Az Áfa törvény 101.§-ának értelmezése

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2014/05 | Szerző: Vira Sándor

2010-től kezdődően egyetlen perifériális gazdasági eseményt mentesít az adó alól ez a rendelkezés. Ha adóalanynak nem minősülő személy küldi be a termékét megmunkálás céljából belföldre, akkor a megmunkáló magyar adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a szolgáltatása után, ha a terméket a megmunkálást követően 90 napon belül visszaküldi a harmadik országbeli nem adóalany személynek, rendre magánszemélynek.

Ritkán esik szó szakmai cikkekben az adólevonásra jogosító adómentes ügyletekről, igaz annak egyik válfajáról a közösségen belüli adómentes termékértékesítésről nagy terjedelemben jelennetek meg írások különböző szerzők tollából. Jelen cikkben és a folytatásaiban megkísérelem az adólevonásra jogosító adómentesség kérdését körbejárni. Remélhetően a jogszabály tanulmányozásában az olvasó segítségére lesznek a következő gondolatok, mivel a jogszabály önálló feldolgozását jelentősen nehezíti annak szerkezete és nyelvezete. A magyar Áfa tv. sajnálatossan többnyire oly módon fogalmazza meg a rendelkezéseit, hogy a mondatok alanya rejtett, és a mondat tárgya valamilyen másik rendelkezésre történő visszahivatkozás, vagy esetleg mind az alany mind a tárgy visszahivatkozásból határozható meg. Mindezt áthatja egy globális, a magyar adóztatási felségjog határait figyelmen kívül hagyó szövegezés, amit a HÉA irányelvből történő szövegrészek változatlan formában történő átemelése eredményezett.

E cikkben  megpróbálok magyarázatot adni a jogszabály szövegére nem túl nagy terjedelemben, hogy ne menjen a magyarázat az értehetőség rovására. A következőben ismertetett a jogszabályi rendelkezések egy részét az elérhető szakirodalomban nem taglalják, vagy csak olyan módon, hogy megismétlik a jogszabály szövegét eltérő szintaktikával. Az adójog terén szerzett oktatási tapasztalataim szerint a szakemberek túlnyomórészt ismerik a szabályokat, de az ismert szabályoknak a törvény szövegből történő kikeresésé gondot okoz számukra.

A probléma alapvetően a modern, didaktikai szempontból jelentős segítséget jelentő Power point-ra alkalmazására vezethető vissza, amely segítségével ugyan elmagyarázzák a szabályokat, de a törvény nyelvezetének megismertetésére kevés hangsúlyt fektetnek.   
A szabály:
101. § (1) Mentes az adó alól az olyan terméken - ide nem értve az ingatlant - belföldön végzett munka, amely terméket ilyen célból szereztek be vagy importáltak, majd a munka befejezését követően a terméket küldeményként feladják vagy elfuvarozzák - a (2) bekezdésben meghatározott feltételek szerint - a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását
a) a szolgáltatás nyújtója maga vagy - javára - más végzi;
b) a (3) bekezdésben meghatározott további feltételek szerint a szolgáltatás igénybevevője maga vagy - javára - más végzi.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásának feltétele, hogy
a) a termék Közösség területéről való elhagyásának tényét, amelynek a szolgáltatásnyújtás teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül kell megtörténnie, a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság igazolja, valamint
b) az a) pontban említett határidőn belül a terméket rendeltetésszerűen ne használják, egyéb módon ne hasznosítsák, ide nem értve a kipróbálást és a próbagyártást.
(3) Az (1) bekezdés b) pontja abban az esetben alkalmazható, ha ezzel összefüggésben a szolgáltatás igénybevevője nem telepedett le belföldön, letelepedés hiányában pedig, ha lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön.
 
Az előzőekben idézett, kissé agyoncizellált jogszabályi rendelkezés olyan gazdasági eseményt szabályoz, ami gyakorlatilag sosem fordul elő. A rendelkezésnek kiemelkedő jelentősége volt 2010-ig addig, amíg az Európai Unió a szolgáltatások teljesítési helyének szabályit nem reformálta meg. 2010-ig, az olyan szolgáltatás esetében, amelynek során valamilyen terméket munkált meg az adóalany a teljesítési hely az a hely volt, ahol a megmunkálás történt, az akkor hatályos 42. § (1) bekezdés d) pontja értelmében. Jelen (2010. előtt is hatályos) rendelkezés szerint, viszont ha harmadik országbeli adóalanynak végeztünk olyan terméken munkát, amit beküldött belföldre majd a munkavégzést követően a megmunkált terméket visszaküldtük harmadik országba, akkor a teljesítményünk, szolgáltatásunk adómentes volt a hivatkozott rendelkezés szerint.  
 
2010-től a szolgáltatások teljesítési hely szabályi megváltoztak. Amennyiben olyan megrendelő termékén végzünk munkát, aki megfelel az Áfa törvény adóalanyi fogalmának, függetlenül attól, hogy a megrendelő belföldi, más tagországi, vagy éppen harmadik országbeli, úgy a teljesítési helyet az Áfa tv. 37. § (1) bek. alapján kell meghatározni, amely előírás alapján a teljesítési hely a megrendelő gazdasági letelepedése szerinti ország (a gazdasági letelepedéssel kapcsolatos információk jelen szám, másik cikkében ismertetésre kerülnek). Vagyis, ha egy orosz cég beküldi a termékét belföldre megmunkálni, akkor a megmunkálás, mint szolgáltatás teljesítési helye Oroszország, a megrendelő orosz adóalany gazdasági letelepedés szerinti ország. Az ügylet ennek megfelelően nem belföldön teljesített ezért nem kell adót fizetni a szolgáltatása után a belföldi adóalanynak, mivel az Áfa tv. 2. § a) pontja értelmében csak a belföldön teljesített szolgáltatás után keletkezik adófizetési kötelezettség. Ha belföldön nincs adókötelezettség, akkor az idézett jogszabályi hely nem is tudja mentesíteni az adó alól az ügyletet. Vagyis amely ügyletet mentesíteni akar a jogszabály az adó alól, az gyakorlatilag nem létezik, mivel semmiképpen nem kell adót fizetni belföldi adótárgy hiányában, akár visszaküldi a terméket az adóalany harmadik országba, és akkor sem ha nem küldi vissza.
 
2010-től kezdődően egyetlen perifériális gazdasági eseményt mentesít az adó alól az idézett rendelkezés. Ha adóalanynak nem minősülő személy küldi be a termékét megmunkálás céljából belföldre, akkor a megmunkáló magyar adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a szolgáltatása után, ha a terméket a megmunkálást követően 90 napon belül visszaküldi a harmadik országbeli nem adóalany személynek, rendre magánszemélynek.    

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra