Bérelt személygépkocsik áfája

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.adonavigator.hu

Címkék: személygépkocsi bérlet áfa


A személygépkocsikhoz kapcsolódóan mindig óvatosan kezeljük az áfa levonhatóságát. Ha azonban béreljük a munkánkhoz szükséges gépjármûvet, akkor a bérleti díjhoz nem automatikusan kapcsolódik a levonási tiltás, még személyautók esetében sem.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

VAGYONGARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását?

A kézikönyv ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 132. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.vagyongyarapodas.hu

M E G R E N D E L É S: info@adonet.hu

***

Az Áfa törvény 33. § (2) bekezdés f) pontja a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele tekintetében adólevonási tiltásról rendelkezik. Egy APEH állásfoglalás megfogalmazása alapján a személygépkocsi bérlete, illetve nyíltvégû lízingelése az üzemeltetés, illetve fenntartás elõfeltétele nem pedig az üzemeltetéshez vagy fenntartáshoz kapcsolódó beszerzés, így azt adólevonási tilalom nem érinti.
 
Fontos azonban azt megvizsgálni, hogy a személygépkocsi bérlete kizárólag üzleti célú költségnek minõsül-e, vagy megvalósít magánhasználatot is.
 
Az Áfa törvény e tekintetben, 2004-ben megváltozott. A korábbi elõírás szerint nem volt levonható az elõzetesen felszámított áfa, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást egészben vagy részben nem az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenységéhez használja fel, hasznosítja. Ez az elõírás 2004. április 30. napját követõen úgy változott, hogy nem vonható le az elõzetesen felszámított áfa, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást teljes egészében az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használja fel, hasznosítja. Ez utóbbi elõírásból az következik, hogy ha csak részben hasznosítja a társaság a személygépkocsit magáncélra, abban az esetben lehetõsége nyílik az elõzetesen felszámított áfa megosztására.
 
Ha tehát a személygépkocsit – amit bérelünk – magáncélra is használjuk, akkor a bérleti díjnak az elõzetesen felszámított áfája 2004. május 1-je után olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben annak használata az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenység érdekében merült fel. Fontos megjegyezni, hogy magánhasználatnak minõsül a munkábajárás is, tehát azok a társaságok, ahol a székhely és a lakóhely egymástól elválaszthatatlan helyen van, ott az üzleti útról történõ hazaérkezést is magánhasználatnak kell minõsíteni.
 
Bérelt személygépkocsi esetében mi más lehet a személygépkocsi-hasznosítást leginkább szemléltetõ, természetes mértékegység, amely alapján a megosztás alkalmazható, mint az útnyilvántartás. Ez alapján igazolható az adóalanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenység érdekében történõ hasznosítás, illetve a magánhasználat. A társaságoknak tehát folyamatosan és naprakészen útnyilvántartást kell vezetnie az arányosítás alapján történõ elõzetesen felszámított áfa megosztásához, amelybõl egyértelmûen megállapítható a gazdasági tevékenység érdekében, illetve a magánhasználat céljából történt hasznosítás km-ben kifejezett mértéke.
 
Összegzésül elmondható, hogy a bérleti díj áfájának megosztásához mindenképpen gépkocsinként útnyilvántartást kell vezetni, amelynek tartalmaznia kell a magáncélú, illetve az üzleti célú használatra vonatkozó adatokat tételesen (mikor, honnan hová, a használat célja, megtett kilométer, kilométeróra-állás induláskor, érkezéskor stb.). Ha folyamatosan, naprakészen vezetett útnyilvántartás nincs, akkor a személygépkocsi bérleti díjának elõzetesen felszámított áfája nem vonható le. Az útnyilvántartás vezetése mellett is indokolt belsõleg szabályozni, mit tekint a cég magáncélú használatnak.
 
Az útnyilvántartás vezetése akkor is indokolt, ha a társaság a magáncélú használatot a magánszemélynek kiszámlázza, a fizetendõ áfa felszámításával. Ez esetben nincsen áfa-megosztás, mert az elõzetesen felszámított áfa teljes összegében levonható! A magáncélú használatot azonban ez esetben is dokumentálni kell!

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsa

www.adonavigator.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra