Az egyéni vállalkozók szja bevallása 2012. évről

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: egyéni vállalkozó


Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a folyamatosan működőknek 2013. február 25-éig, akik a tevékenységüket megszűntették, vagy egyéni céggé alakultak át, azoknak 2013. május 20.-áig kell bevallaniuk. Akik a 2013. évtől a kisadózók tételes adóját, vagy az egyszerűsített vállalkozói adót választották, azoknak figyelemmel kell lenniük az áttérési szabályokra is a jövedelemszámításkor. Ezen írás a jövedelem levezetésével kapcsolatos fontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet, a bevallás egyes soraihoz fűzött kitöltési útmutató részletes eligazítást ad az egyes sorok kitöltésénél.

Aki a tevékenységét az adóév utolsó napján is folytatta, vagy azt évközben kezdte el szüneteltetni, annak 2013. február 25.-éig kell benyújtania a 1253-as bevallását. Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a 1253-as bevallás 13-as lapjain kell levezetni.
Aki az egyéni vállalkozói tevékenységét évközben megszűntette, annak 2013. május 20.-áig kell a 1253-as bevallását benyújtania.A tevékenység megszüntetésekor a vállalkozói lapok „d” oszlopai szolgálnak a megszűnés szabályai szerinti jövedelem levezetésére, az adókötelezettség meghatározására. A 1253-13-01-es lapon a 404. sorban jelölni kell a tevékenysége megszűnésének tényét.
 
Szünetelők
 
Abban az esetben, ha adózó a tevékenységét egész évben szüneteltette, akkor az egyéni vállalkozói jogállására tekintettel a 1253-as bevallás 13-as lapjait nem is kell kitöltenie. Ha valaki évközben kezdte a tevékenységét szüneteltetni, annak akkor is ki kell töltenie e lapokat, amennyiben nem volt bevétele az adóévben.
Amennyiben az adózó a feltételtől függő kedvezményét elvesztette (pl. kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalékot a megadott határidőig annak célja szerint nem használta fel), akkor annak abban az esetben is be kell adnia a 1253-13-as lapokat, ha a tevékenységét az adóév egészében szüneteltette.
Az önálló bírósági végrehajtó a tevékenységét nem szüneteltetheti. A tevékenyég szüneteltetésére az állatorvosi tevékenységet folytatónak sem volt módja, de ha az adózó a 2012. évi CXXVII. törvény rendelkezése szerint a praxisengedély iránti kérelmét 2012. október 1-jét követően 2012. október 31-éig benyújtotta, akkor a tevékenysége folyamatosnak minősül és a tevékenységét a Magyar Állatorvosi Kamara engedélyével szüneteltethette az év hátralévő részében.
 
Általános tudnivalók
 
A jövedelem megállapításának első lépéseként az alap és a kiegészítő nyilvántartásokat le kell zárni azzal, hogy a bevételeket és a költségeket forintban kell meghatározni. Amennyiben az ellenérték kifizetésére nem pénzben került sor, akkor bevételnek annak a forintban kifejezett szokásos piaci értékét kell tekinteni.
A 1253-13-01 és 1253-13-02-es lapokon az adózói nyilatkozatokat kell kitölteni. A 1253-13-03-tól a 07-ig tartó lapokat akkor is be kell nyújtani, ha azon nem szerepel adat. Ebben az esetben csak az összesítő (vastag keretes) sorokba kell nullát írni.
Aki kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, annak a 2012. január 1. és december 31. közötti időszakra eső egészségügyi szolgáltatási járulékát és a nyugdíjjárulékát a 1253-14-es lapon kell bevallania.
A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozónak a saját járulékait és a szociális hozzájárulási adót a 2012. évben a 1258-as bevallásban kellett bevallania.
Többféle vállalkozói tevékenység esetén az egyéni vállalkozásból származó bevételt és a költségeket együttesen (összesítve) kell figyelembe venni.
 
A jövedelem megállapításának módja

Az Szja tv. szerint a jövedelmet – a törvényben is megjelölt feltételek figyelembevételével – kétféle módszer szerint lehet megállapítani:
• a vállalkozói jövedelem szerinti adózás,
• az átalányadózás.
Az átalányadózás következő adóévre történő választásáról vagy annak megszüntetéséről a 1253-13-01-es lap IV. és V. tábláin lehet nyilatkozni.
 
Aki 2012-ben az átalányadó szabályai szerint adózott és az eva választása a 2012. évre nem volt jogszerű, az csak a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó szabályokat alkalmazhatja, mivel az átalányadózásra nem térhetett vissza.
Amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenységét az adózó év közben megszüntette, de az adóéven belül ismételten egyéni vállalkozói tevékenységet kezdett folytatni, akkor az éves bevallásában az egyéni vállalkozásból származó jövedelem, valamint a tájékoztató adatok megállapításakor a 1253-13-as lapokon a mindkét időszak éves összesített adatát kell szerepeltetnie.
Aki a 2012. évre az átalányadózást választotta, de az egyéni vállalkozói tevékenységét év közben megszüntette, majd az adóéven belül azt újra kezdte, akkor az adóév egészére a vállalkozói jövedelem szerinti adózás alkalmazására kellett áttérnie.
 
Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba teljesített befizetéssel összefüggő adóalap kedvezményt a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó:
- a vállalkozói kivét összege után a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap részeként (1253-A lap 23. sor),
- a vállalkozói osztalékalap összege után a különadózó jövedelmek részeként (1253-04-es lap 177. sor) veheti igénybe.
Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba teljesített befizetéssel összefüggő adóalap kedvezményt az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó az átalányban megállapított jövedelme után a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap részeként (1253-A lap 23. sor) veheti igénybe.


/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012/2. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra