Az adótudatosság és adómorál erősítését is szolgája a NAV 2.0 stratégiája

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: NAV 2.0


A helyettes államtikár szerint az e-szja bevezetése sikertörténet, és kedvezőek a tapasztalatok az inkasszót megelőző fizetési felszólítások kiküldésével is, hiszen az érintettek 26 százaléka a figyelmeztetés hatására maradéktalanul rendezte tartozását.

A kormány által augusztusban elfogadott NAV 2.0 stratégia cselekvési terve magában foglalja az informatikai, szervezeti, strukturális és személyi változtatások mellett az adótudatosság és adómorál erősítését is - mondta Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vám- és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Egerben a Magyar Vámügyi Szövetség őszi vándorkonferenciájának sajtótájékoztatóján.
 
Hozzátette: a stratégia célja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Európa egyik legjobb és legmodernebb hivatala legyen.
 
A megvalósítás elkezdődött, a feladatok nagyobb része azonban jövőre vár a szervezetre, amely az ügyfélbarát rendszer 2016-ban elkezdett kiépítésével is jól halad - mondta. A helyettes államtikár szerint az e-szja bevezetése sikertörténet, és kedvezőek a tapasztalatok az inkasszót megelőző fizetési felszólítások kiküldésével is, hiszen az érintettek 26 százaléka a figyelmeztetés hatására maradéktalanul rendezte tartozását.
 
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a július 1-jén hatályba lépett új jövedéki törvény minden érintett számára pozitív változásokat hozott. A jogszabály új biztosítékrendszert és bejelentési kötelezettségeket vezetett be, melyek eredményeként 2018. január 1-jétől már a jövedéki adózók bevallását is képes lesz a NAV elkészíteni.
 
Tájékoztatása szerint az idei év eddigi részében jelentősen nőtt a távol-keleti áruk vámkezeléséből származó forgalom. Ennek oka, hogy tavasz óta a régi selyemút vonalán rendszeresen érkeznek hazánkba vasúti áruszállítmányok - közölte. Az új uniós vámkódex bevezetését követően a tagállamok versenyhelyzetben vannak egymással: elsősorban a szolgáltatások minősége dönti el, melyikük mekkora szeletet tud kihasítani a közösség vámbevételeiből - húzta alá hozzátéve, hogy e téren Közép-Kelet-Európa 16 országából Magyarország jelenleg dobogós helyen áll.
 
Molnár Tamás szerint az eddig végzett munka egyik elismerése, hogy jövő januártól a NAV lesz az általános közigazgatási végrehajtásért felelős szerv Magyarországon, melynek előkészítése ugyancsak időarányosan halad.
 
Közölte továbbá, hogy a Magyar Posta vezetésével történt többszöri egyeztetés eredményeként, a NAV reptéri munkatársai felkészültek a már elkezdődött év végi csomagdömpingre, így létszámproblémák nem fogják hátráltatni a vámkezelés zökkenőmentességét.
 
Sipos László, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke a tájékoztatón jelezte: a pénteken Egerben kezdődött kétnapos vándorkonferencia főbb témái között szerepelnek az e-kereskedelem, a brexit és a szabadkereskedelmi megállapodás, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal aktualitásai, továbbá szó lesz a vámtörvény változásairól is.
 
A szakma helyzetét elemezve rámutatott: hazánk uniós csatlakozása óta a vámhatóság létszáma jelentősen megcsappant, a szakemberek egy része elhagyta a pályát. A Magyar Vámügyi Szövetség a szakirányú képzések megszervezésében látja e deficit felszámolásának kulcsát - fogalmazott, utalva arra is, hogy emellett kiemelten fontosnak tartják újból kivívni a szakma ismertségét és megbecsülését. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra