Az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények nyomozásáról jelent meg tanulmánykötet

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

A miskolci jogi kar kiemelt projektje a Hercule, a programban az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével, anyagi, és eljárásjogi kérdések kutatásával, uniós és nemzeti jogrendszerek összehasonlításával foglalkoznak, alapvetően büntetőjogi és eljárásjogi kérdésekre összpontosítva. Kijelenthető, hogy olyan eredmények születtek, amelyek segítik a jogértelmezést és iránymutatóak lehetnek a joggyakorlat számára

Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságok és bűncselekmények nyomozásának témáit dolgozza fel az az új tanulmánykötet, amelyet hétfőn mutattak be az Országos Bírósági Hivatal és a Miskolci Egyetem Állam - és Jogtudományi Kara közös szervezésében megtartott konferencián, Budapesten.

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a tanácskozás megnyitóján hangsúlyozta: a többéves, kimagasló kutató és előadói munka eredményeként megjelenő kötet tudományos megalapozottsággal járul hozzá ahhoz, hogy az elméleti és gyakorlati büntetőjogászok teljes képet kaphassanak ebben a kiemelkedő jelentőségű témában.

Azt mondta: Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései című tanulmánykötet az Európai Bizottság által támogatott Hercule III programban végzett kutatások eredményeit összegzi, azzal a céllal, hogy bővítse az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében részt vevő jogi hivatásrendek ismereteit.

Senyei György ismertette: a Hercule III programban az elmúlt években egy nemzetközi konferenciát, három nemzetközi workshopot és egy nemzetközi nyári akadémiát rendeztek meg, amelyeken több ország szakértője fejtette ki álláspontját a büntetőjogi kérdésekről. "Külön öröm, hogy a kimagasló előadók között a magyar bírói kar is képviseltette magát" - jelentette ki.

Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja a megnyitón elmondta: a miskolci jogi kar kiemelt projektje a Hercule, a programban az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével, anyagi, és eljárásjogi kérdések kutatásával, uniós és nemzeti jogrendszerek összehasonlításával foglalkoznak, alapvetően büntetőjogi és eljárásjogi kérdésekre összpontosítva.

Kijelenthető, hogy olyan eredmények születtek, amelyek segítik a jogértelmezést és iránymutatóak lehetnek a joggyakorlat számára - közölte a dékán, aki szerint a most bemutatott kötet nemcsak a projekt méltó zárását jelenti, hanem a miskolci jogi kar szerepét és láthatóságát is erősíti a tudományos és szakmai közegben.

A Hercule III projektben komplex, gyakorlatorientált összehasonlító kutatómunka folyt, amely kiemelten foglalkozott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Ügyészség (EPPO), az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) és az európai közös rendőri szervezet, az Europol szerepének tudományos vizsgálatával is. A munkában nyolc uniós tagországból (Németország, Ausztria, Lengyelország, Görögország, Olaszország, Horváthország, Románia, Magyarország) működtek közre nemzetközi szaktekintélyek.

A könyvbemutatóval egybekötött zárókonferencián előadást tartott mások mellett Polt Péter legfőbb ügyész, Farkas Ákos projektmenedzser, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, Gerhard Dannecker, a Heidelbergi Egyetem egyetemi tanára és Szőnyi Amira, az OLAF egységvezetője.

FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023 Cafetéria szabályzat 2023 Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,●  Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó WebáruhgázbanElőfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra