Az Európai Bizottság megtámadja az Áfa törvényt

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az áfakülönbözet magyarországi visszatérítése ügyében az Európai Bírósághoz fordul az unió legfõbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság - jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A Pénzügyminisztérium (PM)szerint a korábbi eljárás megfelelõ volt.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az Európai Bizottság megtámadja az Áfa törvényt

A PM korábbi eljárását jogszerûnek tartja, álláspontján nem kíván változtatni - jelezte Pichler Ferenc sajtófõnök az MTI-nek.  

Áfaügyben egyúttal két további uniós ország ellen is jogi lépést tett a brüsszeli bizottság: az Európai Bírósághoz fordult a portugáliai mezõgazdasági termelõk áfafizetési átalányrendszerének ügyében, Franciaországot pedig bizonyos áfaszabályok módosítására szólította fel.

A magyar áfatörvény értelmében az adóalanyok választhatnak, hogy a negatív elõjelû áfakülönbözetet - amely abból adódik, hogy egy adómegállapítási idõszakban a levonható áfa összege meghaladja a fizetendõ áfa összegét - átviszik a soron következõ adómegállapítási idõszakra, vagy azonnal visszaigénylik. Nem jogosít azonban az áfakülönbözet visszaigénylésére az olyan beszerzés után elõzetesen felszámított áfa, amelynek ellenértékét az adóalany nem fizette ki. Ennek következtében azok az adóalanyok, akiknek adóbevallásában rendszeresen negatív elõjelû különbözet szerepel, de facto a következõ adómegállapítási idõszakra kénytelenek átvinni az elõzetesen felszámított áfából adódó különbözetet.

Az Európai Bizottság szerint ez a rendszer sérti az uniós áfairányelv 183. cikkét, amely szerint amennyiben a levonások összege meghaladja az adómegállapítási idõszakban fizetendõ áfa összegét, a tagállamok engedélyezhetik a különbözet következõ idõszakra történõ átvitelét vagy az általuk meghatározott szabályok szerinti visszatérítését. A testület felszólította Magyarországot, hogy az áfavisszatérítés tekintetében tartsa tiszteletben az adósemlegesség elvét, Magyarország azonban ennek ellenére nem intézkedett kellõ idõben a szabályozás módosításáról. A bizottság ezért úgy döntött, hogy az ügyet az Európai Bíróság elé terjeszti.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra