BDO: a különadó fékezi az energetikai fejlesztést

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A különadó jelentõsen befolyásolja az energiaszektor vállalatait, mivel csökkenti a likviditásukat, s ezért negatívan hat fejlesztéseikre és további terjeszkedésükre.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

BDO: a különadó fékezi az energetikai fejlesztéseket

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadó partnere szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az energiaipar az egyik leginkább tõkeigényes ágazat, ahol a befektetések csak hosszú távon térülnek meg. Éppen ezért a szektort szabályozó kormányzati politikának is hosszú távon kiegyensúlyozottnak kell lennie.

Szolnoki Béla, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. ügyvezetõ igazgatója emlékeztetett arra: a különadó mintegy 60 milliárd forintot elvonását jelenti.

Az ágazat azért sincs könnyû helyzetben, mert a szektorra korábban már kivetették a Robin Hood-adót is, ami az adózás elõtti korrigált eredmény 8 százalékát teszi ki. A befolyó pénzbõl a távhõellátás finanszírozását támogatja a kormány.

Ez az energiaszektora kirótt különadóval együtt pedig már jelentõsen befolyásolja a 10-15 éves befektetési periódusokat - fejtette ki az ügyvezetõ.

Rajné Adamecz Ildikó a megújuló forrásokról elmondta: az energiafelhasználáson belül a mostani 6 százalékos arányt 2020-ra 14,5 százalékra kell emelni a megújuló energia cselekvési tervben szereplõ vállalások szerint. Ám véleménye szerint ehhez nagyobb állami, technológia támogatás kell.

Azt, hogy ennek eléréséhez mekkora befektetés kell, nem számszerûsítette, de elmondta, hogy most a mátrai, a vértesi, az ajkai és a leállítást már bejelentõ borsodi erõmû állít elõ megújuló energiát. Így, ha további erõmûvek is leállnak, akkor a 6 százalékos arány is csökken.

Rajné Adamecz Ildikó elmondta: a villamos áram 40 százalékát a paksi atomerõmû, míg a további 40-50 százalékot a gáz-, illetve szénerõmûvek állítják elõ. S bár a japán katasztrófa nem segíti az atomerõmûvi beruházásokat, Magyarország számára más megoldás nemigen lesz, mint a paksi erõmûvet bõvíteni - tette hozzá. Az atomerõmû által termelt energiát ugyanis nem lehet más forrásokból, például megújuló energiaforrásokból pótolni, illetve a növekvõ igényeket kielégíteni.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra