Az ügyvezetõ is munkavállaló?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A címbeli kérdés már évek óta foglalkoztatja az ügyvezetõket, cégtulajdonosokat. Nem csoda, hiszen a cég pénztárcáját is befolyásolja a döntés, az ügyvezetõ munkaviszonyban legyen, vagy sem. Az ezzel kapcsolatos szabályok többször is módosultak, így nem csoda, hogy a kérdés napjainkban sem tisztázódott minden vállalkozásnál. Lehet-e egyáltalán munkavállaló az ügyvezetõ?

A problémát a gazdasági társaságokról szóló törvény változásai hozták létre. Elsõként ugyanis a 2006-ban bevezetett új elõírások megtiltották, hogy a vezetõ tisztségviselõ, így tehát egy ügyvezetõ is munkaviszonyban lássa el feladatát. Helyette egy speciális társasági jogviszony jött létre a vezetõ és a cég között, melyre alkalmazni kellett a polgári jogi megbízási rendelkezéseket.

A tiltás azonban nem tartott sokáig, újabb módosítás következett, mellyel részben visszaállították a korábbi lehetõséget.

A kulcs jogszabály továbbra is a gazdasági társaságokról szóló törvény, mely a következõt mondja ki.

A vezetõ tisztségviselõt megilletõ jogokra és az õt terhelõ kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel - a Polgári Törvénykönyv megbízásra vonatkozó szabályait vagy a munkaviszonyra irányadó szabályokat kell alkalmazni.

Mit is takar ez pontosan? Lehet az ügyvezetõ is munkavállaló?

A fenti szabály alapján ismét van arra lehetõség, hogy ügyvezetõként munkaviszonyban legyen a cég elsõ embere. Ez tehát a fõ szabály, mely alól vannak kivételek.

Ilyen kivétel, hogy az egyszemélyes korlátolt felelõsségû társaság tagja, vagy az egyszemélyes részvénytársaság részvényese és a közkereseti, vagy betéti társaság egyedüli üzletvezetésre jogosult tagja csak abban az esetben állhat vezetõként munkaviszonyban, ha ezt a cég alapító okirata, társasági szerzõdése kifejezetten rögzíti. Vagyis náluk sincs teljes tiltás, csupán jobban oda kell figyelni, hogy mi is szerepel a cégiratokban.

Az más kérdés, hogy a gyakorlatban, a többi esetben is kérik a hatóságok annak társasági szerzõdésben rögzítését, hogy az ügyvezetõ munkaviszonyban is elláthatja ezt a feladatot.

Természetesen a munkaviszony most sem kötelezõ, az ügyvezetõ úgy is tevékenykedhet, hogy nem a cég alkalmazottja. Ekkor ismét a speciális társasági jogi jogviszony lép a képbe, melyben alkalmazni kell a megbízásra vonatkozó törvényi elõírásokat is.

Még egy fontos feltétel, az ügyvezetõkkel is munkaszerzõdést kell kötni. Viszont ekkor a vezetõ tisztségviselõ díjazása is bérjövedelemnek minõsül, és aszerint adózik.


Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra