Babakötvény

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény rendelkezik a köznyelvben "babakötvény"-ként elnevezett életkezdési támogatásról. Babakötvényre jogosult minden, 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyû gyermek.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény rendelkezik a köznyelvben "babakötvény"-ként elnevezett életkezdési támogatásról.

Életkezdési támogatásnak minõsül, a gyermeket 18. életévének betöltése napján a 2005. évi CLXXIV.törvény alapján a Magyar Köztársaság törvényes fizetõeszközében megilletõ összeg, melyet:

tanulmányokra;
lakhatásra;
pályakezdésre;
gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére;
jogszabályban meghatározott más célra
fordíthat  .

A fiatalok életkezdési támogatására jogosultak köre

Babakötvényre jogosult minden, 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyû gyermek  . A korábban született gyermekek részére a szülõk nem igényelhetik ezt a támogatást.

Az életkezdési támogatásra való jogosultság érvényesítése

A Kincstár a születés hónapját követõ 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születésérõl, majd ezt követõen 8 munkanapon belül a gyermek nevére kincstári számlát nyit, amelyen a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait nyilvántartja. A kincstári számla megnyitásáról a Kincstár a szülõknek levelet küld  .

A szülõ Start-számlát (a számlavezetõ által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla, értékpapír-letéti számla, ügyfélszámla, illetõleg bankszámla) nyithat a gyermek nevére valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A Start-számla megnyitásához a szülõnek igazolnia kell, hogy a családi pótlékot a nevére folyósítják, továbbá be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a gyermek adóigazolványát, illetve engedélyt kell adni a számlavezetõ pénzintézetnek arra, hogy a gyermek adatait a Start-számlával kapcsolatos ügyintézéshez nyilvántartsa  . (Az adóigazolványt az állami adóhatóság, az APEH állítja ki; a gyermek adóazonosító jelérõl a Kincstár levelébõl értesülhetnek a szülõk.) A Start-számla a gyermek adóigazolványának kiváltása nélkül is megnyitható, ha a szülõ felhatalmazást ad, hogy a gyermek adóazonosító jelét a Kincstár küldje meg a számlavezetõnek.

Felhívjuk a Tisztelt Olvasó figyelmét arra, hogy a gyermek egyidejûleg csak egy számlavezetõnél rendelkezhet Start-számlával  !

A számlanyitásról a bank vagy befektetési szolgáltató értesíti a Kincstárat, amely ez alapján a szülõ által nyitott Start-számlára utalja az állami támogatást.

A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor késõbb is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad, és a Kincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyezõ mértékû kamatot ír jóvá a számlán levõ összeg után. Ha a szülõ végül megnyitja a Start-számlát, a Magyar Kincstár az addig a kincstári számlán összegyûlt összeget átutalja  .

Az életkezdési támogatás mértéke

Az életkezdési támogatás a fiatal felnõttet az utalási összegek alapján illeti meg. Az utalási összeg

a gyermek születésének évében (elsõ utalási összeg), továbbá
a gyermek születésének évét követõ 7. évben (második utalási összeg) és a gyermek születésének évét követõ 14. évben (harmadik utalási összeg) a gyermekek védelmérõl és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetében, valamint az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetében jár.

Az 1. és 2. pont szerinti utalási összegeket - az alábbiakban meghatározott kivétellel - az éves költségvetési törvény határozza meg. Ha a gyermek a 2006. évben született, az elsõ utalási összeg 40.000 forint, a második és a harmadik utalási összeg 42.000-42.000 forint.

A támogatásra jogosító babakötvény összege 2007-ben született gyermekek esetén gyermekenként 42.500 forint. Ezen felül az alacsonyabb jövedelmû, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei, valamint az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermekek a 7. és 14. életévük betöltésekor további 44.600-44.600 forintra jogosultak.

Befizetés a Start-számlára

Az állami támogatás kiegészíthetõ, minden évben be lehet fizetni meghatározott összeget, amely után további állami támogatás jár. Befizetõ lehet a szülõ vagy bármely magánszemély. Befizetéseik együttes összege legfeljebb évenként 120.000 forint lehet  .

A magánszemélyek befizetései után járó állami támogatás mértéke:

általános esetben a befizetett összeg 10%-a, de legfeljebb évi 6.000 forint;
a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetében a támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 20%-a, évente legfeljebb 12.000 forint;
Start-számla átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek részére is nyitható. Õk az évi 12.000 forint állami támogatást akkor is megkapják, ha nincs, aki befizessen a számlájukra  .
A Start-számlára a települési önkormányzatok is befizethetnek, befizetéseik után azonban állami támogatás nem jár.

Forrás: Magyarország.hu
Aktualizálva: 2007. 05. 07.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra