Beruházási adóelőny a helyi iparűzési adóban

Forrás: Önadózó 2018/10

Címkék: beruházási adóelőny


2019-től a helyi beruházások ösztönzése érdekében is biztosítható adóelőny.

A Htv. új 39/C. §- a egy új elemmel bővíti az önkormányzat adószabályozási jogkörét. Míg ugyanis a Htv. hatályos szabályozása szerint az önkormányzat a 2,5 millió forint alatti adóalapú vállalkozások, továbbá a háziorvos, védőnő vállalkozók számára rendeletben biztosíthat adómentességet, addig a 2019-től a helyi beruházások ösztönzése érdekében is biztosíthat adóelőnyt. Az adóelőny arra a beruházásra vonatkozik, amelyiket a településen helyezik üzembe (a beruházás révén létrejövő tárgyi eszköz az adott székhely, telephely szerinti településen végzett vállalkozási tevékenységet szolgálja, ezért ott keletkeztet adóalapot), és a csökkentés természetesen csak a vállalkozó adóalapjának a településre jutó részére vagy a településre megállapított adóra vonatkozhat.

A Htv. mindezzel összefüggésben a beruházás kifejezést is definiálja. Eszerint a Htv. alkalmazásában – az 52. § 54. pontja értelmében – beruházás meghatározásánál a számvitelről szóló törvény szerinti beruházás fogalmából kell kiindulni. Így csak tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban való előállítása, továbbá meglévő tárgyi eszköz számviteli törvény szerinti felújítása minősülhet beruházásnak.  További feltétel, hogy a beruházást azon önkormányzat illetékességi területén kell üzembe helyezni, azaz elkészültét követően tárgyi eszközként használatba venni, amelyik önkormányzat rendeletében az adóelőnyt biztosította. A beruházásnak az is fogalmi eleme, hogy a beruházás eredményeként előálló tárgyi eszközt a vállalkozó vegye először használatba. Nincs lehetőség tehát arra, hogy más vállalkozásnál már tárgyi eszközként használt eszköz után vegyenek igénybe adóelőnyt.
 
Ugyanakkor a törvényi szabályozás szabad kezet ad az önkormányzat számára, abban, hogy ezt az adóelőnyt adómentesség vagy adókedvezmény formájában kívánja nyújtani, vagyis, hogy a településre eső adóalap, vagy az ahhoz kapcsolódó adósszeg csökkentését teszi lehetővé az önkormányzat illetékességi területén üzembe helyezett beruházása értékével vagy annak egy részével.
 
A rendelet-alkotási jogkör kiterjed arra is, hogy a kedvezménnyel ne csak az adóévben, hanem azt követő adóévekben is lehessen élni. Az önkormányzat ugyanis arra is lehetőséget  biztosíthat rendeletében, hogy amennyiben a beruházási érték nagyobb lenne, mint az adóévi adóalap vagy adóösszeg, akkor a vállalkozó a beruházás értékének fennmaradó részét a következő adóévben (adóévekben) érvényesítse.
 
Másrészről az önkormányzat a rendeletalkotás során – bevételi érdekeire tekintettel – korlátozhatja is az adóelőny terjedelmét. Így például meghatározhatja, hogy csak az adóalap bizonyos százalékáig vehető igénybe a mentesség.
 
Ugyanakkor fontos korlátja az önkormányzati rendeletalkotásnak, hogy a beruházási adóelőny csak valamennyi – beruházást végző – vállalkozó számára azonos feltételekkel biztosítható. Nem zárhatóak ki például megadott összeghatár alatti beruházások, ahogy aszerint sem lehet különbsége tenni a beruházások között, hogy azok vásárolt, vagy saját elállítású tárgyi eszközök. 
 
Továbbá annak érdekében, hogy az így alkotott adóelőny igénybevétele tervezhető és kiszámítható legyen, a Htv. 7. §-ának új j) pontja rögzíti, hogy az önkormányzat a rendeleti adóelőnyről szóló szabályt legalább 3 éven át nem helyezheti hatályon kívül, továbbá nem is változtathatja meg oly módon, hogy az a jogalanyok számára hátrányos legyen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra