Bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Bejelentett részesedés egy éven belüli részleges kivezetése esetén a fennmaradó hányadra nem alkalmazhatók a kedvezõ adózási szabályok - hívja fel a figyelmet a Deloitte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása alapján.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok

A 2011. január 1-tõl hatályos szabályok alapján a bejelentett részesedés apportálásakor a részesedés kivezetése miatt keletkezett nyereség után is érvényesíthetõ az adóalap-kedvezmény. A NAV állásfoglalásában megerõsíti, hogy az adóalap-csökkentés egyik feltétele - a részesedés értékesítéshez hasonlóan - ebben az esetben is az, hogy a bejelentett részesedés egészét az adózó az apportként történõ kivezetést megelõzõen egy éven át folyamatosan az eszközei között tartsa nyilván. Tehát, ha egy éven belül részben értékesíti, vagy apportálja az adózó a bejelentett részesedését, a fennmaradó hányadra nem alkalmazhatók a kedvezõ adózási szabályok, még akkor sem, ha az meghaladja a 30 százalékot - ismerteti a Deloitte hírlevelében Veszprémi István, a cég adópartnere.

A NAV állásfoglalása alapján a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok abban az esetben is alkalmazhatóak, ha kedvezményezett részesedéscsere keretében szerez részesedést egy társaság a másikban, amennyiben a bejelentett részesedésre vonatkozó törvényi feltételek teljesülnek.

A NAV állásfoglalása alapján a bejelentett részesedéshez kapcsolódó adóalap-csökkentési lehetõség nem alkalmazható abban az esetben, ha a bejelentett társaság jegyzett tõkéjének leszállítására tõkekivonás útján kerül sor, akkor sem, ha ez az egyéves tartási idõszakot követõen történik. Ennek oka, hogy mivel az ügylet nem értékesítés, így annak kapcsán nem árfolyamnyereség, hanem rendkívüli eredmény keletkezik.

Nincs lehetõség az adóalap-csökkentésre a 2011-es szabályok alapján sem, mivel ebben az esetben nem apportálás miatt kerül sor a részesedés kivezetésére. Az állásfoglalás felhívja továbbá arra a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a jegyzett tõke tõkekivonás útján való leszállításának eredménye veszteség, akkor - bejelentett részesedés esetén - a veszteség összegét adóalap növelõ tételként kell figyelembe venni függetlenül attól, hogy a tõkeleszállításra egy éven belül, vagy azon túl kerül sor.

Az állásfoglalás alapján a bejelentett részesedésre vonatkozó kedvezõ szabályok abban az esetben is alkalmazhatók a társasági adóban, ha a minimum 30 százalékos részesedés a megszerzést követõen - a részesedés értékének megváltozása nélkül - azért csökken 30 százalék alá, mert egy másik társaság beolvad abba a társaságba, amelyben az adózó a bejelentett részesedéssel bír - ismerteti az adószakértõ.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra