Az iskolai tankönyv-értékesítés áfa-kötelezettsége

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az iskola a saját nevében nem végez termékértékesítést a tanulók felé, hanem ügynöki szolgáltatást (közvetítõi díjat) számláz a tankönyvforgalmazó felé. Az iskola részérõl tulajdonszerzés hiányában adólevonási jog, illetve saját nevében történõ értékesítés hiányában adófizetési kötelezettség a tankönyvekkel kapcsolatban nem merül fel.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az iskolai tankönyv-értékesítés áfa-kötelezettsége

Az iskolai tankönyv-értékesítés rendjét a tankönyvpiac rendjérõl 2001. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Törvény) határozza meg. A Törvény 8/A.§ (1)-(2) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

Az iskolai tankönyvellátás keretében kell biztosítani, hogy az iskolában alkalmazott tankönyvek az egész tanítási év során az iskola tanulói részére megvásárolhatók legyenek (a továbbiakban: iskolai tankönyvellátás). Az iskolai tankönyvellátás feladatai: a tankönyv beszerzése és a tanulókhoz történõ eljuttatása. Az iskolai tankönyvellátás megszervezése az iskola feladata. Az iskolai tankönyvellátás vagy annak egy része lebonyolítható az iskolában, illetve az iskolán kívül. Az iskolai tankönyvellátás feladatait vagy annak egy részét elláthatja az iskola, illetve a tankönyvforgalmazó. Az iskola a tankönyvellátás feladatainak végrehajtására egy vagy több tankönyvforgalmazóval megállapodást köt (a továbbiakban: tankönyvellátási szerzõdés). A tankönyvellátási szerzõdést minden év február utolsó munkanapjáig kell megkötni, illetve szükség szerint módosítani. Tankönyvellátási szerzõdés olyan tankönyvforgalmazóval köthetõ, amelyik a kiadótól kapott igazolás alapján rendelkezik a tankönyv forgalmazásának jogával.

A 8/A.§ (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha az iskola a tankönyveket a tankönyvforgalmazótól értékesítésre átveszi, a tankönyvforgalmazó nevében értékesíti azokat, a beszedett vételárral pedig elszámol a tankönyvforgalmazónak. Az (5) bekezdés alapján ezen tevékenységével összefüggésben az iskolát díjazás illeti meg. A díjazás összegét a tankönyvforgalmazó fizeti ki az iskola részére. A díjazás összegébõl kell az iskolának a tankönyv-értékesítésben közremûködõ személy és a tankönyvfelelõs díjazását kifizetni, kivéve, ha a feladatellátásban való közremûködés valamelyikük munkaköri feladata.

A hivatkozott törvényi rendelkezések az iskolai tankönyvellátás rendjét olyképpen határozzák meg, hogy annak során az iskola közvetítõként járhasson el. Ez azt jelenti, hogy a tankönyvellátás biztosítása során nem köteles a teljes éves tankönyv-mennyiséget megvásárolni (finanszírozni), valamint az értékesítés kockázatát vállalni. Az hogy az iskola nem szerez tulajdonjogot a tankönyvek felett, azt is jelenti, hogy a tankönyvet az igény felmerülésekor saját nevében nem értékesíti az értékesítésre átvett készletbõl. Ennek megfelelõen a tankönyv-értékesítésrõl a számlát a tankönyvforgalmazó nevében állítja ki. Noha a Törvény a tankönyvellátási szerzõdés kötelezõ tartalmi elemei között [8/B.§ (1)] nem rendelkezik róla, az Áfa tv. 161.§-a alapján a tankönyvforgalmazó írásban adhat meghatalmazást az iskolának, hogy az helyette teljesítse számlakiállítási kötelezettségét, melyet célszerû a közvetlenül a szerzõdésbe foglalni.

A tankönyvellátás törvényi rendje ily módon biztosítja azt is, hogy az iskola nem növeli saját hasznával a tankönyvek értékesítési árát. A Törvény 4.§ (5) bekezdése ugyanis elõírja, hogy a forgalmazó köteles biztosítani, hogy a tanuló legfeljebb az (oktatásért felelõs miniszter által vezetett) tankönyvjegyzékben feltüntetett legmagasabb fogyasztói áron jusson hozzá a tankönyvhöz. A Törvény azt is rögzíti, hogy az iskolai terjesztési ár tartalmazza az általános forgalmi adó összegét is (a tankönyvre 5%-os adómérték vonatkozik).

Az iskola tehát saját nevében nem végez termékértékesítést a tanulók felé, hanem ügynöki szolgáltatást (közvetítõi díjat) számláz a tankönyvforgalmazó felé. Az iskola részérõl tulajdonszerzés hiányában adólevonási jog, illetve saját nevében történõ értékesítés hiányában adófizetési kötelezettség a tankönyvekkel kapcsolatban nem merül fel.

/Forrás: www.apeh.hu
NAV Észak-alföldi Regionális Adó Fõigazgatósága/

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra