolsó adóraktári tulajdonosnak már áfás számlát kell kiállítania az értékesítésrõl.

Az áru utolsó tulajdonosára az adómentes értékesítés lehetõsége már nem vonatkozik, neki adóbiztosítékot is kell nyújtania az áfakötelezettség megfizetésére. Ez alól csak a minõsített adózók mentesülhetnek, akikben jobban megbízik a vámhatóság. Az adott adóbiztosítékot végül a vámhatóság szabadítja fel, ha a kiraktározó a havi vagy negyedéves áfa bevallásában fizetendõ adóként beállította a kiraktározott termékek áfáját.

"Összességében tehát az adóraktár nem más, mint egy korszerû és rugalmas adótervezési eljárás, ami szinte minden termék és eszköz forgalmazásakor használható, és vámhatósági igazolással alátámasztott áfamentes értékesítést tesz lehetõvé" - összegezte Ágoston Péter.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra