Az adószám felfüggesztésérõl

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az adószám felfüggesztése nem érinti az adózó által kibocsátott számlára alapítható áfa-levonási jogot. A felfüggesztést megelõzõ idõszakban keletkezett visszatérítendõ adó a felfüggesztés megszüntetését követõen érvényesíthetõ. A 1165-ös Áfa-bevallásban a megelõzõ idõszakban keletkezett ún. átvihetõ követelés nem tüntethetõ fel, azonban az adószám visszaállítását követõen újra érvényesíthetõ.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az adószám felfüggesztésérõl

Az adószám felfüggesztésének van helye, ha
    az adózónak kézbesített adóhatósági irat két egymást követõ alkalommal a címzett ismeretlensége miatt érkezett vissza, vagy az irat kézbesíthetetlennek tekinthetõ,
-    az adózó a székhelyén nem található,
-    az adózó szervezeti képviselõt az adóhatósághoz nem jelentette be,
-    a bejelentett szervezeti képviselõ nem valós személy, illetve a megadott elérhetõségi helyeken nem fellelhetõ,
-    az adózóval szemben az állami adóhatóság 60 napos üzletlezárást vagy a tevékenység 60 napos felfüggesztését ismételten rendeli el,
-    az adózó a bevallási vagy adófizetési kötelezettségének az esedékességtõl számított 365 napon belül nem tesz eleget.
-    a számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére elõírt határidõ (2011. május 30.) eredménytelen elteltét követõ 30 napon belül 15 napos határidõ tûzésével felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha az adózó a felhívás szerinti határidõben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a határidõ elteltét követõ napon az adózó adószámát 60 napos határozott idõtartamra felfüggeszti.  

Az adóhatóság az adószám alkalmazásának felfüggesztésérõl határozattal dönt. A határozatot az adóhatóság hirdetményi úton közli az adózóval. A határozatot a hirdetmény kifüggesztését követõ tizenötödik napon kell közöltnek tekinteni. A fellebbezést ettõl az idõponttól számított 15 napon belül lehet elõterjeszteni. A határozat az adóhatóságnál átvehetõ.

Fentiekre tekintettel felhívjuk az adózók figyelmét, hogy a jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint az adóhatóság nem kézbesít postai úton határozatot az adószám felfüggesztésérõl. Ebbõl eredõen az adózók sok esetben csak a fellebbezési határidõn túl (pl. a felfüggesztést követõ elsõ áfa-bevallás benyújtása alkalmával) értesülnek adószámuk felfüggesztésérõl. Lényeges ezért, hogy az elõzõ felsorolás alapján potenciálisan érintett adózók az illetékes NAV megyei adóigazgatóság központi ügyfélszolgálatainak hirdetõtábláján, illetve a NAV internetes honlapján - a oldalról elérhetõ honlapon, az „Adószámok felfüggesztése” menüpont alatt - rendszeresen figyelemmel kísérjék, hogy adószámuk felfüggesztésre került-e.

Az adószám felfüggesztésének joghatása, hogy a felfüggesztést elrendelõ határozat jogerõre emelkedése és a felfüggesztés megszüntetésérõl szóló határozat jogerõre emelkedése közötti idõszakra az adózó adólevonási jogot, adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatás igénylést nem érvényesíthet, illetve ezen idõszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti.

További lényeges tudnivalók:

A felfüggesztést megelõzõ idõszakban keletkezett visszatérítendõ adó (költségvetési támogatás, túlfizetés) a felfüggesztés megszüntetését követõen érvényesíthetõ.

A 1165-ös Áfa-bevallásban a megelõzõ idõszakban keletkezett ún. átvihetõ követelés nem tüntethetõ fel, azonban az adószám visszaállítását követõen újra érvényesíthetõ.

Az adóalany a felfüggesztés idõtartama alatt gazdasági tevékenységét folytathatja, számlakibocsátási kötelezettségének az általános szabályok szerint tesz eleget. Az elõzõekben említett korlátozások kivételével adóbevallási és adófizetési kötelezettségét teljesítenie kell.

Az adószám felfüggesztése a közösségi adószám felfüggesztését is jelenti.

Az adószám felfüggesztése nem érinti az adózó által kibocsátott számlára alapítható áfa-levonási jogot.

A felfüggesztés megszüntetését fõszabály szerint az adózónak kell kérelmeznie. A felfüggesztést az adóhatóság hivatalból akkor szüntetheti meg, ha hitelt érdemlõ tudomás szerez arról, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszûnt (pl. az adózó bevallási, adófizetési kötelezettségét teljesítette).

A felfüggesztés idõtartama 30 nap. Amennyiben a felfüggesztést az adóhatóság nem szünteti meg, az adóhatóság az adószámot határozattal törli, és errõl a cégbíróságot, illetõleg egyéni vállalkozók esetében az okmányirodát értesíti. Ezen határozat közlése is hirdetményi úton történik.

Amennyiben a cégbíróság, illetve az okmányiroda az adózót nem törli nyilvántartásából (mert az a törvényes mûködést helyreállította), a törölt adószám visszaállítása kérhetõ.

A 60 napos üzletbezárással (tevékenység felfüggesztéssel) érintett, valamint a beszámoló letétbe helyezését elmulasztó adózók adószámát az adóhatóság 60 napos határozott idõtartamra függeszti fel. A felfüggesztés megszüntetése ezekben az esetekben nem kérhetõ, azonban az adószám sem kerül törlésre az idõtartam elteltével.

A 365 napon túli tartozással rendelkezõk adószámát az adóhatóság a bevallási, illetve az adófizetési kötelezettség teljesítéséig, határozatlan idõtartamra függeszti fel. Az ilyen adózók tartozásukra fizetési könnyítést (fizetési halasztást, részletfizetést) kérhetnek, melynek megadása esetén tartozásuk új esedékességet kap. Ezzel az adószám felfüggesztésének oka megszûnik, azaz a felfüggesztés megszüntetése kérhetõ.

www.apeh.hu
NAV Észak-alföldi Regionális Adó Fõigazgatóság

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra