Az ingatlan szerzési értékének meghatározása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

az örökléssel és ajándékozással szerzett ingatlan értékesítésekor levonható szerzési érték megváltozott szabályait mutatjuk be.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Változás az ingatlan szerzési értékének meghatározásában

Ingatlan értékesítése esetén az adóköteles jövedelem meghatározásakor az átruházás során kapott bevételt csökkentõ tételek közül összegében is az egyik legjelentõsebb tétel az értékesített ingatlan megszerzésre fordított összeg.

Az idei évtõl a megszerzésre fordított összeg meghatározása az öröklés és az ajándékozás tekintetében került pontosításra, igazodva ahhoz a változáshoz is, melynek kapcsán az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentessé vált.

A továbbiakban az örökléssel és ajándékozással szerzett ingatlan értékesítésekor levonható szerzési érték megváltozott szabályai kerülnek bemutatásra.

1.       Az illeték szempontjából mentességet élvezõ örökség útján szerzett ingatlan szerzéskori értéke azonos a hagyatéki leltárban feltüntetett értékkel, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb értékkel (pl. örökösök nyilatkozatai, a halálhoz közeli idõpontban kötött adásvételi szerzõdés vagy szakértõi vélemény alapján meghatározott érték stb.).

2.       Az illeték mentességet élvezõ ajándékozás esetén szerzési értékként a jogszabály az értékesítés bevételének a 75 %-át ismeri el azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le az értékesítés  bevételébõl.

Abban az esetben, ha az ajándékozást követõen az ajándékba kapott ingatlanon bõvítés történt (ráépítéssel, létesítéssel vagy alapterület-növeléssel), akkor a jogszabály két lehetõséget biztosít az alábbiak szerint:

a)         szerzési értékként vehetõ figyelembe a bõvítés (ráépítés, létesítés, alapterület-növelés) számla szerinti értéke, de legalább a beépített anyag-értéke, valamint az elõzõekkel összefüggõ egyéb kiadások és az átruházással kapcsolatos kiadások együttes összege, amennyiben ez az együttes összeg meghaladja az átruházásból származó bevétel 75 százalékát.

b)         minden más esetben szerzéskori érték az átruházásból származó bevétel 75 százaléka azzal, hogy más kiadás költségként ez esetben sem vonható le az ingatlan értékesítés bevételbõl.

3.       Ha az örökölt vagy ajándékba kapott ingatlan illetékköteles, akkor az illeték kiszabáshoz figyelembe vett érték minõsül a jövõben is szerzési értéknek.

Azonban, ha az illeték kiszabása nem történik meg az ingatlant értékesítõ magánszemély személyi jövedelemadó bevallásának benyújtási határidejéig (legelõször ez majd a 2011. évi jövedelemrõl történõ bevallás benyújtásakor fordulhat elõ), akkor

-          öröklés esetén szerzési értékként a hagyatéki leltárban feltüntetett érték, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték (pl. örökösök nyilatkozatai, a halálhoz közeli idõpontban kötött adásvételi szerzõdés vagy szakértõi vélemény alapján meghatározott érték stb.) veendõ figyelembe, míg

-          ajándékozásnál az átruházásból származó bevétel 50 százaléka a szerzési érték azzal, hogy az így megállapított adókötelezettséget önellenõrzéssel lehet módosítani az utóbb megállapított illetékalapnak megfelelõen.
Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra