Az új reklámadó-mértékek visszamenőleges alkalmazhatóságának lehetősége

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: Nemzeti Adó és Vámhivatal

Címkék: reklámadó


A közzétevő erre irányuló választása esetén a 2014-es adóévre, illetve bármely más „tört időszaki” adóévre figyelembe veheti az új adómértékeket, s így a már benyújtott bevallásában/bevallásaiban megállapított adóalapot, adót önellenőrzéssel helyesbítheti az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltaknak megfelelően.

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény [Ratv.] 2014. augusztus 15-i hatályba lépése óta az Európai Bizottság két eljárást indított a Magyarország ellen, az egyik a reklámadó feltételezett állami támogatás jellegét, míg a másik az unió belső piacot érintő alapvető szabályaival való összeegyeztethetőséget vizsgálja. A Bizottság C(2015) 1520 final számú határozata megtalálható az alábbi elérési útvonalon: http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/257499/257499_1642928_5_2.pdf
 
A fentiekre tekintettel Magyarország a kifogásolt szabályok módosítása mellett döntött és az Országgyűlés 2014. május 27-én elfogadta a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi LXII. törvényt [Mód. tv.]. A Mód. tv-nek a reklámadót érintő módosításai – amelyek 2015. július 5-én léptek hatályba – kiterjednek többek között a reklámadó 3. § (1) bekezdése szerinti adóalanyt, azaz a közzétevőt terhelő adómértékekre is.
 
A közzétevőt terhelő adómértékek a 2015. július 5-étől hatályos szabályok szerint a következőképpen alakulnak:
-az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó része után 0%,
-az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után 5,3% [Ratv. 5. § (1) bekezdés].
 
A Ratv. 11. § (1) bekezdése értelmében a közzétevő – döntése szerint – a módosítás hatálybalépése napját megelőző napig, azaz 2015. július 4-éig kezdődő valamennyi adóévében alkalmazhatja az új adómértékeket. Ez azt jelenti, hogy a közzétevő erre irányuló választása esetén a 2014-es adóévre, a Ratv. 9. § (5) bekezdése szerinti átmeneti adóévre, illetve bármely más „tört időszaki” adóévre figyelembe veheti az új adómértékeket, s így a már benyújtott bevallásában/bevallásaiban megállapított adóalapot, adót önellenőrzéssel helyesbítheti az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltaknak megfelelően.
 
Az önellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról és az Mód. tv. által beiktatott további módosításokról részletes információkat tartalmaz „A reklámadó legfontosabb szabályai 2015.” című, 66. számú információs füzet.
[Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra