Az önellenőrzés és az adóhatósági ellenőrzés kapcsolódási pontjai

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Magyar Éva

Címkék: önellenőrzés


Az önellenőrzés az egyik legalapvetőbb adózói jogosítvány az önadózás rendszerében. Az önellenőrzés korlátozása csak szűk körben lehetséges, a legfőbb korlát az adóhatósági ellenőrzés megkezdése. A fontosabb szabályokat ismertetjük.

Az önellenőrzésről általában
 
Az önellenőrzésre való jogosultság az önadózásból következik. Ha ugyanis az adózónak saját magának kell megállapítania és bevallania az adóját és költségvetési támogatását, akkor nem zárható el attól a lehetőségtől, hogy tévedését utóbb módosítsa, vagy mulasztását pótolja.
 
Az önellenőrzés nem más, mint a bevallott adó, költségvetési támogatás alapjának és összegének elévülési időn belüli helyesbítése. Ebből következik az is, hogy kizárólag a már benyújtott adóbevallás adata helyesbíthető önellenőrzéssel (vagyis elkésett bevallás nem pótolható önellenőrzéssel). Az önellenőrzés, mivel az adóbevallási kötelezettséghez kapcsolódik, csak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 4. § (1) és (3) bekezdésében felsorolt azon kötelezettségekre, jogosultságokra, azaz adókra, illetve költségvetési támogatásokra terjed ki, amelyet az adózó állapít meg. Vagyis amennyiben az adóhatóság – akár ellenőrzés útján – állapítja meg az adót, azt az adózó már nem módosíthatja.
 
Az önellenőrzési korlát
 
Az Art. 49. § (2) bekezdése alapján az ellenőrzés megkezdésétől a vizsgálat alá vont adó és költségvetési támogatás - a vizsgált időszak tekintetében - önellenőrzéssel nem helyesbíthető. Az adóhatóság által utólag megállapított adót, költségvetési támogatást az adózó nem helyesbítheti.
 
Az adóhatósági ellenőrzés megkezdésétől tehát a vizsgált időszakra vonatkozóan önellenőrzés nem végezhető. Az Art. 93. § (1) bekezdés első mondata alapján az önellenőrzési tilalom szempontjából az ellenőrzés - általánosságban - az erről szóló megbízólevél (postai vagy elektronikus) kézbesítésétől, vagy egy példányának átadásától kezdődik, ez utóbbi esetben függetlenül attól, hogy az adóhatóság hivatali helyiségében, vagy a helyszínen fog megtörténni a vizsgálat. Az adóhatóságnak az ellenőrzéssel kapcsolatos telefonos, illetve egyéb más – előzőekben nem részletezett – értesítése nem eredményez önellenőrzési tilalmat tekintve, hogy nem valósul meg az ellenőrzésről szóló megbízólevél kézbesítése, átadása.
 
Fontos még annak eldöntése, hogy mi minősül az önellenőrzés megkezdésének. A hatályos szabályok szerint az önellenőrzés (megkezdésének és lefolytatásának) időpontja az erről szóló bevallás benyújtásának napja, függetlenül a nyilvántartásba vétel időpontjától.
 
További szabály, hogy az önellenőrzés csak abban az esetben minősül az adóellenőrzés megkezdését megelőzően elvégzett helyesbítésnek, ha az az adóellenőrzés megkezdését megelőző napon az adóhatósághoz benyújtásra került, postai úton történő benyújtás esetén pedig abban az esetben, ha az adózó az önellenőrzési lapot az ellenőrzés megkezdését megelőző napon postára adta.
 
A fentiek alapján tehát az ellenőrzés megkezdésének napját megelőző napig benyújtott (postára adott) önellenőrzés tekinthető olyannak, mely nem ütközik a fent említett korlátba. Vagyis hiába nyújt be az adózó (képviselője) elektronikus úton önellenőrzést a hajnali órákban, ha délelőtt a postás ugyanazon adónem és időszakra vonatkozó megbízólevelet kézbesít, az önellenőrzést nem veszi figyelembe az adóhatóság.
 
Természetesen a fenti korlát kizárólag az Art. 87. § (1) bekezdése szerinti bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzéseknél áll fenn, amennyiben az önellenőrzés arra az adónemre és időszakra vonatkozik, amellyel kapcsolatban az adóhatósági ellenőrzés megindult. A vizsgálat alá nem vont adó és költségvetési támogatás (amennyiben nem áll fenn az Art. 49. § (1) bekezdésénél hivatkozott kizáró ok) önellenőrzését a vizsgálat alá nem vont időszak vonatkozásában az adóhatósági ellenőrzés nem befolyásolja.
 
Önellenőrzés és ismételt ellenőrzés
 
Az adóhatóság határozati megállapításait az adózó önellenőrzéssel értelemszerűen nem “bírálhatja felül”, erre számos jogorvoslati fórum áll rendelkezésre. Előfordulhat azonban, hogy az adóhatósági ellenőrzés befejezését követően olyan tételekben állapít meg az adózó eltérést, amelyek hatást gyakorolnak az ellenőrzés alá vont költségvetési kapcsolatokra. Ebben az esetben sincs ugyan mód az adóhatósági határozatban foglaltak önellenőrzésére, de az adózó kezdeményezheti az ismételt ellenőrzés lefolytatását [Art. 115.§ (1) bekezdés b.) pont]. Az adózói kérelemről az adóhatóság végzéssel dönt. Az ismételt ellenőrzés lefolytatására akkor kerülhet sor, ha az adózó által feltárt új tény, körülmény tisztázása a korábbi ellenőrzés megállapításainak megváltoztatását eredményezné, feltéve, hogy az új tény, körülmény korábban nem állt és jóhiszemű eljárás esetén nem állhatott az adózó rendelkezésére, illetve arról az adózó nem tudott és jóhiszemű eljárás esetén nem is tudhatott.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra