Bérbeadási tevékenység áfa adókötelezettségének megváltoztatásából adódó teendők

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2013/5 | Szerző: Vira Sándor

Az adóalanyok az ingatlan bérbeadási tevékenységüket fő szabály szerint adómentesen számlázzák, azonban választás esetén a bérbeadásra alkalmazhatják az adókötelezettséget. Amennyiben az adókötelezettség választásra került, úgy attól öt évig nem térhetnek el. Bemutatjuk az egyes elszámolási variációkat:

A 2007.-ben illetve 2008. év elején a bérbeadásra adókötelezettséget választott adóalanyok először 2013 évre választhatták ismételten az adómentességet. Az év elején, pontosabban 2012 év végén, a korábban adókötelezettséget választó adóalanyok nagy számban tértek vissza az adómentes bérbeadásra, 2013 évre vonatkozóan. 
 
Az adómentesség újbóli választása esetén fokozott figyelmet kell fordítani az Áfa tv. 135. § szerinti rendelkezéseire. 
 
A hivatkozott rendelkezés alapján, ha valaki a bérbe adott ingatlan beszerzésekor levonta az adót mivel adóköteles bérbeadás útján kívánta hasznosítani az ingatlant (vagy egyéb adóköteles tevékenységhez használta pl. székhelyként), de utólag 20 éven belül megváltoztatja a hasznosítás módját adómentes tevékenységre, adómentes bérbeadásra, úgy a beszerzéskor levont adó egy részét a jogszabályban meghatározott algoritmus alapján és ütemezésben vissza kell térítenie.   
 
Azokban a húsz évből hátralévő években, amikor az adóalany adómentes bérbeadásra használja az ingatlant a beszerzéskor levont adó 1/20 részét vissza kell fizetnie az adóhatóságnak. Fontos részletszabály (bár a matematikai indokoltsága nem látható be), hogy a korrekciót csak abban az évben kell elvégezni, mikor az ingatlan teljes naptári évben a vállalkozás tulajdonában volt.   Az adót az év utolsó adó elszámolási időszakában kell bevallani. Amennyiben az ingatlant 2008. év előtt vásárolta az adóalany úgy a beszerzés évétől számított 10 évig kell figyelnie a hasznosítás módját, és évente 1/10 részét kell az ingatlan beszerzéskor levont adóból visszafizetni, adómentes hasznosítás esetén. E rendelkezés még a 2008.-ban hatályba léptetett Áfa tv. 269. § (1) bekezdéséből adódik. Következő példákon sorra vesszük az egyes lehetséges elszámolási variációkat:  

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2013/5. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra