Az automatikus részletfizetés szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: részletfizetés


Az automatikus részletfizetést magánszemély – ideértve az egyéni vállalkozót és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyt is – kérelmére lehet engedélyezni. 

A részletfizetésre azok a fenti természetes személyek jogosultak, akiknek az Art. hatálya alá tartozó adótartozása nem haladja meg az 1 000 000 forintot.

A benyújtott kérelem alapján a NAV
- naptári évente egy alkalommal,
- legfeljebb 12 hónapos futamidőre,
pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet az adózó jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

Nem engedélyezhető a kedvezmény:
- a magánszemélyek jövedelemadójának előlegére,
- a levont jövedelemadóra,
- a magánszemélytől levont járulékokra.

A kérelmet papíralapon a NAV vármegyei adó- és vámigazgatóságainál, elektronikus úton a FAM01 űrlapon vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás használatával az AUTRESZ űrlapon lehet benyújtani.

Magánszemélynek a papíralapú kérelmet levélben, vagy formanyomtatványon lehet eljuttatni a NAV-hoz.

A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes a kérelmet az állandó lakóhely vagy a tartózkodási hely szerint illetékes igazgatóságnál benyújtani.

A formanyomtatvány elérhető a NAV honlapján, a www.nav.gov.hu „Nyomtatványok” →„Letöltések" → „Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták" → „Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához" menüpontban.

Érvényét veszíti az automatikus részletfizetés, ha az adózó a részleteket nem teljesíti. Ekkor amég fennálló tartozást késedelmi pótlékkal együtt, egy összegben kell megfizetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra