Az elévülési szabályok változása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az elévülés általánosságban azt jelenti, hogy valamely jogviszonyból származó igény meghatározott idõ eltelte után már nem érvényesíthetõ. Ebbõl a szempontból az adóigazgatási eljárásban elválik egymástól az adó megállapításához és az adó végrehajtásához való jog elévülése.

70.000,-Ft-ot nyerhet:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

***

Az elévülési szabályok változása

Az elévülés általánosságban azt jelenti, hogy valamely jogviszonyból származó igény meghatározott idõ eltelte után már nem érvényesíthetõ. Ebbõl a szempontból az adóigazgatási eljárásban elválik egymástól az adó megállapításához és az adó végrehajtásához való jog elévülése.

Az adó megállapításához való jog azt jelenti, hogy az adózó ezen idõtartamon belül élhet az önellenõrzési jogával, pótolhatja az esetlegesen benyújtani elmulasztott bevallását, illetõleg az adóhatóság ugyancsak ezen idõtartam alatt végezhet ellenõrzési cselekményt.

Az adó megállapításához való jog elévülésének kezdõ idõpontja annak a naptári évnek az utolsó napja, amikor az adóról bevallást, illetve bejelentést kellett volna tenni, illetve ennek hiányában az adót meg kellett volna fizetni. Az elévülési idõ számítását befolyásolja többek között a bevallás benyújtására rendelt idõpont: a havi, illetve negyedéves bevallók esetében más idõponttól kezdõdik, mint az éves bevallást elkészítõk számára.

Új elõírás, hogyha az adóellenõrzés során külföldi adóhatóságot kell megkeresni, az errõl szóló értesítés postára adásától a válasz megérkezéséig nyugszik az adó megállapításához való jog elévülése. A hatálybalépést megelõzõen kezdeményezett megkeresés esetén az elévülés a rendelkezés hatálybalépésétõl kezdve nyugszik.

Szintén új az adózás rendjérõl szóló törvény rendelkezései között a kettõs adóztatás elkerülésére irányuló egyeztetési eljárásra vonatkozó elévülési szabályozás. Az egyeztetõ eljárás akkor folytatható le, ha annak megindítására irányuló kérelem vagy bármilyen arra utaló értesítés még az elévülési idõn belül megérkezik az illetékes magyar adóhatósághoz. Az adóhatóság az elévülési idõn túl is végezhet ellenõrzést tekintettel arra, hogy annak eredményessége alapvetõ feltétele az adózó birtokában lévõ bizonylatok, iratok vizsgálata. Az õrzési kötelezettség az egyeztetési eljárás befejezéséig többször meghosszabbítható.

Egy folyószámla kiküldése nem szakítja meg az elévülési idõszakot.

Az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének utolsó napjától 5 év elteltével évül el. A 2009. február 1-je után végrehajthatóvá vált adótartozások esetében az adózás rendjérõl szóló törvény rendelkezései alapján a végrehajtáshoz való jog megszakad, ha az adóbevallást késve nyújtják be. 

www.apeh.hu
Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

***

77 adótipp vállalkozóknak - egy könyv, amely segít átlátni a káoszt

Az Egyéni vállalkozók kézikönyvében leírom, hogy a vállalkozás nem más, mint adminisztráció. Mára eljutottunk oda, hogy a különféle jogszabályokban a vállalkozókra telepített adminisztráció és bürokrácia megöli a szakmát, és a megöli az üzletet is. Ezért ajánlom ezt a könyvet azzal, hogy a vállalkozóknak segít átlátni a káoszt – hogy csak a szakmával és az üzlettel kelljen foglalkozniuk.

Ön nem vállalkozó?
 
Van egy tippünk arra is, hogy miért vásárolja meg az Egyéni vállalkozók kézikönyvét, ha Ön éppenséggel nem egyéni vállalkozó. Ezesetben  a könyvet mint a legjobb ajándékot veheti meg és ajándékozhatja munkamániás vállalkozó ismerõsének. A szerzõ által dedikált példányt is ajándékozhat!

Van aki már olvasta:

Néhány héttel ezelõtt megrendeltem Önöktõl az Egyéni vállalkozók kézikönyve 2009 c. kiadványukat, ami nagyon tetszik. Még csak tervezem a vállalkozást, így a könyv nagyon nagy segítséget jelent a számomra. N.A.

De nem csak induló vállalkozóknak szól: adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.   Tartalomjegyzék

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft + 615,-Ft postaköltség. Terjedelem 352 oldal. Az Önadózó 20%-os szakkönyvvásárlási kedvezménye az akcióban nem vehetõ igénybe.

Ha megvásárolja a könyvet - fõnyereményként 70 ezer forint értékû bankkártyát nyerhet (OTP Meglepetéskártya). Továbbá minden vásárlónak ingyenesen megküldjük a Lízing kézikönyvet, és az Önadózó újság egy számát.

Megrendelés: info@adonet.hu Kérjük megadni a számlázási és postázási nevet és címet. A megrendelést feladhatja az alábbi internetcímen is:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József krt. 53. Tel: 2676 5010.  Készpénzes fizetéssel is részt vehet az ajándéksorsolásban.

Ha ajánlja is a könyvet – további 30.000,-Ft értékû bankkártyát nyerhet. Ajánlás itt:

Egyén vállalkozók kézikönyve ajánlás kampány 

Az ajándéksorolások további feltételeirõl honlapunkon tájékozódhat. www.adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra