Az szja törvény változásai 2015 nyarán

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: nyugdíj-előtakarékossági számla, pénzügyi intézmény


Az egyik módosítás a pénzügyi intézmény felszámolásával kapcsolatos adózási kérdéseket rendezi - a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Questor Zrt. ügyek kapcsán. Azok a magánszemélyek, akik 2015. május 20-ig bevallás vagy munkáltatói adómegállapítás útján tettek eleget személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüknek és a nyugdíj-előtakarékossági számlára rendelkeztek, amely rendelkezés összege a pénzügyi szolgáltató felszámolása miatt az adóhatóság nem tudott a számlavezetőhöz elutalni, kérelem benyújtásával kérhetik ezen összegek kiutalását az illetékes adóhatóságtól.

Az egyes törvényeknek a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének előmozdítása érdekében történő módosításáról szóló 2015. évi LXXXV. törvényúj bekezdéssel egészítette ki a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény [a továbbiakban: Szja tv.] 7.§-t és a 44/B.§-t.
 
Az új rendelkezések a Magyar Közlöny 92. számában jelentek meg és 2015. július 7-től lépnek hatályba.
 
A módosítást követően a magánszemély részére nem eredményez adókötelezettséget, ha a magánszemély pénzügyi intézménnyel szemben fennálló követelését eredményező jogviszonya a pénzügyi intézmény felszámolása miatt szűnik meg. A pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben az adó feletti rendelkezés kapcsán a magánszemélynek visszafizetési kötelezettsége sem merül fel. Az adókötelezettség alóli mentesülés nincs adóévhez kötve.
 
A pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben kárrendezés címén a magánszemélyt megillető összeg után adókötelezettség megállapításának nincs helye.
 
Az Szja. törvény 44/B. §-ának új rendelkezése lehetővé teszi, hogy a nyugdíj- előtakarékossági számla tulajdonosa kérelmére az adóhatóság az általa megjelölt lakcímre vagy bankszámlára utalja ki a rendelkezés összegét, ha a számlavezető felszámolása miatt annak nyugdíj-előtakarékossági számlára történő utalása nem lehetséges.
 
Az új rendelkezések alkalmazhatóak a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Questor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. és egyéb felszámolás alá került pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek vonatkozásában.
 
Azok a magánszemélyek, akik 2015. május 20-ig bevallás vagy munkáltatói adómegállapítás útján tettek eleget személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüknek és a nyugdíj-előtakarékossági számlára rendelkeztek, amely rendelkezés összege a pénzügyi szolgáltató felszámolása miatt az adóhatóság nem tudott a számlavezetőhöz elutalni, kérelem benyújtásával kérhetik ezen összegek kiutalását az illetékes adóhatóságtól.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra