BDO a jövõ évi adócsomagról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adóintézkedések - adójóváírás teljes, illetve a szuperbruttó részbeni kivezetése, a munkavállalói járulékok 1 százalékpontos emelése - hatására 2012-ben jelentõs körben várható a nettó bérek csökkenése - emeli ki a BDO közleménye.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

BDO: jövõre jelentõs forráselvonás a lakosságnál és a vállalatoknál

A BDO Magyarország tanácsadó cég szerint a pénteken benyújtott adócsomagból az tûnik ki, hogy a hiánycél tartása érdekében a kormányzat a forgalom erõsebb adóztatása mellett immár a legváltozatosabb formában vezet be adózási szigorításokat mind a lakosság, mind a vállalkozási szféra számára, a forráselvonások pedig jelentõsen korlátozzák a növekedés beindulásának lehetõségét.

"Különösen az egyedülálló minimálbéresek járnának rosszul, akik havonta mintegy tízezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza, mint eddig" - hangsúlyozza Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere a közleményben. "Ennek ellensúlyozására emelné a kormány a minimálbért az idei havi 78 ezerrõl 92 ezer forintra. Ahhoz azonban, hogy abból a jelenlegihez hasonló (hatvanezer forint körüli) összeg maradjon, a munkaadóknak kell 18 ezer forintos többletköltséget bevállalniuk" - teszi hozzá.

A kormány az eddigi nyilatkozatok szerint kompenzálná az alacsonyabb keresetûeknél jelentkezõ nettó jövedelem-kiesést, továbbá a munkáltatókra hárított béremelés miatt költségnövekedést, ennek megvalósítási módjáról azonban egyelõre nincs információ.

A vállalkozói szférában még sokszínûbb módon szigorodnak az elvonások: nõ az egészségbiztosítási és munka-erõpiaci járulék alapja, a cégautó adója, szûkül a veszteségelhatárolás lehetõsége, adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása.

Kedvezõ hatásként említi a közlemény, hogy a lízingelt autók esetében az Európai Bizottság felszólítását figyelembe véve levonható lesz ezek forgalmi adója. A BDO számításai szerint ez akár 30-40 milliárdos kiesést is jelenthet a költségvetésnek a visszamenõ hatás miatt.

A gazdaság egészére alapvetõ hatással lesz az áfa 27 százalékra emelése, a jövedéki adók növelése, valamint a baleseti adó bevezetése. Kisebb mértékû, de érzékelhetõ tehernövekedést jelent az illetékek emelkedése és a népegészségügyi adó további kiterjesztése is - mutat rá a BDO. Megjegyzik: az egyelõre nehezen belátható, hogy az önkormányzatok milyen mértékben tudnak és akarnak élni a számukra kiszélesített adózási lehetõségekkel.

"Változatlan nemzetközi környezetet feltételezve egyértelmû, hogy a forgalmi és fogyasztási adók emelése az infláció, illetve a környezõ országokba átszivárgó fogyasztás miatt érezhetõen visszafogja majd a növekedést, fõként, mivel ezzel párhuzamosan a fogyasztók jelentõs részénél jövedelemcsökkenést is fogunk tapasztalni. Így a növekedés alapvetõen a külsõ tényezõktõl, az exporttól és ennek termelésre gyakorolt hatásától függ majd" - fûzi hozzá Szolnoki Béla.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra